
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!

Tradycyjne pieczywo to jedna z rzeczy, której nie uświadczymy w diecie ketogenicznej. Na szczęście miłośnicy kanapek nie są na straconej pozycji. Wystarczy, że sięgną po chleb spełniający założenia diety keto. Takim pieczywem jest chleb z mąki kokosowej. Sprawdźmy jak go przyrządzić.

Sery to jedne z produktów zakazanych w diecie wegańskiej. Dla wielu osób jest to jednak ważny dodatek do wielu potraw i dlatego szukają zamiennika, który pozwoli zastąpić ser sypany na zapiekanki, makarony, zupy i gulasze. Często jako alternatywy używa się orzechów nerkowca, ale są też inne sposoby.

Agar to drugi obok pektyny roślinny zamiennik żelatyny. Pozyskiwany z krasnorostów proszek jest idealną alternatywą dla wegetarian, a ponadto zawiera w sobie sporo błonnika wpływającego pozytywnie na procesy trawienne. Co jeszcze warto o nim wiedzieć?

Maltitol to kolejny obok ksylitolu i erytrolu, naturalny słodzik będący zdrowszą alternatywą dla białego cukru. W porównaniu z "białą śmiercią" zawiera dwa razy mniej kalorii i nie powoduje wyrzutu insuliny dzięki niskiemu indeksowi glikemicznemu. Jakie inne zalety ma maltitol? Przekonajmy się.

Cynamon cejloński był dobrze znany już w starożytnym Egipcie i Grecji. Przyprawa od zawsze ceniona była za swój smak, ale też właściwości prozdrowotne. Skuteczny przy dolegliwościach trawiennych, a także jako wsparcie odporności w okresach wzmożonych infekcji i w przypadku uciążliwego kaszlu. Co jeszcze kryją w sobie rude laski kory cynamonowca?

Czarnuszka od tysięcy lat używana jest nie tylko jako wszechstronna przyprawa, ale też roślina lecznicza o szerokim zastosowaniu. Skutecznie wzmacnia układ odpornościowy i nerwowy, ale szczególnie dobrze sprawdza się jako remedium na objawy alergii i astmę. Jakie inne zalety kryją w sobie małe, czarne ziarenka?

Glinka bentonitowa może być znana wielu miłośnikom kotów jako składnik żwirku dla ich pupili. Zastosowań bentonitu jest jednak znacznie więcej i dotyczy to zarówno wykorzystania zewnętrznego, jak i wewnętrznego. Unikalne właściwości i bogaty skład to nie wszystko. Czym jeszcze odznacza się glinka bentonitowa? Sprawdźmy.

Kasza gryczana, czyli łuskane ziarna gryki zwyczajnej to jedna z najpopularniejszych odmian goszcząca na naszych stołach. Dostępna w wersji niepalonej i prażonej, świetnie komponuje się z wieloma daniami, szczególnie w towarzystwie mięs. Ma przy tym bogaty skład. Czym się cechuje, jakie ma zalety i co odróżnia wersję paloną od niepalonej? Przekonajmy się.

Drożdże obok zakwasu są elementem niezbędnym do wypieku chleba - sprawiają, że ciasto wyrasta. Prócz drożdży świeżych, czyli tradycyjnych w sklepach można spotkać również drożdże suche. Czym charakteryzują się oba warianty i który warto wybrać?

Chociaż mogłoby się wydawać, że słodkie rodzynki nie mogą mieć nic wspólnego z odchudzaniem to jest wręcz odwrotnie - te suszone owoce mogą nie tylko okazać się pomocne podczas redukowania wagi, ale dbają też o zdrowe zęby i podnoszą odporność. I to nie wszystkie z ich licznych zalet.

Chleb proteinowy to pieczywo stworzone do odchudzania. Pozwala na znaczące obcięcie dziennej dawki spożywanych węglowodanów bez konieczności odmawiania sobie ulubionych kanapek. Zbyt piękne by było prawdziwe? Okazuje się, że jest to możliwe. Co jeszcze kryje w sobie chleb białkowy?

O zakwaszeniu organizmu wiele osób słyszało, ale mało kto wie, co ono dokładnie oznacza. Tymczasem nieświadomie możemy nie dostarczać odpowiedniej ilości produktów alkalicznych, co może prowadzić do poważnych konsekwencji. Czym są te produkty i dlaczego są niezbędne w naszej diecie?