Pasta orzechowa – zdrowy smak w Twojej kuchni

Pasta orzechowa jest zdrowym i pożywnym produktem, wytwarzanym ze startych lub bardzo drobno zmielonych orzeszków ziemnych, niekiedy z dodatkiem migdałów lub pistacji. Choć powszechnie uważa się, że jest bardzo kaloryczna, nie do końca jest to prawda. Orzechy mają dużo kalorii, ale są jednocześnie bogate w tłuszcze nienasycone, które wspomagają walkę z nadmiarem tkanki tłuszczowej i pozytywnie wpływają na procesy trawienne w organizmie.

Pasta orzechowa to niezwykle cenne źródło kwasu oleinowego i linolowego. Pasty z orzechów ziemnych dostarczają też wartościowe białko, dlatego chętnie sięgają po nie sportowcy oraz osoby, które wykonują intensywną pracę fizyczną. Orzechy ziemne dostarczają naszemu organizmowi witaminy z grupy B, witaminę A i E.  Zawierają też dużo kwasu foliowego, który ma zbawienny wpływ na układ nerwowy. Do tego magnez i potas, które polecane są wszystkim, którzy dużo pracują, mają stresującą pracę oraz chcą lepiej sypiać. Orzechy ziemne sprzyjają także produkcji serotoniny, poprawiają pracę mózgu i są polecane dla nastolatków oraz młodzieży w intensywnej fazie wzrostu.

Wyświetla 1 - 2 z 2 produktów
Produkt dodany do porównania