Zamówienia realizujemy na bieżąco. Wysyłka do 2 dni roboczych.

Mąka migdałowa – zachwyć się aromatem migdałów

Mąka migdałowa to produkt o białej barwie i charakterystycznym, delikatnym smaku. Mąkę uzyskuje się poprzez zmielenie blanszowanych, użytych w całości migdałów. Posiada słodki, typowy dla tych bakalii smak i można jej używać do wszystkich potraw i dań, w których znajduje zastosowanie klasyczna mąka z ziaren zbóż. Jest lekka i puszysta, a przy tym niezwykle bogata w składniki odżywcze. Stanowi ciekawą alternatywę dla klasycznych produktów mącznych, zwłaszcza w przypadku osób, które nie tolerują glutenu lub potrzebują lekkostrawnej diety.

Mąka przygotowana ze zmielonych migdałów jest bogatym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych i zawiera stosunkowo mało węglowodanów. Ma wysoki poziom dobrze przyswajalnego magnezu, potasu, żelaza i wapnia. Jest bardzo sycąca. Dostarcza organizmowi wysokie dawki witaminy E, białka oraz witamin z grupy B. Docenią ją osoby, które dbają o zbalansowaną i zróżnicowaną dietę i starają się utrzymywać smukłą sylwetkę. Mąka migdałowa to ciekawy smak i wiele korzyści.

Wyświetla 1 - 1 z 1 produktu

Mąka migdałowa – zastosowanie

Istnieje wiele możliwości zastosowania mąki migdałowej w kuchni, dlatego zawsze warto ją mieć pod ręką. Ponieważ jest lekka, będzie idealnym zastępstwem wszystkich klasycznych rodzajów mąk, pozyskiwanych ze zmielenia zbóż. Mąka migdałowa sprawdzi się podczas wypieku ciast, ciasteczek, przygotowania naleśników lub domowej roboty gofrów. To także ciekawy składnik domowego chleba, bułek, babeczek lub warzywnych dań na bazie mąki.

Dzięki swoim cechom, mąka migdałowa znajduje zastosowanie jako zagęstnik ulubionych sosów, zup-kremów, nadaje się do przyrządzenia gulaszu z warzyw lub mięsa. Urozmaici smak tzw. mokrych ciast. Bez wątpliwości możesz ją dodawać także do tradycyjnych przepisów i łączyć z innymi gatunkami mąki. Będzie skutecznym zamiennikiem lekkich mąk pszennych podczas szykowania codziennych obiadów, a jednocześnie zmniejszy nieznacznie ich kaloryczność i spowoduje, że zyskają niecodzienny smak i aromat.

Z mąki z migdałów przygotujesz również smaczną panierkę do mięs, użyjesz jej jako dodatek do deserów, koktajli i płatków śniadaniowych.

Mąka migdałowa – wybierz ciekawy smak

Mąka migdałowa – gdzie kupić? Mąka migdałowa jest coraz częściej dostępna w normalnych sklepach spożywczych, bez trudu kupisz ją także w sklepach ze zdrową żywnością – stacjonarnych i internetowych. Podczas wyboru odpowiedniego produktu pamiętaj jednak, aby wybierać mąkę jak najlepszej jakości – bez zbędnych dodatków, zawierającą w składzie wyłącznie mielone migdały. Taka właśnie jest mąka w naszym sklepie.

Mąkę migdałową kupisz w różnych opakowaniach od półkilogramowych do większych paczek o masie ok. 1 kg. Jeśli używasz mąki często, lubisz gotować i spędzać w ten sposób czas z bliskimi, zainwestuj od razu w większe opakowanie, by nigdy nie zabrakło jej w Twojej kuchni. Poszczególne porcje mąki mogą różnić się między sobą nieznacznie kolorem i stopniem zmielenia, nie zmienia to jednak ich parametrów i właściwości. Postaw na mąkę z migdałów w swojej kuchni i ciesz się niepowtarzalnym smakiem.

Bogactwo składników odżywczych

Jeżeli szukasz urozmaicenia w swojej diecie, pomoże Ci właśnie mąka migdałowa – wartości odżywcze tego produktu zdecydowanie przemawiają za dodaniem jej do jadłospisu. Mąka z migdałów jest nie tylko bogata w wartości odżywcze, ale też zdrowe, kwasy tłuszczowe nasycone. A to wszystko przy jednoczesnej niskiej zawartości węglowodanów. Docenią to zwłaszcza osoby, które przestrzegają diety ketogenicznej.

Zastosuj mąkę migdałową w kuchni

Najpopularniejszym wypiekiem otrzymywanym z mąki migdałowej są kolorowe francuskie makaroniki. To jednak nie jedyny pomysł na wykorzystanie tego pysznego i wartościowego produktu. Doskonale nadaje się także do naleśników, racuchów i deserów na zimno. Można wykorzystać ją również do przygotowania dań mięsnych i rybnych – mąka migdałowa to świetny dodatek do smacznej panierki.

Produkt dodany do porównania