Mąka migdałowa
Wartości odżywcze w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna 2595 kJ / 628 kcal
-
Tłuszcz 55 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,2 g
-
Węglowodany 3,3 g, w tym cukry 3 g
-
Błonnik 7,9 g
-
Białko 27 g
-
Sól 0,2 g
Przejdź do następnych akapitów:
Jak powstaje mąka migdałowa?
Mąka z migdałów ma postać jasnego proszku. Pozyskiwana jest z blanszowanych i zmielonych migdałów. To doskonała alternatywa tradycyjnej mąki pszennej. Pełne składników odżywczych mielone migdały mają znacznie więcej zalet niż tradycyjnie stosowane w wypiekach mąki. Zmniejszają poziom złego cholesterolu LDL i obniżają ciśnienie krwi.
Mąka migdałowa powstaje w wyniku dokładnego mielenia nieprażonych, zblanszowanych migdałów. Swój migdałowy aromat przekazuje przygotowanym z niej potrawom. Charakteryzuje się słodkim smakiem.
Właściwości mąki migdałowej - czy mąka migdałowa jest zdrowa?
Kaloryczność mielonych migdałów to około 628 kcal na 100 g. Dokładnie tyle, ile mają całe migdały kalifornijskie. Mąka migdałowa zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów - tylko 21 g w 100 g. Charakteryzuje się za to wysokim udziałem białka - 27 g/100 g. Jest to wartość porównywalna z mięsem. Mąka migdałowa polecana jest osobom na dietach wegetariańskich.
Mąka migdałowa - właściwości zdrowotne
Mąka pszenna używana jest w każdej kuchni od lat. Jest ona jednak dość uboga. Czas wprowadzić do diety produkty zawierające magnez, żelazo i wapń - czyli mąkę z owoców migdałowca zwyczajnego. Jest ona źródłem witamin z grupy B i witaminy E. Zawiera cholinę, która uczestniczy w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni, układu oddechowego i wspomaga pracę mózgu. W składzie występuje również para wartościowych minerałów - miedź i mangan. Stymulują one koncentrację, odporność organizmu oraz zwalczają bakterie. Ma sporo wapnia, który umacnia budulec kości. Uwaga - osoby uczulone na migdały nie powinny spożywać produktów z ich udziałem, w tym mąki migdałowej.
Zdrowe tłuszcze w mące migdałowej - migdały mielone a dieta keto
Migdałową mąkę polecamy mięsożercom na diecie ketogenicznej i paleo. To bardzo dobry wybór do wypieku chlebka, zgodnego z wybranym reżimem żywieniowym. Migdały, podobnie jak orzeszki ziemne, zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe oraz sporo białka. Mąka migdałowa ma niski indeks glikemiczny i nadaje się do spożycia przez diabetyków.
Zdrowa mąka bez glutenu?
Mąka migdałowa nie zawiera glutenu, przez co przygotowane z niej produkty są bardziej kruche (w porównaniu do produktów z mąk glutenowych), a przy tym mają delikatny zapach migdałów. Zastąp nią mąkę pszenną i użyj podczas przyrządzania dań w diecie bezglutenowej: deserów, wypieków, zup.
Zastosowanie mąki migdałowej - co można upiec z mąki migdałowej?
Mąka migdałowa świetnie sprawdzi się tam, gdzie chcesz uzyskać puszystą masę oraz otrzymać delikatny i słodki smak plus orzechowy aromat. Polecamy ją szczególnie do wypieku ciast, muffinek, tortów oraz do wykonania dań śniadaniowych (naleśniki, omlety). Mąka migdałowa to świetna baza do pieczenia (tudzież smażenia) racuchów i gofrów. Mielone migdały świetnie sprawdzą się jako zamiennik mąki pszennej do panierki kotletów oraz jako zagęszczacz do zup. Francuzi używają jej do produkcji makaroników. Te słodkie, malutkie ciastka na bazie jajek i cukru pudru zawdzięczają swój smak i aromat właśnie mielonym migdałom.
Gdzie kupić mąkę migdałową?
Możesz bez problemu zrobić mąkę migdałową w domu. Jest to jednak dość długi proces, wymagający posiadania odpowiedniego sprzętu i wolnego czasu. Znacznie łatwiej będzie kupić mąkę z mielonych migdałów w sklepie ze zdrową żywnością.
W Naturalnie Zdrowe przygotowaliśmy dla Ciebie mąkę z migdałów w bardzo przystępnej cenie. Zrobiona z najzdrowszych orzechów, zawsze ze świeżych partii surowca.
Jak przechowywać mąkę migdałową?
W szczelnie zamkniętym opakowaniu, w chłodnym i zacienionym miejscu. Zachowa wtedy świeżość na długo, a Ty docenisz jej walory smakowe w trakcie użytkowania w kuchni. Z mąką migdałową dieta ketogeniczna, paleo i bezglutenowa nabierają nowych kolorów.
Mąka migdałowa - cena
Mąka migdałowa to produkt przeznaczony dla konkretnej grupy odbiorców. Jej zalety wykorzystają osoby, które muszą wykluczyć produkty zawierające gluten, a także wszyscy będący na dietach niskowęglowodanowych. Biorąc to pod uwagę, trzeba stwierdzić, że mąka migdałowa jest produktem dość niszowym i specjalistycznym.
Cena mąki migdałowej jest stosunkowo wysoka. Co jednak ciekawe, wśród mąk orzechowych należy do jednych z najbardziej przystępnych cenowo - pod tym względem korzystniej wypada tylko mąka kokosowa. Ona jednak niesie ze sobą przyjemny, ale specyficzny i intensywny smak kokosa, który nie każdemu może odpowiadać i nie zawsze będzie dobrze sprawdzał się w przepisach. W przypadku mąk orzechowych, jak ta z migdałów jest to odczuwalne w zdecydowanie mniejszym stopniu.
A może użyć mielone migdały?
Sposobem na uzyskanie tańszej mąki może być zrobienie jej we własnym zakresie. Nie jest to jednak rozwiązanie idealne. Potrzeba na to czasu i odpowiedniego sprzętu, który poradzi sobie z dobrym rozdrobnieniem orzechów. Dodatkowo jest jeszcze kwestia samego surowca. Wprawdzie cena za migdały kalifornijskie, czyli nieoczyszczone jest najczęściej niższa, to migdały blanszowane, które używane są do wytwarzania mąki, są już z reguły droższe. To oznacza, że robienie mąki w domu jest opłacalne tylko pod warunkiem kupowania surowca w bardzo niskiej cenie. W przeciwnym razie taniej wyjdzie kupienie gotowej mąki.
Skład:
mielone migdały blanszowane 100%, bez konserwantów
Kraj pochodzenia:
USA
W zakładzie wykorzystywane są produkty zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko