MĄKA MIGDAŁOWA

13,80 zł
Brutto
mąka migdałowa

MĄKA MIGDAŁOWA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

13,80 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 point które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Mąka migdałowa

Wartości odżywcze w 100 g produktu (w tabeli)

  • Wartość energetyczna 2595 kJ / 628 kcal

  • Tłuszcz 55 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,2 g

  • Węglowodany 3,3 g w tym cukry 3 g

  • Błonnik 7,9 g

  • Białko 27 g

  • Sól 0,2 g

Jak powstaje mąka migdałowa?

Mąka z migdałów ma postać jasnego proszku. Pozyskiwana jest z blanszowanych i zmielonych migdałów. Jest ona doskonałą alternatywą dla zwykłej mąki pszennej. Ma niską zawartość węglowodanów, jest pełna składników odżywczych, a przy tym ma wyjątkowo przyjemny, lekko słodkawy smak.

Poza tym mielone migdały mają też znacznie więcej zalet niż tradycyjnie stosowana w wypiekach mąka pszenna. Zmniejsza między innymi poziom złego cholesterolu LDL i ciśnienie krwi.

Właściwości mąki migdałowej

Mąka migdałowa powstaje w wyniku dokładnego mielenia nieprażonych, zblanszowanych migdałów. Ma delikatny smak i wyraźny, migdałowy aromat, który przekazuje przygotowanym z niej potrawom. A co z kalorycznością, którą posiada mąka migdałowa? Ilość kcal tej odmiany to około 570 na 100g, czyli dokładnie tyle ile mają całe migdały kalifornijskie.

Mąka migdałowa zawiera stosunkowo niewiele węglowodanów, bo tylko 21 g. Wysoki za to jest udział w składzie białka. 20g to ilość porównywalna z mięsem także jest to dobra wiadomość dla osób będących na dietach wegetariańskich – jest to dobre źródło tego makroskładnika, który pozwala uzupełnić go w przypadku nie spożywania mięsa.

Zdrowe tłuszcze w mące migdałowej

Z drugiej strony mąka migdałowa polecana jest dla wszystkich mięsożerców na diecie ketogenicznej i paleo. Jest to bardzo dobry wybór do wypieku chlebka zgodnego z wybranym reżimem żywieniowym. Podobnie jak orzeszki ziemne, migdały zawierają zdrowe tłuszcze, w tym nienasycone kwasy tłuszczowe. Mąka migdałowa ma niski indeks glikemiczny i może być stosowana przez diabetyków.

Zastosowanie mąki migdałowej

Jedno co można powiedzieć o mące migdałowej, że świetnie sprawdzi się tam, gdzie prócz uzyskania pożądanej konsystencji, chcemy też otrzymać delikatny i słodki smak oraz orzechowy aromat. Polecamy ją szczególnie do wypieku ciast, ale też do dań śniadaniowych jak naleśniki, czy omlety.

Mąką migdałową można się też posłużyć w czasie przyrządzania bazy do racuchów i gofrów. Migdały mielone mogą nawet zastąpić mąkę pszenną jako zamiennik panierki, a nawet posłużyć do zagęszczania zup.

Gdzie kupić mąkę migdałową?

Oczywiście nie ma problemy by zrobić mąkę migdałową w domu. Jest to jednak dość długi proces wymagający posiadania w domu odpowiedniego sprzętu i wolnego czasu. Znacznie łatwiej jest kupić mąką z mielonych migdałów w sklepie ze zdrową żywnością.

W Naturalnie Zdrowe przygotowaliśmy dla Ciebie mąkę migdałową w bardzo przystępnej cenie. Zrobiona z najzdrowszych orzechów, w szczelnie zamkniętym opakowaniu zachowa świeżość dzięki czemu docenisz walory smakowe przez długi czas.

Skład:

mielone migdały blanszowane 100%, bez konserwantów

Kraj pochodzenia:

USA

Masa netto: od 250 g

W zakładzie wykorzystywane są produkty zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E189

Specyficzne kody

ean13
5904730501439

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło