Makarony 
4 products

Makarony

Włosi statystycznie spożywają 10 razy więcej makaronów niż Polacy. Jednak ze względu na rosnącą świadomość żywieniową, jak również coraz większy wybór rodzajów makaronów w sklepach, w tym także makaronów pełnoziarnistych i makaronów ekologicznych, różnica ta z roku na rok maleje.

Makaron przepisem na lekki posiłek

Istnieje wiele mitów i stereotypów odnośnie właściwości makaronów. Po pierwsze – makarony wcale nie tuczą. O ile oczywiście przygotujemy je w odpowiedni sposób, czyli „na ząb” – z włoska al dente. Pod tymi intrygującymi określeniami kryje się po prostu gotowanie makaronu tak, aby pozostał on lekko twardy. W zależności od rodzaju makaronu czas gotowania będzie wynosił od 5 do 12 minut. Z jakiego powodu jest to takie istotne? Otóż taki sposób obróbki termicznej zapewnia uzyskanie niższego wskaźnika glikemicznego i w konsekwencji wolniejszą przyswajalność gwarantującą, że taki posiłek nie odłoży nam się w postaci tkanki tłuszczowej.

Makaron ekologiczny źródłem zdrowia

Innymi powtarzanymi stereotypami jest niska wartość odżywcza i monotonny smak makaronu. Głównym składnikiem dobrej jakości makaronów jest mąka z pszenicy Durum zawierająca skrobię, czyli węglowodan złożony – doskonały naturalny energetyk. Nasze unikalne makarony ekologiczne przygotowywane są z wysokiej jakości certyfikowanych mąk ekologicznych. W ofercie naszego sklepu posiadamy także makarony ze świeżo wbijanych jaj, które w zakresie wartości odżywczej zajmują pozycję niekwestionowanego lidera.

Różnorodność form, kolorów, smaków i zawartość oryginalnych prozdrowotnych składników sprawią, że nasze makarony ekologiczne na stałe zagoszczą na Państwa stołach. Prostota i szybkość przygotowania oraz łatwa dostępność wielu ciekawych przepisów na dania z makaronem nie pozwolą natomiast na wprowadzenie rutyny do Państwa kuchni.

Wyświetla 1 - 4 z 4 produktów
Produkt dodany do porównania