-
Witamina C do basenu - ekologiczna alternatywa do oczyszczania wody basenowej 05/14/2024 14:14:46Passata pomidorowa, pulpa i przecier- różnice 03/29/2024 08:26:58Zakwas tradycyjny na Żur Staropolski - sprawdź jakie to proste 03/15/2024 13:10:06Zdrowe przekąski na każdą okazję 11/24/2023 13:41:17
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie lut 18, 2024
-
Najzdrowszy olej do smażenia – jaki wybrać? kwi 07, 2024
Kategoria: Mąki bezglutenowe
Mąka bezglutenowa
W polskiej kuchni mąka to podstawowy składnik spożywczy. Wykorzystuje się ją do różnego rodzaju wypieków i ciasteczek, wyrobu ciasta na chleb, pizzę, pierogi, do naleśników, zagęszczania zup i sosów. Zastanawiasz się, czym jest bezglutenowa mąka i komu jest szczególnie polecana? Gluten to mieszanina białek roślinnych, które występują w bielmie zbóż, takich jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Obecnie u wielu osób lekarze stwierdzają problemy związane z nietolerancją glutenu, alergię pokarmową lub celiakię. Mąki, które nie zawierają glutenu, mogą być bezpiecznie spożywane przez te osoby.
Mąka bezglutenowa – alternatywa dla alergików
Mąki bezglutenowe to propozycja dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą lub po prostu nie chcą spożywać glutenu. Wytwarza się ją z kukurydzy, orzechów, ryżu, gryki, kaszy jaglanej, ciecierzycy i wielu innych roślin. Mąki, które nie zawierają glutenu to doskonała alternatywa dla mąki pszennej.
Na rynku dostępne są różne mąki bezglutenowe:
- mąki sklejające o dużej zawartości skrobi (mąka ziemniaczana, maka kukurydziana, mąka z tapioki, mąka ryżowa)
- mąki z roślin strączkowych, o dużej zawartości białka (mąka z ciecierzycy i soczewicy),
- maki z ziaren i orzechów, tłuste i ciężkie, mają wyrazisty smak, dobrze sprawdzą się w przypadku słodkich wypieków oraz dla osób na diecie keto i diabetyków (mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka kasztanowa).
Najbardziej uniwersalne mąki bezglutenowe do wyrobu to mąka jaglana, mąka gryczana, mąka owsiana, mąka amarantusowa, charakteryzują się neutralnym smakiem.
Duży wybór mąk bezglutenowych sprawia, że osoby, na diecie bezglutenowej, nie muszą odmawiać sobie przyjemności jedzenia pierogów, pieczywa czy wypieku ciast.
Dodatkowo naturalne mąki bezglutenowe, w większości mają cenne wartości odżywcze, stanowią bogate źródło witamin i minerałów, błonnika i antyoksydantów, w większości wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym.
W zależności od potrzeb i dania, jakie chcą przygotować mają do wyboru maki bezglutenowe o neutralnym lub intensywnym smaku i różnej strukturze i konsystencji.
Warto wiedzieć, że nie zawsze mąka wyprodukowana z roślin bezglutenowych to w 100% mąka bez glutenu. Zwróć uwagę, czy na opakowaniu widnieje adnotacja o tym, że produkt jest bezglutenowy. Zakłady, które produkują mąki, wytwarzają je także ze zbóż zawierających gluten, dlatego nawet w mąkach z pozoru bezglutenowych mogą znajdować się jego spore ilości.
DARMOWA DOSTAWA + RABAT 5% NA WSZYSTKO OD 99 PLN | TYLKO DLA SUBSKRYBENTÓW NEWSLETTERA ➡️ KOD: WR2E51EN ZAPISUJĘ SIĘ!
Filtruj według
Cena
Cena
-
7,00 zł - 15,00 zł