Mąka bezglutenowa

Aktywne filtry

Mąka bezglutenowa

Zastanawiasz się, czym jest bezglutenowa mąka i komu jest szczególnie polecana? Gluten to mieszanina białek roślinnych, które występują w bielmie zbóż, takich jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Obecnie u wielu osób lekarze stwierdzają problemy związane z tolerancją glutenu, alergię pokarmową lub celiakię.

Mąka bezglutenowa – alternatywa dla alergików

Mąki bezglutenowe to propozycja dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą lub po prostu nie chcą spożywać glutenu. Wytwarza się ją z kukurydzy, ryżu, gryki, ciecierzycy i wielu innych roślin. Mąki bez glutenu mogą bez problemu zastąpić w kuchni te, które go zawierają. To idealne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej, które nie chcą odmawiać sobie przyjemności jedzenia pierogów, pieczywa czy wypieku ciast.

Warto wiedzieć, że nie zawsze mąka wyprodukowana z roślin bezglutenowych to w 100% mąka bez glutenu. Zwróć uwagę, czy na opakowaniu widnieje adnotacja o tym, że produkt jest bezglutenowy. Zakłady, które produkują mąki, wytwarzają je także ze zbóż zawierających gluten, dlatego nawet w mąkach z pozoru bezglutenowych mogą znajdować się jego spore ilości.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło