Mąka bezglutenowa

Zastanawiasz się, czym jest bezglutenowa mąka i komu jest szczególnie polecana? Gluten to mieszanina białek roślinnych, które występują w bielmie zbóż, takich jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Obecnie u wielu osób lekarze stwierdzają problemy związane z tolerancją glutenu, alergię pokarmową lub celiakię.

Mąka bezglutenowa – alternatywa dla alergików

Mąka bezglutenowa to propozycja dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą lub po prostu nie chcą spożywać glutenu. Wytwarza się ją z kukurydzy, ryżu, gryki, ciecierzycy i wielu innych roślin. Mąki bez glutenu mogą bez problemu zastąpić w kuchni te, które go zawierają. To idealne rozwiązanie dla osób na diecie bezglutenowej, które nie chcą odmawiać sobie przyjemności jedzenia pierogów, pieczywa czy słodkich wypieków.

Warto wiedzieć, że nie zawsze mąka wyprodukowana z roślin bezglutenowych to w 100% mąka bez glutenu. Zwróć uwagę, czy na opakowaniu widnieje adnotacja o tym, że produkt jest bezglutenowy. Zakłady, które produkują mąki, wytwarzają je także ze zbóż zawierających gluten, dlatego nawet w mąkach z pozoru bezglutenowych mogą znajdować się jego spore ilości.

Wyświetla 1 - 3 z 3 produktów

Bezglutenowa mąka – rodzaje i właściwości

Istnieje wiele rodzajów mąk bezglutenowych, a ich właściwości i zastosowanie mogą się od siebie różnić. Bezglutenowa mąka ryżowa ma biały kolor i dość grubą teksturę. Swoją uniwersalność zawdzięcza neutralnemu, delikatnemu smakowi. To idealny składnik na makaron ryżowy, pieczywo lub papier ryżowy. Nie jest tak kleista jak glutenowe mąki, dlatego, jeśli planujesz wypieki z użyciem mąki ryżowej, warto zmieszać ją np. z mąką ziemniaczaną.

Mąka bezglutenowa wytwarzana jest także z ziaren gryki. Ta odmiana ma ciekawy, podpalany smak i szarobrązowy kolor. Przygotujesz z niej wytrawne pierogi, naleśniki, makarony, a nawet chleb. Jeśli jej smak jest zbyt intensywny, można zmieszać ją z mąką ryżową.

Kolejna uniwersalna mąka bezglutenowa to ta wytwarzana z prosa, czyli mąka jaglana. Ma lekko słodkawy smak, więc przyda się szczególnie przy pieczeniu. Dobrze sprawdza się też jako dodatek do słonych, tradycyjnych potraw, np. pasztetów, makaronów i pierogów.

Mąka bezglutenowa wysokiej jakości w sklepie Naturalnie Zdrowe

Chcesz, by w Twojej kuchni znalazła się mąka bezglutenowa? Gdzie kupić dobrej jakości produkt? W naszym sklepie Naturalnie Zdrowe znajdziesz mąki bez glutenu, które nie zawierają nawet jego śladowych ilości.

Znaczek przekreślonego kłosa to symbol tego, że nasze mąki spełniają wszelkie normy wytwarzania produktów bezglutenowych. Dbamy o to, by nasi klienci, którzy mają problemy z trawieniem glutenu, mieli dostęp tylko do bezpiecznych produktów wysokiej jakości.

Ile kosztuje mąka bezglutenowa? Cena jest zależna od rodzaju produktu, a także jego gramatury. Mimo że odpowiedniki bez glutenu są zwykle droższe od tradycyjnej mąki, warto w nie zainwestować ze względu na jakość.

Jakie mąki bezglutenowe znajdziesz w asortymencie Naturalnie Zdrowe? W naszym sklepie kupisz zarówno mąkę ryżową, mąka gryczaną, jak i jaglaną, a każda z nich pozbawiona jest glutenu. Możemy pochwalić się również tym, że nasze mąki nie są stabilizowane chemicznie, dlatego jeśli szukasz wysokiej jakości mąki bezglutenowej, zapraszamy na zakupy do Naturalnie Zdrowie.

Produkt dodany do porównania