Mąki bezglutenowe

Aktywne filtry

Mąka bezglutenowa

W polskiej kuchni mąka to podstawowy składnik spożywczy. Wykorzystuje się ją do różnego rodzaju wypieków i ciasteczek, wyrobu ciasta na chleb, pizzę, pierogi, do naleśników, zagęszczania zup i sosów. Zastanawiasz się, czym jest bezglutenowa mąka i komu jest szczególnie polecana? Gluten to mieszanina białek roślinnych, które występują w bielmie zbóż, takich jak pszenica, żyto, owies i jęczmień. Obecnie u wielu osób lekarze stwierdzają problemy związane z nietolerancją glutenu, alergię pokarmową lub celiakię. Mąki, które nie zawierają glutenu, mogą być bezpiecznie spożywane przez te osoby. 

Mąka bezglutenowa – alternatywa dla alergików

Mąki bezglutenowe to propozycja dla osób, które z powodów zdrowotnych nie mogą lub po prostu nie chcą spożywać glutenu. Wytwarza się ją z kukurydzy, orzechów, ryżu, gryki, kaszy jaglanej, ciecierzycy i wielu innych roślin. Mąki, które nie zawierają glutenu to doskonała alternatywa dla mąki pszennej. 

Na rynku dostępne są różne mąki bezglutenowe: 

- mąki sklejające o dużej zawartości skrobi (mąka ziemniaczana, maka kukurydziana, mąka z tapioki, mąka ryżowa) 

- mąki z roślin strączkowych, o dużej zawartości białka (mąka z ciecierzycy i soczewicy), 

- maki z ziaren i orzechów, tłuste i ciężkie, mają wyrazisty smak, dobrze sprawdzą się w przypadku słodkich wypieków oraz dla osób na diecie keto i diabetyków (mąka migdałowa, mąka kokosowa, mąka kasztanowa). 

Najbardziej uniwersalne mąki bezglutenowe do wyrobu to mąka jaglana, mąka gryczana, mąka owsiana, mąka amarantusowa, charakteryzują się neutralnym smakiem.

Duży wybór mąk bezglutenowych sprawia, że osoby, na diecie bezglutenowej, nie muszą odmawiać sobie przyjemności jedzenia pierogów, pieczywa czy wypieku ciast.

Dodatkowo naturalne mąki bezglutenowe, w większości mają cenne wartości odżywcze, stanowią bogate źródło witamin i minerałów, błonnika i antyoksydantów, w większości wyróżniają się niskim indeksem glikemicznym. 

W zależności od potrzeb i dania, jakie chcą przygotować mają do wyboru maki bezglutenowe o neutralnym lub intensywnym smaku i różnej strukturze i konsystencji. 

Warto wiedzieć, że nie zawsze mąka wyprodukowana z roślin bezglutenowych to w 100% mąka bez glutenu. Zwróć uwagę, czy na opakowaniu widnieje adnotacja o tym, że produkt jest bezglutenowy. Zakłady, które produkują mąki, wytwarzają je także ze zbóż zawierających gluten, dlatego nawet w mąkach z pozoru bezglutenowych mogą znajdować się jego spore ilości.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło