Czytaj Na Blogu
Dlaczego mąka nie powinna być pakowana w plastik? O znaczeniu papierowych opakowań
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Mąka owsiana otrzymywana jest z ziaren owsa razem z jego otrębami i zarodkami. Po zmieleniu jest grubsza i bardziej ziarnista niż mąka pszenna, a dodatkowo wyróżnia ją charakterystyczny i lekko orzechowy posmak. Podobnie jak popularne płatki owsiane, mąka owsiana ma wiele wartości odżywczych, dlatego polecana jest jako alternatywa lub uzupełnienie dla mąki pszennej. Pozwoli na uzyskanie większej wilgotności co przełoży się na dłuższą świeżość wypieków.
Jednym z produktów, które z pewnością zawsze warto mieć w swojej kuchni, jest mąka z owsa. Jej zastosowanie jest niezwykle szerokie i z powodzeniem można użyć jej do wypieku chleba i ciast, wyrobienia makaronu, blinów i placków, a także do omletów i naleśników. Świetnie sprawdzi się do pieczenia ciastek i batonów, które stanowią cenne źródło energii i zdrową przekąskę. Posłuży także jako składnik panierek do mięs oraz zagęstnik do wszelkich zup i sosów. W krajach skandynawskich bardzo popularny jest chleb owsiany. Mąki owsianej można również użyć w połączeniu z innymi rodzajami mąk. Taki zabieg pozwoli na podniesienie wartości odżywczych bez obaw o zmianę konsystencji.
Zpewnością przypadnie do gustu diabetykom – IG mąki owsianej jest stosunkowo niskie i wynosi jedynie 40. Owies wykazuje właściwości oczyszczające organizm, więc produkty z owsa zalecane są osobom na diecie. Mąka owsiana pełnoziarnista wyróżnia się ponadto zawartością beta-glukanu, czyli rodzaju rozpuszczalnego błonnika pokarmowego. Jego właściwości mogą korzystnie działać na organizm – redukować poziom insuliny we krwi i obniża poziom cholesterolu LDL. Pozytywnie wpływa też na florę bakteryjną oraz perystaltykę jelit. Owies bogaty jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. W mące owsianej znajdziemy także spore ilości pełnowartościowego białka. które wspomaga budowanie tkanki mięśniowej oraz przyspiesza przemianę materii.
To nie jedyne zalety. Mąka owsiana zawiera cenne antyoksydanty i składniki mineralne takie jak: cynk, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, wapń oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo owies zawiera około 10% mniej skrobi niż pozostałe zboża. Wykorzystanie mąki owsianej w kuchni sprawia, że przygotowane dania są smaczne, ale również zdrowe. Co ciekawe, mąkę owsianą możemy stosować również zewnętrznie. Nałożona na skórę w postaci pasty ma działanie regeneracyjne i łagodzące.
Niemal w każdej kuchni w Polsce znajdziemy płatki owsiane, jednak mąka z owsa, również cieszy się rosnącą popularnością. W mące możliwy jest wyczuwalny posmak goryczy.
Skład: mąka owsiana pełnoziarnista 100%
Kraj pochodzenia : Polska
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) | |
Wartość energetyczna | 1479 kJ/ 351 kcal |
Tłuszcz | 7,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 56 g |
Węglowodany | 56 g |
w tym cukry | 1,1 g |
Błonnik | 9,7 g |
Białko | 11 g |
Sól | 0,02 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Specyficzne kody
OK
Używam bardzo często i sprawdza się dobrze
Idealna do chleba
Często sama robię chleb w domu i korzystam właśnie z tej mąki.
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...