Czytaj Na Blogu
Dlaczego mąka nie powinna być pakowana w plastik? O znaczeniu papierowych opakowań
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) | |
Wartość energetyczna | 1479 kJ/ 351 kcal |
Tłuszcz | 7,1 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 56 g |
Węglowodany | 56 g |
w tym cukry | 1,1 g |
Błonnik | 9,7 g |
Białko | 11 g |
Sól | 0,02 g |
Mąka owsiana otrzymywana jest z ziaren owsa razem z jego otrębami i zarodkami, jednak wytwarzana jest również mąka z mielenia ziaren łuszczonych, pozbawionych częściowo otrębów. Po zmieleniu jest grubsza i bardziej ziarnista niż mąka pszenna, a dodatkowo wyróżnia się charakterystycznym, lekko orzechowym smakiem. Podobnie jak popularne płatki owsiane, mąka owsiana ma wiele wartości odżywczych - jest bogatym źródłem błonnika, wapnia, witaminy E i innych niezbędnych minerałów - dlatego polecana jest jako alternatywa lub uzupełnienie dla mąki pszennej. Pozwoli na uzyskanie większej wilgotności, co przełoży się na dłuższą świeżość wypieków.
Jednym z produktów, które z pewnością zawsze warto mieć w swojej kuchni, jest mąka z owsa. Jej zastosowanie jest niezwykle szerokie i z powodzeniem można użyć jej do wypieku chleba i ciast, wyrobienia makaronu, blinów i placków, a także do omletów i naleśników. Jest też idealnym dodatkiem do pieczenia ciastek i batonów, które stanowią cenne źródło energii i zdrową przekąskę. Posłuży także jako składnik panierek do mięs oraz zagęstnik do wszelkich zup i sosów. W krajach skandynawskich bardzo popularny jest chleb owsiany. Mąki owsianej można również użyć w połączeniu z innymi rodzajami mąk. Taki zabieg pozwoli na podniesienie wartości odżywczych bez obaw o zmianę konsystencji.
Mąka owsiana ma wiele korzyści dla zdrowia i jest bogata w składniki odżywcze. Wyrabiana z pełnych ziaren owsa, razem z otrębami i zarodkami, posiada unikalne cechy, które przyczyniają się do jej wartości odżywczej. Przede wszystkim, mąka owsiana jest bogata w kalorie, co oznacza, że jej wysoka kaloryczność dostarcza organizmowi pokłady energii. Oprócz tego ma relatywnie dużą zawartość białka oraz błonnika. Białko jest niezbędne do budowy i regeneracji tkanek, natomiast błonnik pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu pokarmowego (trawiennego).
Mąka owsiana jest także bogata w składniki mineralne, takie jak fosfor, magnez i przede wszystkim mangan. Te pierwiastki są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Dodatkowo zawiera różne witaminy, zwłaszcza witaminę B1, czyli tiaminę.
Warto jednak zauważyć, że mąka owsiana ma specyficzną konsystencję, ponieważ jest gruboziarnista. Z tego powodu może być trudniejsza do opanowania podczas przygotowywania ciasta do wypieków. Samodzielne pieczenie chleba (pieczywo owsiane) wyłącznie z mąki owsianej może skutkować niewystarczającym wyrośnięciem. Dlatego zaleca się użycie innych półproduktów, na przykład mąki pszennej. Dzięki temu można uzyskać optymalne rezultaty i cieszyć się zdrowymi, smacznymi wypiekami. Mąka owsiana sprawdzi się także w przygotowaniu naleśników, pierogów czy chociażby do zagęszczania zup i sosów.
Warto pamiętać, że niektóre osoby zmagające się z celiakią lub nadwrażliwością na gluten mogą również mieć reakcję na pewne białka obecne w owsie, zwane aveniną. Dlatego przed wprowadzeniem mąki owsianej do diety bezglutenowej zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub dietetykiem specjalizującym się w dietach bezglutenowych.
Mąka owsiana jest naturalnie bezglutenowa, jednak istnieje ryzyko kontaminacji krzyżowej, ponieważ owsa często przechowuje się, transportuje i przetwarza w taki sam sposób jak glutenowe zboża, takie jak pszenica, jęczmień i żyto. W wyniku tego może dojść do zanieczyszczenia owsianych produktów glutenem.
Z pewnością przypadnie do gustu diabetykom – IG mąki owsianej jest stosunkowo niskie i wynosi jedynie 40. Owies wykazuje właściwości oczyszczające organizm, więc produkty z owsa zalecane są osobom na diecie. Mąka owsiana pełnoziarnista wyróżnia się ponadto zawartością beta-glukanu, czyli rodzaju rozpuszczalnego błonnika pokarmowego.
W ostatnich latach mówi się o pozytywnych właściwościach owsa. To bardzo zdrowe zboże, które w Polsce zjadamy zdecydowanie za mało! A szkoda, gdyż jest bogate jest w nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 i omega-9. Co więcej, w mące owsianej znajdziemy także spore ilości pełnowartościowego białka. które wspomaga budowanie tkanki mięśniowej oraz przyspiesza przemianę materii.
To nie jedyne zalety. Mąka owsiana zawiera cenne antyoksydanty i składniki mineralne takie jak: cynk, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, wapń, kwas foliowy oraz witaminy z grupy B. Dodatkowo owies zawiera około 10% mniej skrobi niż pozostałe zboża. Wykorzystanie mąki owsianej w kuchni sprawia, że przygotowane dania są smaczne, ale również zdrowe. Co ciekawe, mąkę owsianą możemy stosować również zewnętrznie. Nałożona na skórę w postaci pasty ma działanie regeneracyjne i łagodzące.
Niemal w każdej kuchni w Polsce znajdziemy płatki owsiane, jednak mąka z owsa, również cieszy się rosnącą popularnością. W mące możliwy jest wyczuwalny posmak goryczy.
Skład: mąka owsiana pełnoziarnista 100%
Kraj pochodzenia : Polska
Specyficzne kody
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...