Przyprawy i zioła

Aktywne filtry

Zdrowe przyprawy i zioła

Przyprawy i zioła to nieodłączna część potraw i wielu kuchni. Dodajemy je, by wzbogacić ich smak, zapach czy nawet wygląd, a także ze względu na ich wiele właściwości, korzystny wpływ na nasz organizm i zdrowie. Ważne jest jednak, by wybierać przyprawy naturalne, których pochodzenie znamy.

Naturalne zioła i przyprawy dzielą się na trzy główne kategorie

  • ziołowe,
  • warzywne,
  • korzenne,
  • czy nawet korę (np. cynamon).

Do ich produkcji wykorzystuje się różne części roślin – liście (np. czystek, czosnek niedźwiedzi), kwiaty (np. czarny bez, szafran), nasiona (np. czarnuszka, gorczyca, kardamon), korzenie (np. kurkuma, imbir), owoce (np. anyż, kminek) czy nawet korę (np. cynamon).

Czym są przyprawy naturalne?

Naturalne i zdrowe zioła oraz przyprawy to te, w skład których wchodzą wyłącznie składniki naturalne – zioła, warzywa i inne rośliny. Nie zawierają wzmacniaczy smaku, konserwantów ani sztucznych barwników. Jedynie to, co stworzyła matka natura.

Z kolei sól jest przyprawą pozyskiwaną z głębi ziemi lub w procesie odparowywania basenów wypełnionych wodą (sól morska). Można wyróżnić wiele rodzajów soli, jednak za najczystszą uznawana jest sól himalajska gruboziarnista. Zawiera ona mnóstwo składników mineralnych, których pozbawiona jest zwykła sól kuchenna.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło