CZARNUSZKA NATURALNIE ZDROWE

6,57 zł
Brutto
czarnuszka

CZARNUSZKA NATURALNIE ZDROWE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

6,57 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna: 1527 kJ/362 kcal

  • Tłuszcz: 3,3 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,8 g

  • Węglowodany: 64 g w tym cukry: 2,8 g

  • Błonnik: 12 g

  • Białko: 13 g

  • Sól: 0,01 g

Ma 40 cm wysokości, białe lub błękitne kwiaty oraz mieszki, w których znajdują się bezcenne kruczoczarne nasiona. Czarnuszka to roślina zaliczana do kategorii super foods - zresztą nie bez powodu. Ma charakterystyczny, intensywny gorzki smak przez niektórych określany jako korzenny. Nazywana czarnym kminkiem, a także ziarnami błogosławieństwa. Nasiona czarnuszki siewnej oraz tłoczony na zimno olej z czarnuszki mają szerokie zastosowanie w medycynie, kosmetyce i w kuchni. Czarne nasiona nigella sativa, nazywane niekiedy czarnym kminkiem, służą do tłoczenia wartościowego oleju, którego lekko pikantny smak uwydatnia walory wielu potraw. Możesz używać ich w całości, łatwo skruszysz je też w moździerzu bezpośrednio przed przyprawieniem.

Czym jest czarnuszka?

Czarnuszka siewna (nigella sativa) to roślina jednoroczna z rodziny jaskrowatych pochodząca z Turcji. Warto wspomnieć, że ma w sobie nutę dzikości - uprawiana lubi uciec z ogródka i rosnąć po swojemu (tradycyjnie jest bowiem chwastem). Jedna „kapsułka” nasienna tej rośliny składa się z 3-7 pęcherzyków przepełnionych ziarenkami. Nasiona zbiera się w drugiej połowie września, kiedy mieszki stają się brunatne, a nasiona kruczoczarne.

Czarnuszka znana jest na świecie od wielu wielu lat. Z dobroczynnych właściwości czarnuszki korzystali już mieszkańcy Mezopotamii, czyli w 2000 r p.n.e. W starożytnym egipskie zwono ją złotem faraonów, uwielbiali ją także starożytni Grecy i Rzymianie. O leczniczych właściwościach ziaren czarnuszki siewnej po raz pierwszy wspomniał Dioskules – starożytny lekarz żyjący w czasach Nerona. Opisał ją w swojej księdze o ziołach „De Materia Medica”.

Doceniał ją Hipokrates (którego nikomu chyba przedstawiać nie trzeba) oraz Syreniusz – wiele lat później. Proponował on spożywanie wina z czarnuszką. Jak mawiał: „Piersi odflegmia i mleko mamkom w piersiach mnoży”.

Obecnie swoją popularność czarnuszka siewna zawdzięcza smakiem podobnym do kminku, oregano i pieprzu. Najczęściej spożywamy ją w formie zmielonych ziaren lub oleju, najlepiej nierafinowanego, tłoczonego na zimno i nieoczyszczonego.

Czarnuszka w kuchni orientalnej i tradycyjnej

Jeżeli chcesz poszerzyć repertuar wykorzystywanych w Twojej kuchni przypraw, godnym polecenia wyborem jest właśnie nigella sativa, czyli czarnuszka siewna. Nasiona czarnuszki stosowane są jako dodatek głównie do dań indyjskich – kormy, dahl czy chutney. Całe nasiona świetnie nadają się także do posypania tradycyjnego, polskiego pieczywa, jako doskonały dodatek do twarożku, zup, warzyw czy sałatek.

Czarnuszka – właściwości lecznicze

Pozytywnych właściwości czarnuszki na organizm człowieka nie sposób się doliczyć - jest ich tak wiele. Jej nasiona sa pełne składników odżywczych: witamin, minerałów oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Ta przyprawa Starego Świata działa korzystnie na układ odpornościowy, pokarmowy, oddechowy, nerwowy i układ rozrodczy. Chroni przed słońcem, wzmacnia skórę, a włosy muśnięte olejem stają się jedwabiste i bardziej puszyste. Posiada cenny olejek eteryczny i jest bogatym źródłem nienasyconych tłuszczów roślinnych omega 3, 6 i 9.

Najważniejszym składnikiem nasion czarnuszki jest tymochinon, który ma działanie przeciwzapalne, przeciwbólowe, przeciwdrgawkowe, przeciwgrzybicze, przeciwnowotworowe, a także przeciwbakteryjne, dzięki czemu może wzmacniać działanie niektórych antybiotyków.

Dodatkowo czarnuszka siewna zawiera tymohydrochinon - jest prawie jak tymochinon, ale dodatkowo usprawnia działanie mózgu, blokując enzym, który rozkłada najważniejszy w naszym mózgu neuroprzekaźnik – acetyloholinę. Im więcej acytyloholiny w mózgu, tym lepsza pamięć i szybszy proces uczenia się.

Nasiona czarnuszki są bogate w witaminę E, czyli słynną witaminę młodości, w witaminę A, czyli beta-karoten – idealną na skórę i wzrok, witaminy z grupy B w tym biotynę, B6 i B12 oraz minerały takie jak żelazo, magnez, potas, wapń, fosfor, miedź, sód, siarka, bor, chrom, mangan, nikiel, cynk i molibden. Dodatkowo czarnuszka zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (stanowią one aż 80-90 % zawartości oleju z czarnuszki) oraz 15 aminokwasów (w tym ośmiu z dziewięciu niezbędnych aminokwasów).

To ogromne zestawienie składników odżywczych sprawia, że nasiona czarnuszki wspierają walkę z różnymi chorobami, poprawia stan skóry, włosów i paznokci, a także pozytywnie wpływa na narządy wewnętrzne. Czarnuszka siewna świetnie sprawdzi się także w przypadku ukąszenia owadów, anemii czy depresji.

Zastosowanie lecznicze

Czarnuszka siewna znana jest od ponad 4 000 lat. W medycynie tradycyjnej służyła jako pomocnik w leczeniu zatruć, biegunek, astmy, przy stanach zapalnych oraz jako środek odkażający rany. Czarnuszka była tak popularna, że w końcu zaczęli interesować się nią naukowcy. I prześwietlili ją na milion różnych sposobów.

Badania pokazują, że czarne nasiona czarnuszki działają przeciwnowotworowo. Tymochinon oraz saponina skutecznie skracają czas życia komórek nowotworowych. Czarnuszka wspomaga leczenie raka trzustki, jelita grubego, piersi, żołądka, płuc oraz wątroby i mogą być stosowane bez obaw, gdyż nie mają praktycznie żadnych skutków ubocznych (chyba, że naprawdę zjesz ich dużo na raz).

Ale nie tylko. Czarnuszka sprawdzi się w przypadku łuszczycy, grzybicy czy innych podrażnień skórnych. Badania pokazały, że olej z czarnuszki jest równie skuteczny w leczeniu trądziku co amoksylina, czyli antybiotyk stosowany w leczeniu tej choroby. Nasiona czarnuszki polecane są także dla osób cierpiących na atopowe zapalenie skóry. Olej można także stosować zewnętrznie.

Dodatkowo czarnuszka siewna łagodzi reakcje alergiczne. Wystarczy regularnie spożywać ziarna czarnuszki lub olej z czarnuszki. Najlepiej taka kuracja działa na dzieci. Wszystko dzięki temu, że składniki zawarte w nasionach redukują ilość produkowanej przez organizm histaminy, czyli hormonu pełniącego funkcję ochronną, aktywującego się np. przy kontakcie z alergenem.

Czarnuszka wykazuje pozytywny wpływ na układ nerwowy, przede wszystkim zwiększając odporność na stres, którego przecież w życiu nam nie brakuje. Koi nerwy, zmniejsza stany lękowe, poprawia samopoczucie i ułatwia zasypianie.

Jak stosować nasiona czarnuszki

Czarnuszkę wykorzystuje się w kuchni, a także w medycynie, kosmetologii, a nawet w przemyśle perfumeryjnym! W kuchni często nasiona czarnuszki znajdują zastosowanie jako zamiennik czarnego pieprzu, polecana dla osób, które mają dolegliwości żołądkowe. Czarnuszka (nigella sativa) zmniejsza wydzielanie kwasu żołądkowego oraz działa ochronnie na błonę śluzową żołądka. Wystarczy zmielić nasiona i rzucić do młynka. Czarnuszka siewna sprawdzi się również jako dodatek do sałatek, deserów, sera, a także kiszonek, tłustych mięs, a nawet likierów. Całe lub zmielone ziarenka czarnuszki można dodawać do pieczenia, chleba, bułek i innych wypieków. Jeść czarnuszkę możesz na wiele różnych sposobów.

Przede wszystkim czarnuszkę powinniśmy spożywać regularnie. To nie jest magiczna roślina przyprawowa, która jest lekiem na wszystko :). Najczęściej stosowana jest w postaci naparu. Wystarczy 1 łyżeczkę zmielonych nasion czarnuszki siewnej zalać wrzątkiem i parzyć 20 minut, można osłodzić miodem. Następnie napar z czarnuszki należy przecedzić i pic 2-3 razy dziennie po 100 ml herbatki. Polecamy także spożywać zmielone nasiona czarnuszki - 2-5 gram, spożywanych np. rano i wieczorem. Polecamy również olej z czarnuszki (1-2 łyżki dziennie) , nalewkę oraz miód z dodatkiem zmielonych ziaren czarnuszki. Dla dzieci warto zastosować dawkę o połowę mniejszą niż podana powyżej.

Napar z czarnuszki, na co pomaga?

Napar z czarnuszki siewnej chroni przed skutkami promieniowania. Warto stosować go podczas radioterapii, gdyż składniki w nim zawarte zmniejszają stres oksydacyjny, a tym samym chronią przed wszystkimi negatywnymi skutkami naświetlania.

Poza tym napar z czarnuszki warto wprowadzić do listy swoich stałych produktów, ponieważ:

  • wzmacnia odporność, pobudzając produkcję limfocytów, interferonu i makrofagów;
  • działa wykrztuśnie oraz rozrzedza wydzielinę w oskrzelach, jest więc idealny na kaszel;
  • reguluje poziom cukru we krwi (przyda się diabetykom);
  • zmniejsza bóle menstruacyjne, reguluje miesiączkowanie;
  • pomaga osobom zmagającym się z osteoporozą, bo zwiększa gęstość mineralną kości;
  • pobudza laktację.

Czarnuszka przeciwskazania

Dla większości osób czarnuszka będzie idealnym uzupełnieniem codziennej diety. Są jednak przypadki, kiedy nie powinno się jeść regularnie czarnuszki.

Nasiona czarnuszki nie powinny być spożywane przez:

  • kobiety w ciąży, gdyż ziarenka czarnuszki mogą wywoływać skurcze macicy, a w konsekwencji przyczynić się do poronienia;
  • osoby z niskim ciśnieniem krwi, czarnuszka może jeszcze bardziej je obniżyć,
  • dzieci poniżej 3 roku życia - czarnuszka siewna zawiera olejki eteryczne, które mogą wywoływać alergię i powodować np. duszności u malucha.

CZARNUSZKA

Skład: czarnuszka nasiona 100%

Kraj pochodzenia: Indie

Masa netto: od 200 g

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające gluten, sezam, wszelkie orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul Matejki 4

E160

Specyficzne kody

ean13
5904730501477

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło