Kategoria: Naturalne słodziki

Aktywne filtry

Słodziki naturalne 

W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o negatywnym wpływie białego cukru na zdrowie. Pojawiają się pytania o to, co wybrać – cukier czy słodzik? Który z zamienników cukru jest zdrowszy i mniej kaloryczny? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, warto dowiedzieć się, co to jest słodzik i czym różni się od tradycyjnego cukru.

Słodzik – co kryje się pod tą nazwą?

Zdrowy słodzik to substancja, która ma za zadanie zastąpić zwykły cukier, a jednocześnie pozwala zachować słodki smak potraw. Słodzik występuje najczęściej pod jedną z dwóch postaci: polioli lub substancji intensywnie słodzących.

Czym są poliole? To alkohole wielowodorotlenowe, które są zazwyczaj mniej słodkie i kaloryczne od zwykłego cukru Zalicza się do nich ksylitol, sorbitol, maltitol czy erytrytol.

Z kolei substancje intensywnie słodzące są dużo słodsze od cukru, dlatego wystarczy dodawać je w niewielkich ilościach – dzięki temu potrawy nimi osłodzone mają znacznie mniej kalorii niż dania przygotowane z dodatkiem cukru białego.

Zamiennikiem cukru może być także naturalny słodzik roślinny. Takie produkty to m.in. stewia, inulina czy melasa.

Zapraszamy do sprawdzenia naszej pozostałej zdrowej żywności. Nasz sklep ze zdrową żywnością zaopatruje się wyłącznie u sprawdzonych dostawców, dzięki czemu masz pewność, że kupujesz produkty wysokiej jakości w najlepszych cenach.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło