-
Białko roślinne - co to jest i jakie są jego źródła? 02/03/2023 13:32:52Czym zastąpić cukier w diecie? Zdrowe zamienniki cukru. 01/18/2023 10:11:36Ciecierzyca - dlaczego warto spożywać ją regularnie 01/13/2023 13:06:07Dlaczego warto wybrać chleb orkiszowy 12/20/2022 13:13:30
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie lip 19, 2022
-
Najzdrowszy olej do smażenia – jaki wybrać? cze 10, 2019
Naturalne słodziki
Słodziki naturalne
W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o negatywnym wpływie białego cukru na zdrowie. Pojawiają się pytania o to, co wybrać – cukier czy słodzik? Który z zamienników cukru jest zdrowszy i mniej kaloryczny? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, warto dowiedzieć się, co to jest słodzik i czym różni się od tradycyjnego cukru.
Słodzik – co kryje się pod tą nazwą?
Zdrowy słodzik to substancja, która ma za zadanie zastąpić zwykły cukier, a jednocześnie pozwala zachować słodki smak potraw. Słodzik występuje najczęściej pod jedną z dwóch postaci: polioli lub substancji intensywnie słodzących.
Czym są poliole? To alkohole wielowodorotlenowe, które są zazwyczaj mniej słodkie i kaloryczne od zwykłego cukru Zalicza się do nich ksylitol, sorbitol, maltitol czy erytrytol.
Z kolei substancje intensywnie słodzące są dużo słodsze od cukru, dlatego wystarczy dodawać je w niewielkich ilościach – dzięki temu potrawy nimi osłodzone mają znacznie mniej kalorii niż dania przygotowane z dodatkiem cukru białego.
Zamiennikiem cukru może być także naturalny słodzik roślinny. Takie produkty to m.in. stewia, inulina czy melasa.
Filtruj według
Kategorie
Kategorie
waga
waga
Cena
Cena
-
10,00 zł - 85,00 zł