Kategoria: Naturalne słodziki

Aktywne filtry

Słodziki naturalne 

W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o negatywnym wpływie białego cukru na zdrowie. Pojawiają się pytania o to, co wybrać – cukier czy syntetyczne substancje słodzące (słodziki)? Słodzik a zdrowie? Słodziki - które są mniej kaloryczne? Co jest lepsze - naturalne czy sztuczne słodziki? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, warto dowiedzieć się, co to jest słodzik i czym różni się od tradycyjnego cukru.

Słodzik – co kryje się pod tą nazwą?

Zdrowy słodzik to substancja, która ma za zadanie zastąpić zwykły cukier, a jednocześnie pozwala zachować słodki smak potraw. Słodzik występuje najczęściej pod jedną z dwóch postaci: polioli lub substancji intensywnie słodzących.

Czym są poliole? To alkohole wielowodorotlenowe, które są zazwyczaj mniej słodkie i kaloryczne od zwykłego cukru Zalicza się do nich ksylitol, sorbitol, maltitol czy erytrytol.

Z kolei substancje intensywnie słodzące są dużo słodsze od cukru, dlatego wystarczy dodawać je w niewielkich ilościach – dzięki temu potrawy nimi osłodzone mają znacznie mniej kalorii niż dania przygotowane z dodatkiem cukru białego.

Zamiennikiem cukru może być także naturalny słodzik roślinny. Do najpopularniejszych słodzików tego typu zaliczamy stewię, inulinę czy melasę.

Słodzik jako składnik wielu produktów spożywczych

Słodziki można znaleźć w produktach przeznaczonych do osób dbających o sylwetkę, odchudzających się czy chorujących na cukrzycę np. w produktach mlecznych, słodyczach czy napojach.

Zapraszamy do sprawdzenia naszej pozostałej zdrowej żywności. Nasz sklep ze zdrową żywnością zaopatruje się wyłącznie u sprawdzonych dostawców, dzięki czemu masz pewność, że kupujesz produkty wysokiej jakości w najlepszych cenach.

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło