-
Dieta fleksitariańska - czym jest elastyczny weganizm 06/29/2023 12:43:40Spirulina i chlorella - różnice, właściwości i dlaczego warto je łączyć 06/27/2023 09:18:18Jak oczyścić organizm z toksyn? Sposoby na zdrowy detoks 05/22/2023 08:26:01Keto makaron 05/16/2023 08:31:53
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie lip 19, 2022
-
Najzdrowszy olej do smażenia – jaki wybrać? cze 10, 2019
Kategoria: Naturalne słodziki
Słodziki naturalne
W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o negatywnym wpływie białego cukru na zdrowie. Pojawiają się pytania o to, co wybrać – cukier czy słodzik? Który z zamienników cukru jest zdrowszy i mniej kaloryczny? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, warto dowiedzieć się, co to jest słodzik i czym różni się od tradycyjnego cukru.
Słodzik – co kryje się pod tą nazwą?
Zdrowy słodzik to substancja, która ma za zadanie zastąpić zwykły cukier, a jednocześnie pozwala zachować słodki smak potraw. Słodzik występuje najczęściej pod jedną z dwóch postaci: polioli lub substancji intensywnie słodzących.
Czym są poliole? To alkohole wielowodorotlenowe, które są zazwyczaj mniej słodkie i kaloryczne od zwykłego cukru Zalicza się do nich ksylitol, sorbitol, maltitol czy erytrytol.
Z kolei substancje intensywnie słodzące są dużo słodsze od cukru, dlatego wystarczy dodawać je w niewielkich ilościach – dzięki temu potrawy nimi osłodzone mają znacznie mniej kalorii niż dania przygotowane z dodatkiem cukru białego.
Zamiennikiem cukru może być także naturalny słodzik roślinny. Takie produkty to m.in. stewia, inulina czy melasa.
Sprawdź ofertę produktów keto!
Filtruj według
Kategorie
Kategorie
waga
waga
Cena
Cena
-
10,00 zł - 85,00 zł