Zamówienia realizujemy na bieżąco. Wysyłka do 2 dni roboczych.

9 products

Naturalne słodziki

W ostatnich latach coraz częściej słyszymy o negatywnym wpływie białego cukru na zdrowie. Pojawiają się pytania o to, co wybrać – cukier czy słodzik? Który z nich jest zdrowszy i mniej kaloryczny? Aby rozwiać wszelkie wątpliwości, warto dowiedzieć się, co to jest słodzik i czym różni się od tradycyjnego białego cukru.

Słodzik – co kryje się pod tą nazwą?

Zdrowy słodzik to substancja, która ma za zadanie zastąpić zwykły cukier, a jednocześnie pozwala zachować słodki smak potraw. Słodzik występuje najczęściej pod jedną z dwóch postaci: polioli lub substancji intensywnie słodzących.

Czym są poliole? To alkohole wielowodorotlenowe, które są zazwyczaj mniej słodkie i kaloryczne od białego cukru. Zalicza się do nich ksylitol, sorbitol, maltitol czy erytrytol.

Z kolei substancje intensywnie słodzące są dużo słodsze od cukru, dlatego wystarczy dodawać je w niewielkich ilościach – dzięki temu potrawy nimi osłodzone mają znacznie mniej kalorii niż dania przygotowane z dodatkiem cukru białego.

Zamiennikiem cukru może być także naturalny słodzik roślinny. Takie produkty to m.in. stewia, inulina czy melasa.

Wyświetla 1 - 9 z 9 produktów

Naturalny słodzik – jakie jest jego zastosowanie?

Słodzik naturalny coraz częściej zastępuje tradycyjny biały cukier, który stosowany w nadmiarze może prowadzić do rozwoju nadwagi i otyłości. Z tego powodu osoby podatne na choroby takie jak cukrzyca, nadciśnienie tętnicze czy miażdżyca, a także te, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów, często biały cukier zastępują jego zdrowszym zamiennikiem, czyli słodzikiem naturalnym. Do czego go dodawać?

Naturalne słodziki wykorzystasz do poprawienia smaku potraw oraz napojów, np. kawy, kakao lub herbaty. To świetny dodatek do koktajli, śniadań na słodko, przetworów, naleśników, a nawet domowych wypieków. Słodziki możesz zastosować wszędzie tam, gdzie do tej pory znajdował się tradycyjny cukier – mają one podobny smak, ale jednocześnie są mniej szkodliwe dla organizmu.

Naturalny słodzik w sklepie Naturalnie Zdrowe

W sklepie internetowym Naturalnie Zdrowe znajdziesz wysokiej jakości słodziki naturalne, m.in. popularny cukier brzozowy, czyli ksylitol. Ma on nawet kilkukrotnie niższy indeks glikemiczny niż biały cukier, dlatego jest szczególnie polecany diabetykom. Ksylitol wyróżnia się także ciekawym smakiem z lekką nutą mięty.

Kolejny popularny słodzik, który jest substytutem cukru białego, to inulina. Pozyskiwana jest z bulw i kłączy cykorii lub agawy. Inulina, podobnie jak ksylitol, jest odpowiednia dla diabetyków, ponieważ nie podnosi poziomu glukozy we krwi.

Inny słodzik dostępny w ofercie sklepu Naturalnie Zdrowe to erytrytol (erytrol), który pochodzi z grupy polioli. Słodzik ten jest mniej słodki od cukru i, co ciekawe, daje uczucie lekkiego zimna w ustach. Erytol nie wchłania się w organizm – jest usuwany z ciała razem z moczem. Dlatego właśnie jest uważany za zdrowszą alternatywę dla cukru.

Zobacz, jakie jeszcze naturalne słodziki znajdują się w asortymencie sklepu Naturalnie Zdrowe. Wybierz ten, który najlepiej spełni Twoje oczekiwania i przekonaj się, że słodkie wcale nie musi oznaczać niezdrowe!

Produkt dodany do porównania