Mąka ryżowa

Mąka ryżowa może być alternatywą dla mąki pszennej dla osób, które z powodu alergii lub nietolerancji pokarmowej, nie mogą spożywać glutenu. Ryż jest rośliną naturalnie bezglutenową. Pamiętaj jednak, że przy problemach zdrowotnych należy wybierać mąkę ryżową oznaczoną jako bezglutenowa – z symbolem przekreślonego kłosa. To ważne, jeśli chcesz mieć pewność, że mąka nie została zanieczyszczona i faktycznie nie zawiera glutenu.

Mąkę ryżową wytwarza się z dwóch odmian ryżu – białego i brązowego. Jej kolor zależny jest od tego, które ziarna zostały zmielone. Mąka z ryżu brązowego, będzie oczywiście ciemniejsza.

Czy mąka ryżowa jest zdrowa?

Oczywiście! Jest bogata w witaminy i minerały. Składniki w niej zawarte mogą pomagać obniżyć poziom cholesterolu i ustabilizować stężenie cukru we krwi. Lektyna z mąki ryżowej może też działać przeciwnowotworowo. Witaminy z grupy B wspierają pracę układu mięśniowego.

To tylko kilka zalet, jakie posiada mąka ryżowa. Zdrowa, smaczna i delikatna – z powodzeniem zastąpi w kuchni mąkę pszenną.

Wyświetla 1 - 2 z 2 produktów

Ryżowa mąka i jej zastosowania

W Azji mąka ryżowa używana jest na co dzień. Produkuje się z niej pieczywo, makaron czy słodkie wypieki. Taką uniwersalność zastosowania mąka ryżowa zawdzięcza neutralnemu i delikatnemu smakowi. Dzięki temu pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów.

Dzięki temu pasuje zarówno do dań wytrawnych, jak i deserów. Ryżowa mąka świetnie sprawdzi się do pieczenia ciast, muffinek czy ciasteczek, a także do naleśników, racuszków czy pancake’ów. Można również zagęszczać nią zupy, sosy i kremy

Warto wiedzieć, że ryżowa mąka to nie tylko dodatek spożywczy. Azjatki dobrze wiedzą, jak zadbać o skórę i używają jej również do produkcji kosmetyków. Wszystko dzięki właściwościom, jakie posiada mąka ryżowa. Zastosowanie znajduje głównie jako składnik maseczek do twarzy. Maskę z mąki ryżowej można wykonać w domu samodzielnie. Wszystko czego potrzebujesz, to ryżowa mąka i jogurt naturalny. Łyżeczkę mąki wymieszaj z dwoma łyżkami jogurtu i nałóż na twarz. Po kilkunastu minutach zmyj maseczkę letnią wodą i ciesz się odżywioną cerą.

Naturalnie zdrowa mąka ryżowa – gdzie kupić?

Teraz już wiesz, jak szerokie zastosowanie ma mąka ryżowa. Gdzie kupić mąkę dobrej jakości? W Naturalnie Zdrowe! Sprzedawana przez nas mąka ryżowa, podobnie jak wszystkie inne nasze mąki, jest naturalna i niestabilizowana chemicznie.

Nasza bezglutenowa ryżowa mąka spełnia restrykcyjne normy dotyczące żywności pozbawionej glutenu, dlatego może być bezpiecznie spożywana przez osoby, które nie mogą, lub nie chcą mieć go w swojej diecie. Kupując ją, masz pewność, że nie zawiera nawet śladowych ilości glutenu.

Dokładamy wszelkich starań, by nasi klienci otrzymywali zawsze produkty najwyższej jakości. Niezależnie od tego, czy Twój wybór to w pełni bezglutenowa, czy klasyczna biała mąka ryżowa, skład zawsze będzie prosty – w 100% naturalny, bez ulepszaczy.

W naszym sklepie znajdziesz zwykłą mąkę pszenną różnych typów, żytnią, owsianą, ryżową i wiele innych. Dostępne są w kilku pojemnościach – 250g, 500g, 1kg, 3 kg, 5kg czy nawet 10kg. Ty decydujesz, jaka mąka będzie dla Ciebie odpowiednia w danej chwili. Warto być świadomym swoich zakupów, zatem w kuchni postaw na produkty ekologiczne i naturalnie zdrowe!

Produkt dodany do porównania