-
Keto chleb z mąki kokosowej 06/13/2022 08:38:14Wegański parmezan z nerkowców 06/09/2022 09:06:59Agar - wegański zamiennik żelatyny. Czy jest zdrowy? 06/03/2022 10:37:25Maltitol - co to jest, właściwości i zastosowanie 05/27/2022 14:25:39
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie sty 13, 2020
-
Czym zastąpić cukier? Ksylitol czy erytrol? maj 18, 2018
Mąka ryżowa
Mąka ryżowa
Mąka ryżowa może być alternatywą dla mąki pszennej dla osób, które z powodu alergii lub nietolerancji pokarmowej, nie mogą spożywać glutenu. Ryż jest rośliną naturalnie bezglutenową. Pamiętaj jednak, że przy problemach zdrowotnych należy wybierać mąkę ryżową oznaczoną jako bezglutenowa – z symbolem przekreślonego kłosa. To ważne, jeśli chcesz mieć pewność, że mąka nie została zanieczyszczona i faktycznie nie zawiera glutenu.
Mąkę ryżową wytwarza się z dwóch odmian ryżu – białego i brązowego. Jej kolor zależny jest od tego, które ziarna zostały zmielone. Mąka z ryżu brązowego, będzie oczywiście ciemniejsza.
Czy mąka ryżowa jest zdrowa?
Oczywiście! Jest bogata w wartości odżywcze, witaminy i minerały. Składniki w niej zawarte mogą pomagać obniżyć poziom cholesterolu i ustabilizować stężenie cukru we krwi. Lektyna z mąki ryżowej może też działać przeciwnowotworowo. Witaminy z grupy B wspierają pracę układu mięśniowego.
To tylko kilka zalet, jakie posiada mąka ryżowa. Zdrowa, smaczna i delikatna – to dobra alternatywa mąki pszennej.