Przepis na keto brownie

 –  NaturalnieZdrowe.pl  10/13/2023 14:37:46    Komentarze 0

Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa, która redukuje zdecydowaną większość węglowodanów spożywanych w ciągu dnia. Takie rozwiązanie pozwala po paru dniach przestawić organizm na spalanie tłuszczów jako podstawowego źródła energii. W efekcie po stosunkowo krótkim czasie stosowania diety keto możemy osiągnąć zaskakujące rezultaty i zrzucić zbędną wagę. Problemem jest jednak reżim, który jest dość trudny do utrzymania na dłuższą metę. Wiele osób nie wyobraża sobie po prostu wyłączenia z diety pieczywa, makaronów, czy słodyczy. Na szczęście są sposoby, aby cieszyć się słodkimi wypiekami nawet na diecie keto.

keto brownie

Keto ciasto czekoladowe

Przepis nie jest ani trudny, ani czasochłonny, czas przygotowania i wypieku nie powinien przekroczyć godziny. Nie zawiera cukru ani mąki, a jego zaletą jest krótki i prosty skład. Możliwe, że wszystkie składniki będą już pod ręką w kuchni. Nasza propozycja to ciasto zbite i mocno czekoladowe. O ile wierzch ciasta pozostaje twardy, to w środku jest już miękki i wilgotny. To oczywiście niejedyny sposób na zrobienie ciasta w wersji keto. Dużo przepisów, gdzie użyta jest mąka migdałowa albo mąka kokosowa też sprawdzi się na diecie ketogenicznej.

Składniki:

  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej, najlepiej minimum 85%)

  • 100 g masła orzechowego

  • 1,5 kostki masła

  • 3 duże jajka

  • około 125 g erytrolu

  • 75 g zmielonych orzechów (polecamy laskowe, ale włoskie czy migdały też się nadadzą)

keto ciasto czekoladowe

Sposób przygotowania:

  1. Połamaną czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z masłem.

  2. W osobnej misce wymieszaj razem zmielone orzechy i erytrol, odstaw na bok.

  3. Po ostudzeniu masy czekoladowej dodaj do niej masło orzechowe. Masa powinna być nadal ciepła, by dało się uzyskać jednostajną konsystencję.

  4. Dodaj po kolei wszystkie jajka, dobrze mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodaj szczyptę soli.

  5. Zmiksuj masę z przygotowanymi wcześniej orzechami i erytrolem.

  6. Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W przypadku form silikonowych papier jest zbędny.

  7. Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw formę na około 18-20 minut (tryb góra-dół)

  8. Po tym czasie wyciągnij ciasto i zostaw do ostygnięcia na kratce. Górę wypieku możesz opcjonalnie przyozdobić chipsami kokosowymi.

Smacznego!

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło