Przepis na keto brownie
Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa, która redukuje zdecydowaną większość węglowodanów spożywanych w ciągu dnia. Takie rozwiązanie pozwala po paru dniach przestawić organizm na spalanie tłuszczów jako podstawowego źródła energii. W efekcie po stosunkowo krótkim czasie stosowania diety keto możemy osiągnąć zaskakujące rezultaty i zrzucić zbędną wagę. Problemem jest jednak reżim, który jest dość trudny do utrzymania na dłuższą metę. Wiele osób nie wyobraża sobie po prostu wyłączenia z diety pieczywa, makaronów, czy słodyczy. Na szczęście są sposoby, aby cieszyć się słodkimi wypiekami nawet na diecie keto.
Keto ciasto czekoladowe
Przepis nie jest ani trudny, ani czasochłonny, czas przygotowania i wypieku nie powinien przekroczyć godziny. Nie zawiera cukru ani mąki, a jego zaletą jest krótki i prosty skład. Możliwe, że wszystkie składniki będą już pod ręką w kuchni. Nasza propozycja to ciasto zbite i mocno czekoladowe. O ile wierzch ciasta pozostaje twardy, to w środku jest już miękki i wilgotny. To oczywiście niejedyny sposób na zrobienie ciasta w wersji keto. Dużo przepisów, gdzie użyta jest mąka migdałowa albo mąka kokosowa też sprawdzi się na diecie ketogenicznej.
Składniki:
-
2 tabliczki gorzkiej czekolady (im więcej kakao tym lepiej, najlepiej minimum 85%)
-
100 g masła orzechowego
-
1,5 kostki masła
-
3 duże jajka
-
około 125 g erytrolu
-
75 g zmielonych orzechów (polecamy laskowe, ale włoskie czy migdały też się nadadzą)
Sposób przygotowania:
-
Połamaną czekoladę roztop w kąpieli wodnej razem z masłem.
-
W osobnej misce wymieszaj razem zmielone orzechy i erytrol, odstaw na bok.
-
Po ostudzeniu masy czekoladowej dodaj do niej masło orzechowe. Masa powinna być nadal ciepła, by dało się uzyskać jednostajną konsystencję.
-
Dodaj po kolei wszystkie jajka, dobrze mieszając do uzyskania gładkiej masy. Dodaj szczyptę soli.
-
Zmiksuj masę z przygotowanymi wcześniej orzechami i erytrolem.
-
Przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. W przypadku form silikonowych papier jest zbędny.
-
Rozgrzej piekarnik do 175 stopni i wstaw formę na około 18-20 minut (tryb góra-dół)
-
Po tym czasie wyciągnij ciasto i zostaw do ostygnięcia na kratce. Górę wypieku możesz opcjonalnie przyozdobić chipsami kokosowymi.
Smacznego!