Czas oczekiwania na wysyłkę wynosi obecnie do 3 dni roboczych.

Otręby – co to jest? Zdrowie i uroda na talerzu

Otręby zbożowe to wartościowy i wpływający na właściwe funkcjonowanie Twojego organizmu składnik codziennego menu. To produkt, który powstaje z przemiału zbóż oraz gryki. Podstawę składu otrębów zbożowych stanowi głównie otoczka ziaren, ich zewnętrzna warstwa, która oddziela się podczas przygotowywania mąki lub kaszy. Same otręby nie stanowią smacznego dania, jednak dodane w odpowiedniej ilości do innych produktów, uzupełniają dietę o składniki mineralne, witaminy, ale przede wszystkim są niepodważalnym królem w dostarczaniu wartościowego błonnika.

Wyświetla 1 - 2 z 2 produktów

Otręby zbożowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu i potasu. To także produkt, który zapewni Ci odpowiednią ilość miedzi, kwasu foliowego oraz witaminy E i A. Polecane są wszystkim osobom, które mają problemy z nawracającymi zaparciami, gdyż świetnie regulują pracę leniwego układu pokarmowego. To także szybka przegryzka, która dostarczy Ci zdrowej energii – łyżka lub dwie otrębów dodane do jogurtu tłumią uczucie głodu i pozwalają Ci wytrwać do kolejnego posiłku, jeśli jesteś na diecie odchudzającej.

Otręby zbożowe – z czym je połączyć?

Otręby ze zboża – choć nie są podstawowym składnikiem codziennego menu, jak kasza, ryż lub ziemniaki, powinny znaleźć miejsce jako uzupełnienie wybranego posiłku. Chcesz mieć więcej energii w ciągu całego dnia i zacząć pozytywnie dzień? Dodaj odrobinę otrębów do kefiru, jogurtu lub owocowego musu. Otręby możesz dosypać do muesli, płatków zbożowych lub zupy mlecznej z suszonymi owocami.

Otrębami możesz zastąpić z powodzeniem bułkę tartą i stworzyć z ich wykorzystaniem smaczną, pełnowartościową panierkę do mięsa lub ryby. Nie potrzebujesz śmietany – zagęścisz nimi wytrawny sos, dorzucisz do warzywnego lub mięsnego gulaszu. Które otręby są najzdrowsze? Otręby owsiane mają delikatny smak i zawierają korzystne dla naszego organizmu białko. Otręby orkiszowe podobnie, a w dodatku charakteryzuje je ciekawy smak i typowy dla orkiszu aromat. Gdy pieczesz domowe ciasteczka, chleb lub bułki, podniesiesz jego walory smakowe i zdrowotne poprzez dosypanie otrąb. Pieczywo stanie się bardziej sycące i wszyscy domownicy szybko zaspokoją głód.

Otręby – wiele produktów, mnogość zastosowań

Jakie otręby wybrać? Jak przyzwyczaić się do ich smaku i nauczyć regularnie stosować? Otręby zbożowe powinny być traktowane niemal na równi z kaszami i wieloziarnistymi produktami spożywczymi. Jeśli nie jesteś przekonany do ich smaku i właściwości, na początek możesz kupić mniejsze opakowanie i powoli wdrażać je do codziennego jadłospisu. Otręby są sprzedawane w mniejszych i większych paczkach, najczęściej od 200 g do 5 kg. Po otwarciu opakowania przesyp je do szczelnego pojemnika, by nie dostawała się do nich wilgoć i by zachowały świeżość.

Otręby możesz wykorzystywać samodzielnie lub od razu wymieszać je z innymi produktami. Stwórz muesli pełne smaków, które kochasz, albo wymieszaj z bułką tartą i ziołami, by gotową mieszankę do mięs i sosów mieć zawsze przy sobie. Otręby owsiane lub orkiszowe – już po kilku dniach regularnego stosowania docenisz ich walory odżywcze i nie będziesz mógł wyobrazić sobie dnia bez ich mocy.

Produkt dodany do porównania