Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Otręby – co to jest? Zdrowie i uroda na talerzu

Otręby zbożowe to wartościowy i wpływający na właściwe funkcjonowanie Twojego organizmu składnik codziennego menu. To produkt, który powstaje z przemiału zbóż oraz gryki. Podstawę składu otrębów zbożowych stanowi głównie otoczka ziaren, ich zewnętrzna warstwa, która oddziela się podczas przygotowywania mąki lub kaszySame otręby nie stanowią smacznego dania, jednak dodane w odpowiedniej ilości do innych produktów, uzupełniają dietę o składniki mineralne, witaminy, ale przede wszystkim są niepodważalnym królem jeżeli chodzi o zawartość błonnika pokarmowego.

Wyświetla 1 - 2 z 2 produktów

Otręby zbożowe są bogatym źródłem witamin z grupy B, magnezu i potasu. To także produkt, który zapewni Ci odpowiednią ilość miedzi, kwasu foliowego oraz witaminy E i A. Polecane są wszystkim osobom, które mają problemy z nawracającymi zaparciami, gdyż świetnie regulują pracę leniwego układu pokarmowego. To także szybka przegryzka, która dostarczy Ci zdrowej energii – łyżka lub dwie otrębów dodane do jogurtu tłumią uczucie głodu i pozwalają Ci wytrwać do kolejnego posiłku, jeśli jesteś na diecie odchudzającej.

Otręby zbożowe – z czym je połączyć?

Otręby ze zboża – choć nie są podstawowym składnikiem codziennego menu, jak kasza, ryż lub ziemniaki, powinny znaleźć miejsce jako uzupełnienie wybranego posiłku. Chcesz mieć więcej energii i uczucie sytości w ciągu całego dnia i zacząć pozytywnie dzień? Dodaj odrobinę otrębów do kefiru, jogurtu lub owocowego musu. Otręby owsiane lub orkiszowe możesz dosypać do muesli, płatków zbożowych lub zupy mlecznej z suszonymi owocami.

Otrębami możesz zastąpić z powodzeniem bułkę tartą i stworzyć z ich wykorzystaniem smaczną, pełnowartościową panierkę do mięsa lub ryby. Nie potrzebujesz śmietany – zagęścisz nimi wytrawny sos, dorzucisz do warzywnego lub mięsnego gulaszu. Które otręby są najzdrowsze? Otręby owsiane mają delikatny smak i zawierają korzystne dla naszego organizmu białko. Otręby orkiszowe podobnie, a w dodatku charakteryzuje je ciekawy smak i typowy dla orkiszu aromat. Gdy pieczesz domowe ciasteczka, chleb lub bułki, podniesiesz jego walory smakowe i zdrowotne poprzez dosypanie otrąb. Pieczywo stanie się bardziej sycące i wszyscy domownicy szybko zaspokoją głód.

Otręby – wiele produktów, mnogość zastosowań

Jakie otręby wybrać? Jak przyzwyczaić się do ich smaku i nauczyć regularnie stosować? Otręby zbożowe powinny być traktowane niemal na równi z kaszami i wieloziarnistymi produktami spożywczymi. Jeśli nie jesteś przekonany do ich smaku i właściwości, na początek możesz kupić mniejsze opakowanie i powoli wdrażać je do codziennego jadłospisu. Otręby owsiane lub orkiszowe są sprzedawane w mniejszych i większych paczkach, najczęściej od 200 g do 5 kg. Po otwarciu opakowania przesyp je do szczelnego pojemnika, by nie dostawała się do nich wilgoć i by zachowały świeżość.

Otręby możesz wykorzystywać samodzielnie lub od razu wymieszać je z innymi produktami. Stwórz muesli pełne smaków, które kochasz, albo wymieszaj z bułką tartą i ziołami, by gotową mieszankę do mięs i sosów mieć zawsze przy sobie. Otręby owsiane lub orkiszowe – już po kilku dniach regularnego stosowania docenisz ich walory odżywcze i nie będziesz mógł wyobrazić sobie dnia bez ich mocy.

Produkt dodany do porównania