OTRĘBY ORKISZOWE
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Otręby orkiszowe, czyli produkt uboczny przemiału ziarna orkiszu to doskonały dodatek do zbilansowanej diety. Otręby składają się głównie z zewnętrznej otoczki ziarna także zawierają w sobie bardzo dużo błonnika pokarmowego, składników mineralnych i witamin. Z tego powodu są nie tylko bardzo zdrowe, ale także wyjątkowo uniwersalne. Otręby orkiszowe można stosować na wiele różnych sposobów, dzięki czemu przy ich pomocy szybko wzbogacisz swoje ulubione posiłki o wartościowe składniki odżywcze.
A dlaczego warto jeść otręby orkiszowe? Przede wszystkim są źródłem wysokiej jakości rozpuszczalnego oraz nierozpuszczalnego błonnika, który sprawia, że posiłki z ich dodatkiem są bardziej sycące. Zawarty błonnik to także lepsza perystaltyka jelit, brak zaparć oraz wyregulowany poziom glukozy we krwi. Warto też podkreślić, że sam orkisz jako zboże jest gatunkiem odpornym na niesprzyjające warunki i z tego powodu rzadko stosowane są chemiczne działania ochronne. Stąd też jest on częściej wybierany do uprawy wśród producentów żywności ekologicznej.
Otręby orkiszowe to również kopalnia cennych mikro i makroelementów, a także witaminy głównie z grupy B. Dodanie do posiłku otrąb orkiszowych pozwoli dostarczyć do organizmu wysokiej jakości roślinnego białka, węglowodanów złożonych oraz żelaza. Należy podkreślić, że pod względem zawartości składników odżywczych orkisz jest zdecydowanie lepszym wyborem niż pszenica chociaż w porównaniu do niej nie jest tak wydajny. Poza tym otręby to także wyjątkowy aromat, który wzbogaci potrawy.
Otręby orkiszowe – cena
Kolejnym powodem, dla którego warto wybrać otręby orkiszowe, jest ich przystępna cena, która sprawia, że każdy może sobie na nie pozwolić. Otręby z pewnością nie będą też leżeć nieużywane. Otrębami orkiszowymi możesz z powodzeniem wzbogacić wypieki, sałatki, koktajle, owsianki i zupy i zastępić nimi inne, mniej korzystne dla zdrowia półprodukty. Stanowią też świetne uzupełnienie jogurtów, wypieków oraz ciast, a nawet jako panierka do mięs, gdzie zastąpią tradycyjną mąkę.
Chociaż wiele osób myśli inaczej to nie można zapominać, że orkisz jest zbożem zawierającym gluten. Jednak mimo wszystko jest to inny typ glutenu, który w wielu przypadkach może być lepiej przyswajalny i tolerowany niż w przypadku pszenicy. Orkisz jest też jednym z najstarszych znanych i uprawianych zbóż, znane od czasów starożytnych, które przez ostatnie kilka stuleci straciło na popularności. Dzięki temu jednak praktycznie nie zostało ono zmodyfikowane, co dodatkowo stanowi wartość samą w sobie. Co więcej, zarówno otręby, jak i mąka orkiszowa mają bardzo zbliżone właściwości, jak wyroby pszenne, co sprawia, że mogą więc być dla nich doskonałą i zdrowszą alternatywą!
Otręby orkiszowe – gdzie kupić?
Podobnie jak w przypadku innych zdrowych produktów, kupując otręby, zawsze zwracaj uwagę na ich skład. Otręby nie powinny zawierać cukru, soli, rafinowanych tłuszczów i konserwantów. Takie otręby znajdziesz na przykład w naszym sklepie Naturalnie Zdrowe. Nasze otręby orkiszowe mogą stać się składnikiem wielu pysznych potraw!
Skład: otręby orkiszowe 100%
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: od 200 g
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | |
Wartość energetyczna | 1175kJ / 283kcal |
Tłuszcz | 4,8 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,9 g |
Węglowodany | 18,5 g |
w tym cukry | 6,5 g |
Błonnik | 39,5 g |
Białko | 19,2 g |
Sól | 0,02 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.