Czas oczekiwania na wysyłkę wynosi obecnie do 3 dni roboczych.

Ryż naturalny – podstawa zbalansowanego żywienia

Ryż naturalny ma ogrom kulinarnych zastosowań. Oryginalnie pochodzi z Chin, gdzie stanowił podstawowy składnik większości potraw. Uprawiany jest od kilku tysięcy lat, występuje w wielu odmianach i pozwala na uzyskanie niespotykanych połączeń smakowych. Ryż rośnie na terenach zalewowych, dlatego jego uprawę trudno było przenieść na grunt europejski. Ze względu na łatwość przygotowania, uniwersalny smak i wartości odżywcze na stałe zagościł na polskich stołach.

Właściwości ryżu są nieocenione – to uniwersalne zboże, które jest źródłem węglowodanów, błonnika, tłuszczów wielonienasyconych i białka. Ryż jest lekkostrawny, dlatego poleca się go osobom z problemami gastrycznymi, po operacjach oraz dzieciom na początku rozszerzania diety. Ryż zawiera duże ilości fosforu, manganu, cynku, witamin z grupy B, selenu, a przede wszystkim potasu i magnezu. Jest niezbędny w diecie sportowców, osób pracujących fizycznie oraz tych, którzy troszczą się o smukłą sylwetkę. Najzdrowszy jest ryż naturalny – właściwości zboża mogą wspomagać leczenie łuszczycy i innych stanów zapalnych skóry.

Wyświetla 1 - 7 z 7 produktów

Najzdrowszy ryż – wykorzystaj go w kuchni

Jeśli chcesz wybrać zdrowy ryż dla siebie oraz odmianę, która smakuje najlepiej, masz dużo możliwości. Wartości odżywcze odmian ryżu oraz jego cechy sprawiają, że wyczarujesz z niego prawdziwe kulinarne cuda. Najpopularniejszy jest ryż biały, który ma delikatny smak i kleistą konsystencję po ugotowaniu. Nadaje się do przygotowania zup mlecznych, kleików, stanowi dobry komponent zup i gęstych kremów z warzyw. Ugotujesz z niego deser z jabłkami, danie z dodatkiem przecieru z owoców, dorzucisz do domowego koktajlu, ale też zastąpisz ziemniaki i kaszę w daniach obiadowych.

Ciemny, pełnoziarnisty ryż zestawisz z daniami warzywnymi, mięsnym sosem i potrawami o ostrym i pikantnym smaku. Jeśli chcesz ugotować posiłek o egzotycznym smaku, doskonale pasować do tego będzie aromatyczny ryż basmati lub dowolna włoska odmiana ryżu o słodkawym smaku, np. arborio lub carnaroli. Ryż jaśminowy smakuje świetnie jako przekąska z egzotycznymi owocami i mleczkiem koksowym. Na jego bazie wykonasz pudding lub kolorowy mus.

Ryż naturalny – kup sprawdzony produkt

Ryż ekologiczny to pewna inwestycja w zdrowie Twoje i Twoich bliskich. Do wyborów masz wiele smaków i gatunków – ryż długoziarnisty, średnioziarnisty lub krótkoziarnisty, o lekkim delikatnym smaku lub wyrazisty w kolorze i aromacie. Możesz wybrać ryż jaśminowy, specjalny ryż do sushi albo wykorzystać ryż czarny o pięknym intensywnym kolorze, najlepszy w zestawie z kolorowymi warzywami lub owocami.

Alternatywą może być wyjątkowo smaczny i pożywny, zawierający znaczną ilość błonnika ryż brązowy albo ryż czerwony, który pięknie prezentuje się na talerzu, pasuje do czerwonego mięsa, dań z grochu oraz fasoli. Jeśli chcesz uzyskać sypki i dobrze prezentujący się na talerzu ryż, wybierz ryż basmati, który nie rozgotowuje się podczas obróbki i ma eleganckie, smukłe ziarna. Wykorzystasz pod popisowe danie.

Produkt dodany do porównania