-
Witamina C do basenu - ekologiczna alternatywa do oczyszczania wody basenowej 05/14/2024 14:14:46Passata pomidorowa, pulpa i przecier- różnice 03/29/2024 08:26:58Zakwas tradycyjny na Żur Staropolski - sprawdź jakie to proste 03/15/2024 13:10:06Zdrowe przekąski na każdą okazję 11/24/2023 13:41:17
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie lut 18, 2024
-
Najzdrowszy olej do smażenia – jaki wybrać? kwi 07, 2024
Kategoria: Ryże
Ryż naturalny – podstawa zbalansowanego żywienia
Ryż naturalny ma ogrom kulinarnych zastosowań. Oryginalnie pochodzi z Chin, gdzie stanowił podstawowy składnik większości potraw. Uprawiany jest od kilku tysięcy lat, występuje w wielu odmianach i pozwala na uzyskanie niespotykanych połączeń smakowych. Ryż rośnie na terenach zalewowych, dlatego jego uprawę trudno było przenieść na grunt europejski. Ze względu na łatwość przygotowania, uniwersalny smak i wartości odżywcze na stałe zagościł na polskich stołach.
Właściwości ryżu są nieocenione – to uniwersalne zboże, które jest źródłem węglowodanów, błonnika, tłuszczów wielonienasyconych i białka. Ryż jest lekkostrawny, dlatego poleca się go osobom z problemami gastrycznymi, po operacjach oraz dzieciom na początku rozszerzania diety. 100g ryżu białego zawiera duże ilości fosforu, manganu, cynku, witamin z grupy B, selenu, a przede wszystkim potasu i magnezu. Jest niezbędny w diecie sportowców, osób pracujących fizycznie oraz tych, którzy troszczą się o smukłą sylwetkę i pilnują poziom cukru we krwi. Najzdrowszy jest ryż brązowy – właściwości zboża mogą wspomagać leczenie łuszczycy i innych stanów zapalnych skóry.
Goździki całe -30% | KOD: DZIKI30 KUPUJĘ!
Filtruj według
waga
waga
Cena
Cena
-
10,00 zł - 18,00 zł