Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Ryż naturalny ma ogrom kulinarnych zastosowań. Oryginalnie pochodzi z Chin, gdzie stanowił podstawowy składnik większości potraw. Uprawiany jest od kilku tysięcy lat, występuje w wielu odmianach i pozwala na uzyskanie niespotykanych połączeń smakowych. Ryż rośnie na terenach zalewowych, dlatego jego uprawę trudno było przenieść na grunt europejski. Ze względu na łatwość przygotowania, uniwersalny smak i wartości odżywcze na stałe zagościł na polskich stołach.
Właściwości ryżu są nieocenione – to uniwersalne zboże, które jest źródłem węglowodanów, błonnika, tłuszczów wielonienasyconych i białka. Ryż jest lekkostrawny, dlatego poleca się go osobom z problemami gastrycznymi, po operacjach oraz dzieciom na początku rozszerzania diety. 100g ryżu białego zawiera duże ilości fosforu, manganu, cynku, witamin z grupy B, selenu, a przede wszystkim potasu i magnezu. Jest niezbędny w diecie sportowców, osób pracujących fizycznie oraz tych, którzy troszczą się o smukłą sylwetkę i pilnują poziom cukru we krwi. Najzdrowszy jest ryż brązowy – właściwości zboża mogą wspomagać leczenie łuszczycy i innych stanów zapalnych skóry.
Jeśli chcesz wybrać zdrowy ryż dla siebie oraz odmianę, która smakuje najlepiej, masz dużo możliwości. Wartości odżywcze odmian ryżu białego bądź ryżu brązowego oraz jego cechy sprawiają, że wyczarujesz z niego prawdziwe kulinarne cuda. Najpopularniejszy jest ryż biały, który ma delikatny smak i kleistą konsystencję po ugotowaniu. Nadaje się do przygotowania zup mlecznych, kleików, stanowi dobry komponent zup i gęstych kremów z warzyw. Ugotujesz z niego deser z jabłkami, danie z dodatkiem przecieru z owoców, dorzucisz do domowego koktajlu, ale też zastąpisz ziemniaki i kaszę w daniach obiadowych.
Ciemny, pełnoziarnisty ryż brązowy zestawisz z daniami warzywnymi, mięsnym sosem i potrawami o ostrym i pikantnym smaku. Jeśli chcesz ugotować posiłek o egzotycznym smaku, doskonale pasować do tego będzie aromatyczny ryż basmati lub dowolna włoska odmiana ryżu o słodkawym smaku, np. arborio lub carnaroli. Ryż jaśminowy smakuje świetnie jako przekąska z egzotycznymi owocami i mleczkiem koksowym. Na jego bazie wykonasz pudding lub kolorowy mus.
Ryż ekologiczny to pewna inwestycja w zdrowie Twoje i Twoich bliskich. Do wyboru masz wiele smaków i gatunków ryżu białego bądź ryżu brązowego - długoziarnisty, średnioziarnisty lub krótkoziarnisty, o lekkim delikatnym smaku lub wyrazisty w kolorze i aromacie. Możesz wybrać ryż jaśminowy, specjalny ryż do sushi albo wykorzystać ryż czarny o pięknym intensywnym kolorze, najlepszy w zestawie z kolorowymi warzywami lub owocami.
Alternatywą może być wyjątkowo smaczny i pożywny, zawierający znaczną ilość błonnika ryż brązowy albo ryż czerwony, który pięknie prezentuje się na talerzu, pasuje do czerwonego mięsa, dań z grochu oraz fasoli. Jeśli chcesz uzyskać sypki i dobrze prezentujący się na talerzu ryż, wybierz ryż basmati lub ryż brązowy, który nie rozgotowuje się podczas obróbki i ma eleganckie, smukłe ziarna. Wykorzystasz pod popisowe danie.
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |