-
Keto chleb z mąki kokosowej 06/13/2022 08:38:14Wegański parmezan z nerkowców 06/09/2022 09:06:59Agar - wegański zamiennik żelatyny. Czy jest zdrowy? 06/03/2022 10:37:25Maltitol - co to jest, właściwości i zastosowanie 05/27/2022 14:25:39
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie sty 13, 2020
-
Czym zastąpić cukier? Ksylitol czy erytrol? maj 18, 2018
Ryże
Ryż naturalny – podstawa zbalansowanego żywienia
Ryż naturalny ma ogrom kulinarnych zastosowań. Oryginalnie pochodzi z Chin, gdzie stanowił podstawowy składnik większości potraw. Uprawiany jest od kilku tysięcy lat, występuje w wielu odmianach i pozwala na uzyskanie niespotykanych połączeń smakowych. Ryż rośnie na terenach zalewowych, dlatego jego uprawę trudno było przenieść na grunt europejski. Ze względu na łatwość przygotowania, uniwersalny smak i wartości odżywcze na stałe zagościł na polskich stołach.
Właściwości ryżu są nieocenione – to uniwersalne zboże, które jest źródłem węglowodanów, błonnika, tłuszczów wielonienasyconych i białka. Ryż jest lekkostrawny, dlatego poleca się go osobom z problemami gastrycznymi, po operacjach oraz dzieciom na początku rozszerzania diety. 100g ryżu białego zawiera duże ilości fosforu, manganu, cynku, witamin z grupy B, selenu, a przede wszystkim potasu i magnezu. Jest niezbędny w diecie sportowców, osób pracujących fizycznie oraz tych, którzy troszczą się o smukłą sylwetkę i pilnują poziom cukru we krwi. Najzdrowszy jest ryż brązowy – właściwości zboża mogą wspomagać leczenie łuszczycy i innych stanów zapalnych skóry.
Filtruj według
waga
waga
Cena
Cena
-
7,00 zł - 17,00 zł