-
Dieta fleksitariańska - czym jest elastyczny weganizm 06/29/2023 12:43:40Spirulina i chlorella - różnice, właściwości i dlaczego warto je łączyć 06/27/2023 09:18:18Jak oczyścić organizm z toksyn? Sposoby na zdrowy detoks 05/22/2023 08:26:01Keto makaron 05/16/2023 08:31:53
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie lip 19, 2022
-
Najzdrowszy olej do smażenia – jaki wybrać? cze 10, 2019
Kategoria: Ryże
Ryż naturalny – podstawa zbalansowanego żywienia
Ryż naturalny ma ogrom kulinarnych zastosowań. Oryginalnie pochodzi z Chin, gdzie stanowił podstawowy składnik większości potraw. Uprawiany jest od kilku tysięcy lat, występuje w wielu odmianach i pozwala na uzyskanie niespotykanych połączeń smakowych. Ryż rośnie na terenach zalewowych, dlatego jego uprawę trudno było przenieść na grunt europejski. Ze względu na łatwość przygotowania, uniwersalny smak i wartości odżywcze na stałe zagościł na polskich stołach.
Właściwości ryżu są nieocenione – to uniwersalne zboże, które jest źródłem węglowodanów, błonnika, tłuszczów wielonienasyconych i białka. Ryż jest lekkostrawny, dlatego poleca się go osobom z problemami gastrycznymi, po operacjach oraz dzieciom na początku rozszerzania diety. 100g ryżu białego zawiera duże ilości fosforu, manganu, cynku, witamin z grupy B, selenu, a przede wszystkim potasu i magnezu. Jest niezbędny w diecie sportowców, osób pracujących fizycznie oraz tych, którzy troszczą się o smukłą sylwetkę i pilnują poziom cukru we krwi. Najzdrowszy jest ryż brązowy – właściwości zboża mogą wspomagać leczenie łuszczycy i innych stanów zapalnych skóry.
Sprawdź ofertę produktów keto!
Filtruj według
waga
waga
Cena
Cena
-
7,00 zł - 18,00 zł