QUINOA KOMOSA RYŻOWA BIAŁA

komosa ryżowa quinoa

QUINOA KOMOSA RYŻOWA BIAŁA

Bezpłatna dostawa już od 199zł

8,90 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Komosa ryżowa (quinoa)

Wartość odżywcza w 100 produktu

  • Wartość energetyczna 1435 kJ/340kcal

  • Tłuszcz 6 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,7 g

  • Węglowodany 55 g w tym cukry 0 g

  • Błonnik 5 g

  • Białko 14 g

  • Sól 0,005 g 

Komosa ryżowa - egzotyczne superfoods

Komosa ryżowa podbiła serca miłośników kuchni i zdrowego trybu życia. Trudno jest być obojętnym wobec trendu dążącego do świadomego spożywania posiłków z naturalnych składników. Quinoa to sposób na urozmaicenie codziennej diety, jest ona bowiem cennym źródłem białka, składników mineralnych i zdrowych kwasów tłuszczowych. W komosie ryżowej znajdziesz wartości odżywcze, które pomogą ci prowadzić zdrowy tryb życia.

Komosa ryżowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jej wartości odżywcze cenione były od wielu tysięcy lat (zwane w rodzimych stronach: świętym zbożem Inków, matką zbóż i ryżem peruwiańskim). Obecnie rośnie w rejonie Andów, w Peru, Boliwii, Chile, Ekwadorze i Argentynie. Quinoa uprawiana jest nie tylko w klimacie umiarkowanym i na terenach o żyznej glebie, ale też w wysokich partiach gór (nawet do 4500 m n.p.m.).

Komosa ryżowa to pseudozboże - oznacza to, że jest to roślina, która wytwarza bogate w skrobię nasiona, lecz w rzeczywistości nie jest zbożem. Górne liście komosy mają lancetowaty kształt. Dolne - przypominają gęsią stopę, dlatego angielska nazwa komosy ryżowej to goosefoot, czyli stopa gęsi. Ta roślina z rodziny komosowatych wytwarza bogate pędy, a niektóre odmiany dorastają do 2,5 metrów wysokości.

W Polsce popularna jest komosa biała, zwana lebiodą. Znalazła zastosowanie w kuchni jako zamiennik kaszy. Ziarna komosy ryżowej powoli wypierają również ziemniaki. Po ugotowaniu quinoa z powodzeniem sprawdza się jako wsad do sałatek.

Cenne właściwości zdrowotne komosy ryżowej

Właściwości komosy ryżowej, czyli jakie dobra zawiera w sobie quinoa:

  • Niezbędne aminokwasy egzogenne (komosa jedna z niewielu roślin, która ma w sobie wszystkie dziewięć, dzięki czemu jest źródłem pełnowartościowego białka roślinnego!), duże ilości lizyny i aminokwasów siarkowych (cysteina, metionina).

  • Jest bogatym źródłem witamin z grupy B, witamin z grupy E i zawiera witaminę C. Witaminy z grupy B i witamina C. Nasiona komosy mają jej prawie dwa razy więcej niż zboża!

  • Niezbędne składniki mineralne - wapń, cynk, magnez, fosfor, miedź, mangan, potas i żelazo. Quinoa jest źródłem kwasu foliowego.

  • Polifenole - wpływają korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory, miażdżycę i choroby neurodegeneracyjne.

  • Wysoka zawartość flawonoidów w komosie ryżowej (nie występują one w tradycyjnych zbożach) - chronią przed starzeniem, miażdżycą i rozwojem chorób krwi. Kwercetyna wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

  • Związki fenolowe - posiadają właściwości przeciwutleniające.

  • Saponiny - działają antybakteryjnie i wykazują działanie przeciwzapalne.

Komosę ryżową cechuje niewielka zawartość tłuszczu - około 6%. Stanowią je głównie tłuszcze nienasycone, czyli: kwas linolenowy, oleinowi i linolowy.

Zastosowanie komosy ryżowej

Nasion komosy możesz dosypać do wypiekanego chleba, makaronów i płatków śniadaniowych. Surowe kiełki dodawaj do zup i sosów. Komosa zastąpi w diecie makaron oraz jest alternatywą dla kasz. Ugotowana komosa ryżowa w sałatce, zwiększy jej wartość odżywczą. Nasiona komosy mogą też zastąpić ryż.

Komosa ryżowa - indeks glikemiczny, celiakia, wegetarianizm

Pomimo tego, że ziarna komosy mają słodkawy smak, to w rzeczywistości mają niski indeks glikemiczny IG=35, dlatego nie powodują gwałtownych wzrostów stężenia glukozy we krwi. Ponadto quinoa to produkt bezglutenowy - jest bezpiecznym składnikiem diety i zdrową żywnością dla osób z celiakią.

Pełnowartościowe białko? Komosa ryżowa w dobrze zbilansowanej diecie wegetariańskiej pomaga zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. Komosa powinna na stałe zagościć w diecie wegetarian z racji swoich niezrównanych wartości odżywczych. Zawartość białka to 11-22%, czyli jest go więcej niż w ryżu, pszenicy i jęczmieniu. Proteiny zawarte w quinoa są zbliżone kompozycją do kazeiny, czyli dominującej frakcji białek mleka. Amarilla de Marangani (odmiana komosy ryżowej) nie posiada żadnego aminokwasu ograniczającego (częsty problem roślinnych źródeł białka), co jest cenną informacją dla wegetarian.

100 gramów suchego produktu dostarcza 340 kcal, co oznacza, że wartość energetyczna quinoa nie odbiega od innych produktów skrobiowych. W przypadku ugotowanej komosy ryżowej jest to już mniej niż połowa, bo około 150 kcal.

Gotowanie komosy ryżowej krok po kroku

Sposób na ugotowanie komosy ryżowej:

  • Wypłucz komosę na sitku pod chłodną, bieżącą wodą.

  • Weź garnek i zalej ziarna zimną wodą w proporcji 1:2 (np. szklankę komosy i dwie szklanki wody).

  • Doprowadź do wrzenia.

  • Czas gotowania na wolnym ogniu: 15 minut dla komosy białej, 20 minut gotuje się odmiana czerwona, a 25 wymaga komosa ryżowa czarna.

  • Pozostaw pod przykryciem na około 20 minut, by wchłonęła wodę i nabrała sypkości.

Jak gotować komosę ryżową, by zyskała wyrazistszy, orzechowy smak? Po opłukaniu wysusz ją, a następnie upraż na suchej patelni. Gotowanie - z przepisu powyżej. Następnie zmieszaj z warzywami, potraktuj jako farsz na krokiety albo zagęstnik zupy. Przechowuj w szczelnie zamkniętym opakowaniu.

Komosa ryżowa quinoa - cena i wartości odżywcze w parze

Z komosą ryżową, która rośnie błyskawicznie w Ameryce Południowej (dojrzewa w 4-5 miesięcy od wysiania), jest źródłem pełnowartościowego białka i której wartość odżywcza ceniona jest przez dietetyków, uzyskasz uczucie sytości na wiele godzin. A to wszystko w atrakcyjnej i bezpiecznej dla portfela cenie.

Nasiona komosy - lekko słodki smak, moc witamin i źródło błonnika

W komosie znajdziemy właściwości prozdrowotne. Kwas foliowy? To ważne dla kobiet w ciąży. Źródło kwasów tłuszczowych? Docenią nie tylko diabetycy. Gluten? Tu go nie znajdziesz! Błonnik w ilości 5 g/100 g produktu polubią aktywni fizycznie, dla których odpowiednie tempo przemiany materii i dobre trawienie są podstawą sukcesu. Ugotować ją możesz szybciej niż ziemniaki. A z nasion wyczarujesz setki potraw, dodających sobie energii i witalności.

Skład:

quinoa - komosa ryżowa biała ziarno 100%

Kraj pochodzenia:

Peru, Boliwia

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko
Ocena 

OK

Smaczna komosa, polecam

  • 1 z 1 osób uznało tą opinię za przydatną.
Ocena 

Super

Bardzo dobra komosa

  • 1 z 1 osób uznało tą opinię za przydatną.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło