Mąka z płaskurki

Płaskurka to jedna z odmian pszenicy zwyczajnej, pochodząca z rejonów Żyznego Półksiężyca. Na ziemiach polskich uprawiano ją już 2000 lat p.n.e. Ziarna płaskurki posiadają ogromną zaletę taką, że w przeciwieństwie do pszenicy zwyczajnej, jest ona zdecydowanie mniej przetworzona. Płaskurka, podobnie jak orkisz, jest bardzo wytrzymała i przy uprawie nie wymaga stosowania środków ochrony roślin. To właśnie między innymi dlatego mąka z płaskurki jest naturalna i zdrowa.

Od kilku lat na nowo odkrywamy, jak wiele wartości odżywczych posiada ta mąka. Płaskurka jest bardzo bogata w białko, które stanowi naturalny budulec mięśni. Wysoka zawartość błonnika może wpływać także pozytywnie na pracę jelit i pomagać obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Poznaj właściwości pradawnego zboża

Jeśli szukasz zdrowszego zamiennika mąki pszennej, to jest nim właśnie ta mąka. Płaskurka zawiera wiele witamin i minerałów niezbędnych w codziennej diecie. To właśnie dlatego mąka z płaskurki jest coraz częściej wybierana przez osoby, które chcą stosować w kuchni naturalne, zdrowe produkty. Dlatego również mąka z płaskurki idealnie sprawdza się do wypieku chleba. Wielu szefów kuchni tworzy wspaniałe dania, w których pierwsze skrzypce gra owa mąka. Płaskurka swoimi wartościami odżywczymi przewyższa nawet orkisz.

Wyświetla 1 - 1 z 1 produktu

Zdrowa mąka. Płaskurka w Twojej kuchni

Już wiesz, czym jest płaskurka. Mąka z niej pozyskiwana ma lekko słodkawy, orzechowy posmak i charakterystyczny miodowy zapach. Ze względu na wysoką zawartość minerałów, mąka z płaskurki ma nieco ciemniejszy kolor, niż ta z pszenicy zwyczajnej. Swoje zastosowanie znajduje jako składnik chlebów, bułek, ciast, naleśników czy makaronów. Nadaje się zarówno do dań wytrawnych, jak i słodkich deserów.

Mąka z płaskurki nada Twoim potrawom ciekawy aromat, a co najważniejsze – poprawi znacząco ich wartości odżywcze. Na śniadanie lub podwieczorek możesz przygotować z niej pyszne gofry lub placuszki, a na spotkanie ze znajomymi upiec pizzę z ulubionymi dodatkami.

Bardzo dobrze wychodzą również wszelkiego rodzaju kruche ciasta, w których głównym składnikiem jest mąka z płaskurki. Dzieje się tak dlatego, że podczas wyrabiania ciasta, zachowuje się ona podobnie jak mąka pszenna. Kruche tarty na słono czy na słodko z dodatkiem mąki z płaskurki zyskają piękną, złocistą barwę.

Gdzie kupić mąkę z płaskurki?

Jeśli chcesz zacząć odżywiać się zdrowiej i nie masz problemu z trawieniem glutenu, niech w Twojej kuchni zagości na stałe mąka płaskurka. Gdzie kupić tę mąkę? Zapraszamy do nas.

Możemy się pochwalić, że wszystkie sprzedawane przez nas mąki są niestabilizowane chemicznie, ekologiczne i naturalne. Chcemy być pewni, że nasi klienci kupują tylko produkty wysokiej jakości, bez sztucznych polepszaczy smaku.

Mąka z płaskurki - cena

Właściwości odżywcze i walory smakowe to nie jedyne zalety mąki z pszenicy płaskurki. Ten wyjątkowy produkt jest również wyjątkowo tani! Jest to zatem idealne, a przy tym przystępne cenowo urozmaicenie diety.

Ceny mąk i innych produktów są konkurencyjne i przystępne dla każdego. Przekonaj się, że zdrowe odżywianie wcale nie musi być drogie, a gotowanie może być prawdziwą przyjemnością!

W naszej ofercie znajdziesz mąki zbożowe różnych typów, a także roślinne i bezglutenowe. Mamy mąki jasne, razowe, pełnoziarniste, więc możesz wybrać takie, które w danej chwili są Ci potrzebne. Nasze mąki pakowane są woreczki od 250 g do nawet 10 kg. Niech w Twojej kuchni także królują naturalnie zdrowe produkty!

Produkt dodany do porównania