-
Keto chleb z mąki kokosowej 06/13/2022 08:38:14Wegański parmezan z nerkowców 06/09/2022 09:06:59Agar - wegański zamiennik żelatyny. Czy jest zdrowy? 06/03/2022 10:37:25Maltitol - co to jest, właściwości i zastosowanie 05/27/2022 14:25:39
Najchętniej czytane
-
Boraks - właściwości i zastosowanie sty 13, 2020
-
Czym zastąpić cukier? Ksylitol czy erytrol? maj 18, 2018
Mąka z płaskurki
Mąka z płaskurki
Płaskurka to jedna z odmian pszenicy zwyczajnej, pochodząca z rejonów Żyznego Półksiężyca. Na ziemiach polskich uprawiano ją już 2000 lat p.n.e. Ziarna płaskurki posiadają ogromną zaletę taką, że w przeciwieństwie do pszenicy zwyczajnej, jest ona zdecydowanie mniej przetworzona. Płaskurka, podobnie jak orkisz, jest bardzo wytrzymała i przy uprawie nie wymaga stosowania środków ochrony roślin. To właśnie między innymi dlatego mąka z płaskurki jest naturalna i zdrowa.
Od kilku lat na nowo odkrywamy, jak wiele wartości odżywczych posiada ta mąka. Płaskurka jest bardzo bogata w białko, które stanowi naturalny budulec mięśni. Wysoka zawartość błonnika może wpływać także pozytywnie na pracę jelit i pomagać obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Poznaj właściwości pradawnego zboża
Jeśli szukasz zdrowszego zamiennika mąki pszennej, to jest nim właśnie ta mąka. Płaskurka zawiera wiele witamin i minerałów niezbędnych w codziennej diecie. To właśnie dlatego mąka z płaskurki jest coraz częściej wybierana przez osoby, które chcą stosować w kuchni naturalne, zdrowe produkty. Dlatego również mąka z płaskurki idealnie sprawdza się do wypieku chleba. Wielu szefów kuchni tworzy wspaniałe dania, w których pierwsze skrzypce gra owa mąka. Płaskurka swoimi wartościami odżywczymi przewyższa nawet orkisz.
Filtruj według
waga
waga
Cena
Cena
-
9,00 zł - 10,00 zł