Zamówienia realizujemy na bieżąco. Wysyłka do 2 dni roboczych.

Mąka gryczana

Gryczana mąka to nic innego, jak zmielone ziarna gryki. Ma charakterystyczny, szaro – brązowy kolor i smak podobny do kaszy gryczanej. Potrawy przygotowywane z mąki gryczanej mają ciemniejszą barwę niż te, do których dodano mąkę pszenną.

Mąka gryczana jest naturalnie bezglutenowa, co oznacza, że ziarna gryki nie zawierają glutenu. Jeśli masz problem z trawieniem glutenu, zdiagnozowaną alergię, celiakię, lub po prostu chcesz unikać go w swojej codziennej diecie, zastąp w kuchni mąkę pszenną, bezglutenową mąką gryczaną.

Warto wiedzieć, że mąka gryczana posiada niski indeks glikemiczny, więc może być z powodzeniem stosowana przez cukrzyków, osoby z podwyższonym poziomem cukru we krwi, czy odchudzające się. Mąka gryczana (kcal 330-390/100g, w zależności od rodzaju) to doskonałe źródło błonnika, białka, witamin i minerałów, dlatego jest polecana jako składnik posiłków dla sportowców i aktywnych fizycznie.

To nie wszystkie zalety, jakie posiada mąka gryczana. Indeks glikemiczny, czy wartości odżywcze to istotna sprawa, ale dobrze wiedzieć, że jej składniki wspierają proces trawienia, wzmacniają naczynia krwionośne i pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Wyświetla 1 - 2 z 2 produktów

Naturalna, gryczana mąka i jej zastosowanie w kuchni.

Mąka migdałowa – gdzie kupić? Mąka migdałowa jest coraz częściej dostępna w normalnych sklepach spożywczych, bez trudu kupisz ją także w sklepach ze zdrową żywnością – stacjonarnych i internetowych. Podczas wyboru odpowiedniego produktu pamiętaj jednak, aby wybierać mąkę jak najlepszej jakości – bez zbędnych dodatków, zawierającą w składzie wyłącznie zmielone migdały. Taka właśnie jest mąka w naszym sklepie.

Mąkę migdałową kupisz w różnych opakowaniach od półkilogramowych do większych paczek o masie ok. 1 kg. Jeśli używasz mąki często, lubisz gotować i spędzać w ten sposób czas z bliskimi, zainwestuj od razu w większe opakowanie, by nigdy nie zabrakło jej w Twojej kuchni. Poszczególne porcje mąki mogą różnić się między sobą nieznacznie kolorem i stopniem zmielenia, nie zmienia to jednak ich parametrów i właściwości. Postaw na mąkę z migdałów w swojej kuchni i ciesz się niepowtarzalnym smakiem.

Jaką mąkę gryczaną najlepiej wybrać?

Już wiesz, ile zalet ma mąka gryczana. Zastosowanie jej w kuchni także znasz. Zastanawiasz się czy mąka gryczana jest zdrowa? Oczywiście, to jedna z najzdrowszych mąk! Wybór mąki gryczanej zależy od Twoich preferencji kulinarnych oraz potrzeb Twojego organizmu.

Jeśli z jakiegoś powodu nie możesz jeść produktów z glutenem, sięgnij po naszą mąkę gryczaną bezglutenową. Owszem, gryka naturalnie nie zawiera glutenu. Jednak w zakładach, które produkują różne rodzaje mąk, może się zdarzyć, że także w gryczanej znajdą się śladowe ilości glutenu ze zbóż. Nasza gryczana mąka z symbolem przekreślonego kłosa jest w 100% bezglutenowa.

Z kolei mąka gryczana pełnoziarnista, ze względu na sposób mielenia, niemal bez wydzielenia otrąb, może zawierać niewielką ilość glutenu. Polecamy ją osobom, które lubią smak gryki, cenią mąki o grubszej konsystencji i nie mają problemów z trawieniem glutenu, czy alergią pokarmową w tym zakresie.

Produkt dodany do porównania