Gryka to roślina o zadziwiających wartościach odżywczych, a przy tym powszechnie dostępna w Polsce. O ile jednak kasza gryczana cieszy się sporą popularnością, o tyle mąka gryczana dopiero wkracza do naszych kuchni. Chociaż trzeba przyznać, że robi to przebojem. Dlaczego nie tylko warto, ale wręcz należy włączyć mąkę gryczaną bezglutenową do codziennej diety?
Trzy powody, dla których warto sięgnąć po mąkę gryczaną bez glutenu
Przede wszystkim mąka gryczana jest bezglutenowa. Chociaż kasza gryczana błędnie brana jest za przygotowaną ze zboża, tak naprawdę więcej ma wspólnego z rabarbarem, niż pszenicą! To sprawia, że z natury jest produktem, który nie zawiera glutenu. Co więcej, gryka, a tym samym przygotowywana z niej mąka, zawiera spore ilości białka, minerałów, przeciwutleniaczy, a także błonnika pokarmowego.
Poza tym mąka gryczana jest również łatwa w obróbce. Taka mąka bezglutenowa powstaje z ziaren gryki poprzez ich zmielenie, Pod względem właściwości jest bardzo podobna do tradycyjnej mąki i doskonale nadaje się do wypieku pieczywa. Można także przygotować z niej makaron oraz naleśniki. Ze względu na specyficzny, dosyć wyrazisty smak najlepiej smakuje w wersji wytrawnej.
Trzecim powodem, dla którego warto sięgnąć po mąkę gryczaną, jest jej przystępna cena. Gryka to roślina doskonale znana oraz od wieków hodowana w Europie Wschodniej, w tym także w Polsce. Łatwa dostępność sprawia, że mąka gryczana jest produktem wyjątkowo przyjaznym nie tylko dla naszego żołądka, ale także kieszeni.
Mąka gryczana właściwości
Mąka gryczana bezglutenowa charakteryzuje się tym, że obniża cholesterol przez swoją wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Zawarty w mące gryczanej mangan zapobiega zaparciom i dba o odpowiednią perystaltykę jelit. Ponadto jest źródłem białka roślinnego, co czyni ją doskonałym składnikiem dla wegetarian i wegan. Żelazo i miedź zawarte w mące z ziaren gryki wspiera w utrzymaniu zdrowych naczyń krwionośnych. Obecność polifenoli wpływa na lepszy metabolizm tłuszczu.
Mąka gryczana ma niski indeks glikemiczny i z tego względu jej spożycie umożliwia utrzymanie stabilnego poziomu cukru we krwi, co jest korzystne dla osób z podwyższonym poziomem glukozy we krwi w przypadku insulinooporności lub cukrzycy.
Te właściwości są kluczowe do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W zachowaniu właściwego samopoczucia pomagają witaminy z grupy B12 zawarte w mące gryczanej. Mąka gryczana jest polecana dla kobiet w ciąży, ponieważ zawiera spore ilości kwasu foliowego, witaminy B1 i witaminy B3. Oprócz wyżej wymienionych właściwości mąka gryczana i potas w niej zawarty wspiera prawidłowe funkcjonowanie mięśni.
Zastosowanie mąka gryczana bezglutenowa
Mąka gryczana jest wszechstronna w zastosowaniu. Doskonale nadaje się do wyrobu makaronów, wypieków chleba, przygotowywania zup oraz produkcji ciast. Dzięki unikatowym właściwościom mąki z ziaren gryki, mąka gryczana nadaje produktom wyjątkowy smak i wspomaga odporność organizmu. Mąka gryczana może być stosowana z mąką pszenną, ponieważ dzięki temu podczas wypieku chleba lub innego pieczywa, produkty nie będą aż tak kruche i będą się mniej rozpadały. Niemniej jednak można użyć mąki gryczanej do bezglutenowych naleśników, placków bananowych czy gofrów. Z niewielką ilością mąki pszennej można wyczarować każde słodkie jak i słone danie. Smak potraw będzie bardziej wyrafinowany i głęboki dzięki zastosowaniu mąki gryczanej.
Gdzie kupić mąkę gryczaną bez glutenu?
Chociaż mąka gryczana występuje naturalnie w wersji jest bezglutenowej, osoby z nietolerancją glutenu lub cierpiące na nietolerancje pokarmowe powinny dokonywać zakupów szczególnie ostrożnie. Niestety, mąka mące nierówna. Bardzo często powszechnie dostępne mąki z ziaren gryki mogą zawierać gluten.
Jak kupić mąkę gryczaną, która faktycznie jest wolna od problematycznego białka? Najlepiej wybieraj produkty z symbolem przekreślonego kłosa. Znajdziesz taką mąkę gryczanąw Naturalnie Zdrowe. Mąka gryczana oferowana przez nasz sklep to wyrób bez glutenu, spełniający surowe normy dotyczące bezpieczeństwa produktów.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Produkt bezglutenowy wolny od alergenów.
Produkcja w warunkach gluten free. Numer certyfikatu: PL-026-001.
Wartość odżywcza w 100 g produktu (w tabeli) |
Wartość energetyczna |
1446kJ / 342kcal |
Tłuszcz |
2,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,5 g |
Węglowodany |
67 g |
w tym cukry |
0,8 g |
Białko |
10 g |
Sól |
0,01 g |
DYSTRYBUTOR:
NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4