Zdrowe zamienniki mąki pszennej
Pszenica to obecnie najpopularniejsze z uprawianych zbóż. Jest dzięki temu również najbardziej przetworzonym, a przez to odstającym od tego samego zboża sprzed kilkudziesięciu lat. Warto zastanowić się nad zastąpieniem mąki pszenicznej zdrowszą alternatywą.
Przejdź do następnych akapitów:
Jako najbardziej rozpowszechnione zboże, pszenica ma dość poważne wady. Jest mało wartościowa i zawiera najwięcej glutenu ze wszystkich zbóż. Na nasze szczęście i zdrowie są zamienniki, które pozwolą na usunięcie jej z naszej diety.
Mąka gryczana
Mąka gryczana to ciemna mąka o wysokiej zawartości błonnika i białka o charakterystycznym, lekkim posmaku orzecha. Do jej zalet zaliczyć można również bardzo niski indeks glikemiczny, co pomaga stabilizować poziom insuliny w organizmie. Nie bez znaczenia jest także duża zawartość takich pierwiastków jak magnez, żelazo, potas czy wapń.
Mąka z ciecierzycy
Kolejne bogate źródło białka i błonnika. Mąka z ciecierzycy to bardzo popularny składnik regionalnych kuchni z obszaru Bliskiego Wschodu. Ma żółtą barwę i taki kolor nadaje wypiekom. Świetnie nadaje się do naleśników i ciast, ale stanowi również podstawowy składnik domowych humusów.
Mąka z amarantusa
Specyficzna w smaku, ale bardzo wartościowa mąka. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i dzięki temu pozytywnie wpływa na cholesterol i jego poziom we krwi. Mąka z amarantusa bardzo dobrze nadaje się do ciast i ciasteczek, bo zapewnia odpowiednią kruchość wyrobów.
Mąka migdałowa
Ten rodzaj mąki to nic innego jak zblanszowane i zmielone migdały. Bogata w magnez oraz zdrowe tłuszcze. Z tego powodu opakowania mąki mogą czasami być „tłuste” i sprawiać wrażenia jakby czymś nasiąkły. Jest to całkowicie normalne. Mąka migdałowa jest bardzo dobra w smaku i świetnie sprawdza się w roli panierki. W naszej ofercie posiadamy panierkę keto z mąki migdałowej, która jest pyszna w smaku i w pełni dopasuje się do diety ketogenicznej.
Mąka ziemniaczana
Bardzo popularna u nas mąka. Doskonale wchłania wodę, dzięki czemu jest mocna kleista. Ta cecha sprawia, że jest dobrym wyborem do klusek czy „mokrych” muffinek. Będzie też świetnym środkiem zagęszczającym do wszelkich sosów i zup.
Mąka ryżowa
Mąka powstała z drobno zmielonego ryżu. Obecnie wykorzystuje się ryż zarówno biały, jak i brązowy. Bardzo często stosowana w kuchniach Dalekiego Wschodu jak Chiny czy Japonia. Doskonała zarówno do makaronów, jak i ciast. Jest bogata w skrobię i często miesza się ją z innymi rodzajami mąk.