Zdrowe zamienniki mąki pszennej

Zdrowe zamienniki mąki pszennej

Pszenica to obecnie najpopularniejsze z uprawianych zbóż. Jest dzięki temu również najbardziej przetworzonym, a przez to odstającym od tego samego zboża sprzed kilkudziesięciu lat. Warto zastanowić się nad zastąpieniem mąki pszenicznej zdrowszą alternatywą.

Jako najbardziej rozpowszechnione zboże, pszenica ma dość poważne wady. Jest mało wartościowa i zawiera najwięcej glutenu ze wszystkich zbóż. Na nasze szczęście i zdrowie są zamienniki, które pozwolą na usunięcie jej z naszej diety.

Mąka gryczana

Mąka gryczana to ciemna mąka o wysokiej zawartości błonnika i białka o charakterystycznym, lekkim posmaku orzecha. Do jej zalet zaliczyć można również bardzo niski indeks glikemiczny, co pomaga stabilizować poziom insuliny w organizmie. Nie bez znaczenia jest także duża zawartość takich pierwiastków jak magnez, żelazo, potas czy wapń.

Mąka z ciecierzycy

Kolejne bogate źródło białka i błonnika. Mąka z ciecierzycy to bardzo popularny składnik regionalnych kuchni z obszaru Bliskiego Wschodu. Ma żółtą barwę i taki kolor nadaje wypiekom. Świetnie nadaje się do naleśników i ciast, ale stanowi również podstawowy składnik domowych humusów.

Mąka z amarantusa

Specyficzna w smaku, ale bardzo wartościowa mąka. Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe i dzięki temu pozytywnie wpływa na cholesterol i jego poziom we krwi. Mąka z amarantusa bardzo dobrze nadaje się do ciast i ciasteczek, bo zapewnia odpowiednią kruchość wyrobów.

Mąka migdałowa

Ten rodzaj mąki to nic innego jak zblanszowane i zmielone migdały. Bogata w magnez oraz zdrowe tłuszcze. Z tego powodu opakowania mąki mogą czasami być „tłuste” i sprawiać wrażenia jakby czymś nasiąkły. Jest to całkowicie normalne. Mąka migdałowa jest bardzo dobra w smaku i świetnie sprawdza się w roli panierki.

Mąka ziemniaczana

Bardzo popularna u nas mąka. Doskonale wchłania wodę, dzięki czemu jest mocna kleista. Ta cecha sprawia, że jest dobrym wyborem do klusek czy „mokrych” muffinek. Będzie też świetnym środkiem zagęszczającym do wszelkich sosów i zup.

Mąka ryżowa

Mąka powstała z drobno zmielonego ryżu. Obecnie wykorzystuje się ryż zarówno biały, jak i brązowy. Bardzo często stosowana w kuchniach Dalekiego Wschodu jak Chiny czy Japonia. Doskonała zarówno do makaronów, jak i ciast. Jest bogata w skrobię i często miesza się ją z innymi rodzajami mąk.

< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania