soczewica czerwona Powiększ

SOCZEWICA CZERWONA


Bezpłatna dostawa już od 199 zł!

Wybierz wielkość opakowania:

  • 1 kg

    9,99 zł

Soczewica czerwona

Wartości odżywcze w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna 1499 kJ / 358 kcal
  • Tłuszcz 2,17 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,38 g
  • Węglowodany 63,1 g w tym cukry 2,03 g
  • Białko 23,91 g
  • Błonnik 10,8 g
  • Sól 0,02 g

Soczewica czerwona to pomarańczowo-czerwone owoce rośliny strączkowej z rodziny bobowatych. Wykorzystanie jej w kuchni nie stanowi trudności, bo jest mała i szybko się gotuje oraz ma delikatny smak. Jest źródłem błonnika, potasu, kwasu foliowego, wielu witamin i białka. Jakie właściwości zdrowotne otrzymasz, spożywając soczewicę czerwoną? Jak ją przygotować we właściwy sposób?

Właściwości soczewicy czerwonej

100 g ugotowanej soczewicy czerwonej to jedyne 120 kalorii. Jest bardzo pożywna, lekkostrawna i powoduje uczucie sytości na długi czas. Ma niski indeks glikemiczny, więc może być spożywana przez diabetyków. Soczewica czerwona ma IG 30, zielona soczewica - IG 25, a żółta - IG 35.

Dodatkowo soczewica obniża poziom złego cholesterolu we krwi. Jest odpowiednia dla kobiet w ciąży ze względu na kwas foliowy, gdyż spożywanie go zmniejsza częstość występowania wad cewy nerwowej u płodu nawet o 70%. Filiżanka miękkiej soczewicy to 90% z 400 mikrogramów kwasu foliowego potrzebnego dziennie dorosłemu.

Jest niezbędna osobom dbającym o prawidłową wagę oraz na diecie odchudzającej (błonnik pokarmowy). Świetna dla wszystkich, którzy odżywiają się zdrowo (obfitość wartości odżywczych). Zawiera taniny, które spowalniają proces podziału komórek nowotworowych. Nasiona soczewicy zapobiegają chorobom serca i zmniejszają ryzyko wystąpienia udaru.

Posiada: witaminy z grupy B, żelazo (budowa czerwonych krwinek; jedna filiżanka rozgotowanej soczewicy czerwonej pokrywa 37% dziennego zapotrzebowania kobiet, a 82% zapotrzebowania mężczyzn), magnez, potas, fosfor i witaminę K.

Jedz czerwoną soczewicę, jeśli chcesz stymulować odporność, dbać o kondycję skóry oraz wzmocnić układ kostny.

Czerwona soczewica - zastosowanie

Soczewica czerwona jest świetną alternatywą mięsa. W 100 g przygotowanej soczewicy jest aż 9,02 g białka. To najlepiej przyswajalne biało roślinne po soi. Soczewica jest niezastąpionym źródłem składników odżywczych dla wegetarian oraz osób, które z przyczyn zdrowotnych ograniczają spożywanie niezdrowych zwierzęcych kwasów tłuszczowych.

To idealny dodatek do zup, sosów i gulaszów. Dobrze komponuje się z nią natka pietruszki, więc razem tworzą smakowity farsz do pierogów wegańskich, dodatek burgerów i sałatek. Produkt zastosuj też w kuchni mięsnej. W książkach kucharskich oraz w źródłach internetowych łatwo znajdziesz różnorodne i łatwe do przygotowania przepisy, odżywcze i zdrowe dla układu pokarmowego.

Zalety czerwonej soczewicy Naturalnie Zdrowe

Soczewica czerwona dostępna w sklepie Naturalnie Zdrowe to gwarancja wysokiej jakości: bez konserwantów i zbędnych substancji w swoim składzie. Kilogramowe opakowanie starczy na długo, a jego cena jest bardzo atrakcyjna.

Jak gotować soczewicę czerwoną

Aby ugotować czerwoną soczewicę należy gotować ją 10 - 15 minut (soczewica czarna: 25 minut, soczewica zielona: 30 minut, soczewica brązowa: 40-50 minut). By ugotować szklankę soczewicy, użyj dwie szklanki wody (proporcja 1:2). Ma wchłonąć całą wodę. Nie wymaga moczenia przed gotowaniem. Łatwo się rozgotowuje, więc możesz uzyskać konsystencję kremu albo puree. Sól wsyp pod koniec gotowania. Jeśli zrobisz to wcześniej - ziarna będą twardsze. Dodanie koncentratu pomidorowego wydłuża przygotowanie potrawy o kolejne 10 minut. Po ugotowaniu soczewica powinna być przechowywana w lodówce.

Przejdź na zieloną stronę odżywiania - wprowadź do swojej diety składniki z roślin - a wartość odżywcza posiłków wzrośnie.

Skład: soczewica czerwona 100% bez dodatków i konserwantów

Kraj pochodzenia: Kanada

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności, kraj pochodzenia i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Producent: Barbara Bućko Naturalnie Zdrowe

Oceń 
2020-04-15

Smak soczewicy czerwonej

Polecam dla urozmaicenia posiłków soczewicę czerwoną Naturalnie Zdrowe, przepyszna z sosem pomidorowym i świeżą sałatą!

    Napisz swoją opinię!

    Napisz opinię

    SOCZEWICA CZERWONA

    SOCZEWICA CZERWONA

    23 - liczba produktów w tej samej kategorii

    Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

    czytaj na blogu

    Produkt dodany do porównania