DAKTYLE SUSZONE BEZ PESTEK NATURALNIE ZDROWE

7,89 zł
Brutto
daktyle suszone niesiarkowane

DAKTYLE SUSZONE BEZ PESTEK NATURALNIE ZDROWE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

7,89 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Wartość odżywcza w 100 g produktu

  • Wartość energetyczna 1244 kJ / 294 kcal

  • Tłuszcz 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

  • Węglowodany 67 g w tym cukry 63 g

  • Białko 2,4 g

  • Sól 0 g

To owoce palmy daktylowej, zwanej drzewem życia. Owoce daktylowca występujące w ponad 400 odmianach. Występują w strefach ciepłych i głównie uprawiane są na terenach południowo-zachodniej Azji, północnej Afryce oraz na południu USA. Zbiera się je z drzew osiągających do 40 m wysokości, a z każdego można uzyskać nawet 100 kg owoców. Te niezwykle słodkie bakalie spożywać można obecnie przez cały rok, ale kiedyś kojarzone były głównie ze świętami bożonarodzeniowymi. Świeże owoce występują w dwóch rodzajach: miękkie, z których uzyskać można miód daktylowy oraz twarde, o większej zawartości skrobi, które przerabia się na mąkę i służą do pieczenia "chleba pustyni".

Daktyle suszone niesiarkowane

Jeżeli myślisz o włączeniu suszonych daktyli do swojej diety lub już doceniasz je za wyborny smak i właściwości, wybieraj daktyle naturalne: bez zbędnych dodatków, bez konserwantów i siarki, która jest charakterystyczna dla niskiej jakości surowca. Takie właśnie miękkie, słodkie daktyle oferujemy w naszym sklepie ze zdrową żywnością, a ich cena - zwłaszcza za opakowanie 1 kg - jest wyjątkowo przystępna!

Właściwości daktyli

Naturalna słodycz, wyjątkowy smak i mnogość zastosowań to nie jedyne powody, dla których warto sięgnąć po te pyszne daktyle. Te owoce zasługują na uwagę również ze względu na swoje właściwości oraz wartości odżywcze. Chociaż daktyle uznawane są tuczące, w rzeczywistości nie zawierają więcej kalorii, niż inne suszone owoce, takie jak figi czy morele. 100 g produktu przekłada się na niecałe 300 kcal, a jedna porcja, czyli kilka suszonych daktyli, to raptem kilkadziesiąt kcal. Oznacza to, że przy zachowaniu rozsądku można je spożywać bez obaw o przybranie na wadze.

Co więcej, zdecydowana większość kalorii znajdująca się w daktylach pochodzi z łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych, co sprawia, że są doskonałym źródłem energii. Z tego powodu miękkie, soczyste daktyle suszone bez pestek to idealna przekąska dla osób aktywnych fizycznie zarówno przed jak i po treningu. Mogą też świetnie nadać się dla osób wędrujących po górach jako przekąską w ciągu dnia na szlaku.

Daktyle suszone to prawdziwa bomba składników odżywczych począwszy od witamin i minerałów, a na antyoksydantach i błonniku kończąc. Jeśli chodzi o witaminy, to szczególnie dużo jest tych z grupy B, ale nie brakuje również A, C oraz K. Wśród pierwiastków na uwagę zasługują przede wszystkim znaczne ilości potasu, a także fosforu, wapnia, żelaza i cynku.

W suszonych daktylach znajdziemy także dużo magnezu, miedzi oraz manganu, które sprawiają, że daktyle są doskonałe także dla pracy mózgu. Pomagają w redukowaniu wpływu stresu, a także ułatwiają zasypianie i poprawiają jakość snu. Daktyle mogą również redukować silne bóle migrenowe dzięki zawartości tyraminy. Spożywanie suszonych daktyli może w istotny sposób zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i wzmocnić pracę serca. Dzięki swoim właściwościom daktyle zmniejszają ilość cholesterolu, jaki odkłada się w żyłach, a co za tym idzie, zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób takich jak miażdżyca. Zawarte z nich antyoksydanty przeciwdziałają stanom zapalnym, a potas reguluje ciśnienie krwi i chroni przed nadciśnieniem tętniczym.

Na szczególną uwagę zasługują jednak zawarte w daktylach przeciwutleniacze. Ich działanie przeciwzapalne nie tylko pomagają budować odporność organizmu, ale zwalczają również wolne rodniki, które są odpowiedzialne za szybsze starzenie się komórek oraz zwiększają ryzyko wystąpienia zmian nowotworowych. Suszone daktyle zawierają w sobie również naturalne salicylany, które obniżają gorączkę i działają przeciwbólowo. Daktyle suszone nie podrażniają przy tym żołądka i jelit jak ma to miejsce w przypadku analgetyków.

Również osoby zmagające się z nadkwasotą powinny włączyć do diety suszone daktyle. Właściwości alkalizujące daktyli pozwalają na łagodzenie objawów i przynoszą ulgę przy częstej zgadze.

Daktyle sa także bogatym źródłem tauryny, która przyspiesza usuwanie toksyn z organizmu i działa wzmacniająco na nasze zmysły, szczególnie wzroku i słuchu. Przyczynia się do lepszej i szybszej regeneracji mięśni, a także wpływa na obniżenie poziomu cukru we krwi. Dlatego też smaczne daktyle suszone są idealnym kompanem każdego sportowca. Ich wartości odżywcze pozwalają szybko dostarczyć szybko wchłanianej porcji cukrów prostych i uzupełnić niedobór glikogenu.

Daktyle suszone sa bogate w błonnik. Dzięki temu po spożyciu gwarantują uczucie sytości przez długi czas, ale również przyspieszają przemianę materii oraz poprawiają perystaltykę jelit. Pomagają przy zaparciach, a także regulują cykl wypróżnień.

Bogactwo błonnika pokarmowego i składników mineralnych, a także właściwości zdrowotne sprawiają, że suszone owoce daktylowca właściwego zdecydowanie powinny na dobre zagościć w naszym jadłospisie. Stanowią zdrową przekąskę i mimo wysokiej kaloryczności mogą wspomóc proces odchudzania.

Daktyle zastosowanie

Daktyle suszone bez pestek wykorzystywane są w wielu kuchniach świata zarówno w wersji świeżej, jak i suszonej. Słodki smak sprawia, że najlepiej sprawdzają się jako zdrowe przekąski lub dodatek do wyrobów cukierniczych - ciast, deserów i "kulek mocy", które są częstą przekąską około treningową. To oczywiście nie wszystko, bo dobrej jakości daktyle nadają się też do domowego musli, porannej owsianki lub jaglanki i zup mlecznych. Daktyli można też użyć do słodzenia potraw i napojów, jak chociażby herbaty, gdzie syrop daktylowy może stanowić alternatywę białego cukru.

Przeciwwskazania do spożywania daktyli

Kto nie powinien jeść daktyli? Przede wszystkim osoby zmagające się z cukrzycą. Wysoki indeks glikemiczny powoduje, że spożycie daktyli powinno być mocno ograniczone przez diabetyków.

Które suszone daktyle są najlepsze?

Jakie daktyle suszone bez pestek najlepiej wybierać? Oczywiście najlepsze daktyle to niesiarkowane i świeże. Dostawa surowca do magazynu odbywa się na bieżąco, także kupując u nas masz gwarancję wysokiej jakości daktyli. Warto sięgać także po suszone daktyle bez pestek, ponieważ są najłatwiejsze w obróbce. Daktyle można dodawać do owsianki, dosładzać nimi koktajle, doskonale pasują także do słodkich wypieków.

Co ważne, warto pamiętać, że czasami na owocach może pojawić się białawy nalot. To nie jest pleśń, tylko cukier, który może się wytrącać i jest to w pełni naturalny proces. Nie należy się nim przejmować, a jeśli ktoś chce się go pozbyć, to wystarczy owoce włożyć na chwilę do ciepłej wody. Mimo wszystkich zalet daktyle nie powinny być spożywane przez osoby cierpiące na cukrzyce – świadczy o tym bardzo wysoka wartość indeksu glikemicznego. Nie zwlekaj, dodaj daktyle do koszyka już teraz.

Skład: daktyle bez pestek, suszone, niesiarkowane

Kraj pochodzenia: Iran

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Produkt może zawierać wyżej wymienione.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zamknięte. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E157

Specyficzne kody

ean13
5904730501910

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło