CUKIER KOKOSOWY 1 kg
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.
Cukier kokosowy - zdrowszy zamiennik białego cukru
Wartości odżywcze w 100 g:
-
Wartość energetyczna: 1598 kJ/392 kcal
-
Tłuszcz: 0,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g
-
Węglowodany: 93,4 g w tym cukry: 91,5 g
-
Błonnik: 1,9 g
-
Białko: 1,1 g
-
Sól: 0 g
Cukier z kwiatów palmy kokosowej
Palma kokosowa to drzewo niesamowicie uniwersalne, które dostarcza nam wielu różnych produktów. Prócz znanego wszystkim orzecha kokosowego, z którego pozyskiwany jest olej, wiórki i płatki, coraz większą popularnością zaczyna się cieszyć cukier kokosowy, który stanowi zdrowszy zamiennik cukru białego. Cukier kokosowy pozyskiwany jest z kwiatów palmy kokosowej, obfitującej w antyoksydanty i kwas octowy, a jego wartość odżywcza jest znikoma. Nie ma on wielu składników mineralnych, jest produktem mocno przetworzonym, rafinowanym, który nadaje się głównie jako zamiennik tradycyjnego białego cukru do słodzenia potraw i napojów.
Cukier kokosowy charakteryzuje delikatnie kokosowo-karmelowy posmak, co czyni go atrakcyjnym dodatkiem do deserów i napojów. Co najważniejsze - posiada on niski indeks glikemiczny. Indeks glikemiczny (IG) cukru kokosowego jest znacznie niższy w porównaniu do IG cukru białego cukru. IG cukru palmowego wynosi około 35, a dla porównania IG białego cukru to 70. To sprawia, że cukier palmowy jest lepszym wyborem dla diabetyków (w porównaniu do cukru białego).
W 2015 roku Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne opublikowało dane, z których wynika, że cukier kokosowy pod kątem słodkości i składu odżywczego jest porównywalny do zwykłego cukru stołowego. Z tego powodu diabetycy mogą oczywiście używać cukru kokosowego jako zamiennika tradycyjnego cukru, jednak powinien być on stosowany z taką samą ostrożnością, jak zwykły biały cukier.
Jak powstaje cukier kokosowy?
Cukier kokosowy produkowany jest z łodygi kwiatostanu palmy kokosowej, a dokładnie z soku, który po odparowaniu nadmiaru wody zamienia się w gęsty syrop. Syrop ten jest następnie przetwarzany, aby doprowadzić cukier do sypkiej konsystencji - takiej, jaką ma zazwyczaj cukier tradycyjny. Chociaż pod względem kalorii przypomina zwykły cukier (100 g cukru kokosowego zawiera około 380 kcal), znacznie przewyższa go pod względem właściwości zdrowotnych oraz zawartości składników odżywczych. Z powodu wpływu na organizm jest stawiany w jednym szeregu obok cukru trzcinowego, miodu i innych naturalnych słodzików. Właściwości cukru palmowego są na tyle podobne do tych zwykłego cukru, że z powodzeniem można używać go do pieczenia ciast, słodzenia ciepłych napojów (kawy, herbaty) i wyrobów cukierniczych i wielu innych.
Cukier kokosowy - właściwości
Podobnie jak w przypadku tradycyjnego cukru, cukier kokosowy składa się w większości z szybko wchłanianych cukrów prostych. Jednak ogromną zaletą cukru z kwiatu palmy kokosowej jest to, że posiada niższy indeks glikemiczny niż cukier biały - IG=35 to prawie dwukrotnie mniejsza wartość. Oznacza to, że może być – oczywiście z zachowaniem rozsądku! - stosowany przez diabetyków. Nie powoduje on gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, a to zapobiega konieczności przyjmowania dużych dawek insuliny.
Zastosowanie cukru kokosowego w kuchni
Cukier kokosowy to doskonały zamiennik zwykłego cukru. Karmelowy smak cukru kokosowego jest bardzo przyjemny i doskonale sprawdza się w kuchni. Nie bez powodu jest on używany w przemyśle spożywczym (głównie do produkcji żywności o niskim indeksie glikemicznym). Jak stosować cukier z kwiatu kokosa? To bardzo proste! Pod względem swoich właściwości jest bardzo zbliżony do białego cukru, więc we wszystkich przepisach możesz spokojnie zastępować go w proporcji 1:1.
Cukier kokosowy może być oczywiście używany do słodzenia kawy, ale to można zrobić również innymi sposobami, często tańszymi. Cukru kokosowego możemy za to użyć w przypadku słodkich wypieków, ale też dań wytrawnych pochodzących z kuchni azjatyckich. Tam słodzik służy do przygotowania słodkich sosów, doprawiania dań typu curry, a nawet do...zrównoważenia słonego smaku ryb. Wszystko przez charakterystyczny smak cukru kokosowego, który dobrze komponuje z tajskimi i indyjskimi potrawami. Cukier połączony z owocami morza? Może wydawać się dziwne, ale kuchnie Dalekiego Wschodu rządzą się własnym prawami.
Cukier kokosowy – cena
Twierdzenie, że cukier kokosowy jest zdrowy, może być nadużyciem. To w końcu nadal cukier, co nie zmianie jednak faktu, że w większości przypadków będzie stanowić lepszy wybór. Od tradycyjnego cukru białego ma on lepszy skład oraz niski indeks glikemiczny. To sprawia, że cukier kokosowy pozyskuje zwolenników w szybkim tempie. Oczywiście jako słodzik sprawdzi się wiele innych substancji jak miód, cukier trzcinowy, czy chociażby ksylitol i erytrytol. Większość z nich dostępna jest w zbliżonej cenie, tak więc wybór jest szeroki. Cukrem kokosowym z powodzeniem posłodzimy wszystko - od ciast po poranną kawę.
Gdzie można kupić cukier kokosowy? Nie jest to produkt powszechnie dostępny w sklepach, ale bez problemu powinien być obecny w ofertach wszystkich sprzedawców zdrowej żywności, w tym również Naturalnie Zdrowe! W naszym sklepie online znajdziesz wysokiej jakości cukier z palmy kokosowej, którym z powodzeniem zastąpisz tradycyjny biały cukier w twojej kuchni. Wysoka jakość w atrakcyjnej cenie? Tylko w Naturalnie Zdrowe.
Skład:
cukier kokosowy 100%
Kraj pochodzenia:
Indonezja
Informacja o alergenach: W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, soję, gorczycę, orzeszki ziemne, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte, w niskiej temperaturze. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Kraj pochodzenia znajduje się na etykiecie lub opakowaniu.
Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.