CUKIER KOKOSOWY 1 kg

cukier kokosowy

CUKIER KOKOSOWY 1 kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

23,70 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.


Cukier kokosowy - zdrowszy zamiennik białego cukru

Wartości odżywcze w 100 g:

  • Wartość energetyczna: 1598 kJ/392 kcal

  • Tłuszcz: 0,4 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,4 g

  • Węglowodany: 93,4 g w tym cukry: 91,5 g

  • Błonnik: 1,9 g

  • Białko: 1,1 g

  • Sól: 0 g

Cukier z kwiatów palmy kokosowej

Palma kokosowa to drzewo niesamowicie uniwersalne, które dostarcza nam wielu różnych, doskonałych dla zdrowia produktów. Prócz znanego wszystkim orzecha kokosowego, z którego pozyskiwany jest olej, wiórki i płatki, coraz większą popularnością zaczyna się cieszyć cukier kokosowy, który stanowi zdrowszy zamiennik cukru białego. Cukier kokosowy pozyskiwany jest z kwiatów palmy kokosowej, obfitującej w antyoksydanty i kwas octowy, a jego wartość odżywcza jest znikoma. Nie ma on wielu składników mineralnych, jest produktem mocno przetworzonym, rafinowanym, który nadaje się głównie jako zamiennik tradycyjnego białego cukru do słodzenia potraw i napojów.

Cukier kokosowy charakteryzuje delikatnie kokosowo-karmelowy posmak, co czyni go atrakcyjnym dodatkiem do deserów i napojów. Co najważniejsze - posiada on niski indeks glikemiczny. Cukier kokosowy, ze względu na swoje naturalne pochodzenie i łagodniejszy wpływ na poziom cukru we krwi, jest coraz częściej wybierany przez diabetyków i osoby dbające o zdrową dietę. Indeks glikemiczny (IG) cukru kokosowego jest znacznie niższy w porównaniu do IG cukru białego cukru. IG cukru palmowego wynosi około 35, a dla porównania IG białego cukru to 70. To sprawia, że cukier palmowy jest lepszym wyborem dla diabetyków (w porównaniu do cukru białego).

W 2015 roku Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne opublikowało dane, z których wynika, że cukier kokosowy pod kątem słodkości i składu odżywczego jest porównywalny do zwykłego cukru stołowego. Z tego powodu diabetycy mogą oczywiście używać cukru kokosowego jako zamiennika tradycyjnego cukru, jednak powinien być on stosowany z taką samą ostrożnością, jak zwykły biały cukier.

Jak powstaje cukier kokosowy?

Cukier kokosowy produkowany jest z łodygi kwiatostanu palmy kokosowej, a dokładnie z soku, który po odparowaniu nadmiaru wody zamienia się w gęsty syrop. Syrop ten jest następnie przetwarzany, aby doprowadzić cukier do sypkiej konsystencji - takiej, jaką ma zazwyczaj cukier tradycyjny. Chociaż pod względem kalorii przypomina zwykły cukier (100 g cukru kokosowego zawiera około 380 kcal), znacznie przewyższa go pod względem właściwości zdrowotnych oraz zawartości składników odżywczych. Z powodu wpływu na organizm jest stawiany w jednym szeregu obok cukru trzcinowego, miodu i innych naturalnych słodzików. Właściwości cukru palmowego są na tyle podobne do tych zwykłego cukru, że z powodzeniem można używać go do pieczenia ciast, słodzenia ciepłych napojów (kawy, herbaty) i wyrobów cukierniczych i wielu innych.

Cukier kokosowy - właściwości

Podobnie jak w przypadku tradycyjnego cukru, cukier kokosowy składa się w większości z szybko wchłanianych cukrów prostych. Jednak ogromną zaletą cukru z kwiatu palmy kokosowej jest to, że posiada niższy indeks glikemiczny niż cukier biały - IG=35 to prawie dwukrotnie mniejsza wartość. Oznacza to, że może być – oczywiście z zachowaniem rozsądku! - stosowany przez diabetyków. Nie powoduje on gwałtownych skoków poziomu glukozy we krwi, a to zapobiega konieczności przyjmowania dużych dawek insuliny.

Niższy indeks glikemiczny w porównaniu do białego cukru rafinowanego to nie wszystko. Cukier kokosowy wpływa korzystnie na pracę układu pokarmowego. Wszystko przez błonnik pokarmowy - inulinę. Cukier kokosowy zawiera także korzystne dla zdrowia minerały, takie jak potas, wapń, cynk i żelazo, a nawet witaminy z grupy B i witaminę C. Oczywiście są to stosunkowo małe ilości, ale nadal jest to więcej niż w przypadku zwykłego cukru.

Zastosowanie cukru kokosowego w kuchni

Cukier kokosowy to doskonały zamiennik zwykłego cukru. Karmelowy smak cukru kokosowego jest bardzo przyjemny i doskonale sprawdza się w kuchni. Nie bez powodu jest on używany w przemyśle spożywczym (głównie do produkcji żywności o niskim indeksie glikemicznym). Jak stosować cukier z kwiatu kokosa? To bardzo proste! Pod względem swoich właściwości jest bardzo zbliżony do białego cukru, więc we wszystkich przepisach możesz spokojnie zastępować go w proporcji 1:1.

Cukier kokosowy może być oczywiście używany do słodzenia kawy, ale to można zrobić również innymi sposobami, często tańszymi. Cukru kokosowego możemy za to użyć w przypadku słodkich wypieków, ale też dań wytrawnych pochodzących z kuchni azjatyckich. Tam słodzik służy do przygotowania słodkich sosów, doprawiania dań typu curry, a nawet do...zrównoważenia słonego smaku ryb. Wszystko przez charakterystyczny smak cukru kokosowego, który dobrze komponuje z tajskimi i indyjskimi potrawami. Cukier połączony z owocami morza? Może wydawać się dziwne, ale kuchnie Dalekiego Wschodu rządzą się własnym prawami.

Cukier kokosowy – cena

Twierdzenie, że cukier kokosowy jest zdrowy, może być nadużyciem. To w końcu nadal cukier, co nie zmianie jednak faktu, że w większości przypadków będzie stanowić lepszy wybór. Od tradycyjnego cukru białego ma on lepszy skład oraz niski indeks glikemiczny. To sprawia, że cukier kokosowy pozyskuje zwolenników w szybkim tempie. Oczywiście jako słodzik sprawdzi się wiele innych substancji jak miód, cukier trzcinowy, czy chociażby ksylitol i erytrytol. Większość z nich dostępna jest w zbliżonej cenie, tak więc wybór jest szeroki. Cukrem kokosowym z powodzeniem posłodzimy wszystko - od ciast po poranną kawę.

Gdzie można kupić cukier kokosowy? Nie jest to produkt powszechnie dostępny w sklepach, ale bez problemu powinien być obecny w ofertach wszystkich sprzedawców zdrowej żywności, w tym również Naturalnie Zdrowe! W naszym sklepie online znajdziesz wysokiej jakości cukier z palmy kokosowej, którym z powodzeniem zastąpisz tradycyjny biały cukier w twojej kuchni. Wysoka jakość w atrakcyjnej cenie? Tylko w Naturalnie Zdrowe.

Skład:

cukier kokosowy 100%

Kraj pochodzenia:

Indonezja

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E913

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło