Wartość odżywcza w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna - 2866 kJ / 695 kcal
-
Tłuszcz - 67 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 15 g
-
Węglowodany - 3,6 g w tym cukry - 2,3 g
-
Białko - 16 g
-
Sól - 0 g
Orzechy brazylijskie mają szerokie grono wielbicieli. Nic dziwnego – ich słodkawy, lekko migdałowy smak i przyjemna konsystencja sprawiają, że wyjątkowo miło wrzucić je na ząb. Brazylijskie orzechy to jednak przede wszystkim prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Jest to również największy orzech dostępny powszechnie w sprzedaży.
Przejdź do następnych akapitów:
Orzechy brazylijskie – skarb Ameryki Południowej
Orzechy brazylijskie pochodzą z Ameryki Południowej, są to nasiona owoców orzesznicy wyniosłej. Jest to pokaźnych rozmiarów drzewo występujące = głównie w Boliwii, Brazylii i Peru. Co istotne, większość tych orzechów dostępnych w sprzedaży pochodzi z roślin dziko rosnących. Ich wyglądu również nie sposób pomylić z niczym innym: są duże, podłużne i stosunkowo twarde. Są prawdziwą kopalnią składników odżywczych i mogą wspierać nasz organizm na wiele sposobów.
Jak wykorzystać orzechy brazylijskie w kuchni?
Orzechy brazylijskie idealnie nadają się na samodzielną przekąskę lub jako składnik mieszanki orzechów. Dodaj je do sałatek, ciasteczek, koktajli czy deserów – dostarczą Twojemu posiłkowi porcję białka, które nasyci Cię na długo. Świetnie sprawdzą się jako przekąska obok serów i owoców na przyjęciach. Brazylijskie orzechy zaskoczą gości i urozmaicą spotkanie. Warto włączyć do codziennej diety orzechy brazylijskie – cena i możliwe korzyści mocno do tego zachęcają.
Orzechy brazylijskie – źródło cennych minerałów
Orzechy brazylijskie posiadają wysoką zawartość selenu. I faktycznie tak jest, bo jest to najbogatsze źródło tego pierwiastka. Selen ma duży wpływ na poprawę odporności organizmu. Jest również niezbędny w utrzymaniu prawidłowej aktywności hormonów tarczycy, więc jednocześnie wspiera prawidłowy metabolizm. Wykazuje także właściwości antyrakowe poprzez aktywowanie antyutleniaczy. Bardzo istotna jest też poprawa sprawności seksualnej oraz polepszenie szybkości i sprawności plemników, co powinno zainteresować panów starających się o potomstwo.
Selen to oczywiście nie jedyny pierwiastek, jaki występuje w orzechu brazylijskim. Zawierają też niezbędne substancje mineralne, jak wapń, fosfor czy potas. Kobiety w ciąży ucieszy również duża ilość kwasu foliowego, tak niezbędnego w okresie ciąży. Wśród witamin zdecydowanie wyróżnia się natomiast nasycenie witaminą E. Z tego właśnie powodu orzechy powinny być spożywane przez osoby mające suchą skórę, ale również przesuszone i matowe włosy. Orzechy brazylijskie są więc kopalnią tego wartościowego składnika!
Orzechy te są także niezwykle bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą korzystnie wpływać między innymi na układ nerwowy oraz pokarmowy. W przypadku orzechów brazylijskich mamy do czynienia z korzystną kompozycją kwasów tłuszczy wielonienasyconych, czyli omega-6 i omega-3. Spożywanie orzechów brazylijskich poprawia profil lipidowy, czyli obniża poziom „złego cholesterolu” LDL i podwyższa „dobry” HDL. Co istotne, taki efekt uzyskać możemy już po kilku godzinach przy spożywaniu porcji około 20g, czyli zaledwie kilku orzechów brazylijskich.
Jak widać, orzechy brazylijskie to prawdziwe skarbnica składników mineralnych i witamin, które warto uwzględnić w swojej diecie.
Warto na koniec wspomnieć o kontrowersjach, które zupełnie niesłusznie związane są z orzechami brazylijskimi. Pierwsza z nich to obecność - baru i radu. Faktycznie, roślina ta ma zdolność ich kumulowania, ale ilości są na tyle skromne, że nie mogą w żaden sposób zagrozić naszemu zdrowiu. Podobnie ma się sprawa z alergiami. Orzechy brazylijskie mogą je powodować, ale tyczy się to wszystkich orzechów i brazylijskie nie są tutaj żadnym wyjątkiem. Ostatnia kwestia to zawartość selenu w zależności od kraju pochodzenia. Jest prawdą, że ilość tego pierwiastka może być inna w orzechach z Brazylii, a inna z Boliwii czy Peru. Pamiętać należy jednak o dwóch rzeczach: zawarty w orzechach brazylijskich selen jest wystarczający, by nawet te „słabsze” odmiany miały go pod dostatkiem. Należy pamiętać, że pierwiastek ten dostarczamy również z innymi pokarmami (jajka czy ryby), więc podchodząc do tematu racjonalnie, możemy zajadać się brazylijskimi orzechami i spać spokojnie.
Skład: orzechy brazylijskie 100% bez konserwantów.
Kraj pochodzenia: Boliwia, Brazylia, Peru.
Masa netto: od 250 g.
Niezwykle delikatne w smaku, odżywcze orzechy brazylijskie polecamy jako samodzielną przekąskę oraz jako dodatek do ciast.
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4