Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin
Wartość odżywcza w 100 g produktu
kwasy tłuszczowe nasycone 87 g
kwasy tłuszczowe jednonienasycone 4 g
kwasy tłuszczowe wielonienasycone 1 g
Olej kokosowy nierafinowany Extra Virgin – wybierz jakość
Jak sama nazwa sugeruje, olej kokosowy extra virgin tłoczony jest na zimno tylko jeden raz. To właśnie w procesie pozyskiwania tkwi jego sekret. Minimalny stopień przetworzenia pozwala na zachowanie wszystkich cennych wartości odżywczych. Olej kokosowy nierafinowany nie posiada żadnych dodatków i nie jest konserwowany chemicznie.
Jego cechą charakterystyczną jest postać stała w niskiej temperaturze pokojowej, dlatego w warunkach domowych ma najczęściej konsystencję miękkiego masła. Powyżej tych wartości np. latem rozpuszcza się i może przypominać gęstą oliwę. Z kolei wstawienie słoika do lodówki spowoduje mocne zbicie oleju. Zimne i powolne tłoczenie pozwala zagwarantować zachowanie wielu cennych składników oraz wspaniałego smaku i aromatu kokosa.
Nierafinowany olej kokosowy od lat znajduje zastosowanie w przemyśle spożywczym, a także świetnie sprawdza się w kosmetyce, gdzie wchodzi w skład wielu preparatów. Można go używać zarówno w kuchni, jak i łazience, gdy w naturalny sposób chcesz zadbać o swój wygląd. Kokosowy olej nierafinowany to wszechstronny i naturalny dodatek, który zawsze warto mieć pod ręką.
Zastosowanie oleju kokosowego
Uniwersalność oleju kokosowego nierafinowanego polega między innymi na możliwości zastosowania go w wielu kulinarnych scenariuszach. Możesz użyć oleju do smażenia potraw orientalnych – mięsnych i wegetariańskich. Należy jednak pamiętać o istotnej różnicy między olejem nierafinowanym, a rafinowanym. W przypadku wersji extra virgin potrawy przechodzą smakiem kokosa, co nie dla każdego może być pożądane. Poza tym olej nierafinowany ma niższą temperaturę dymienia.
Bardzo ciekawym zastosowaniem kulinarnym jest jego niewielki dodatek do porannej owsianki czy musli, który nie tylko wspaniale wzbogaci smak, ale także prawidłowo zbilansuje ten ważny posiłek o zdrowe tłuszcze. W podobny sposób możemy postąpić w przypadku kanapek, gdzie olej kokosowy może służyć jako zamiennik masła.
Innym zastosowaniem w kuchni dla oleju z kokosa są wszystkie niemal potrawy smażone – nie tylko mięsne czy też z ryb, ale przede wszystkim dania na bazie mąki – naleśniki, racuchy, a także smażone pierogi lub gofry. Z olejem kokosowym szczególnie dobrze komponują się potrawy słodkie, które wzbogacone o smak i aromat kokosa będą smakować jeszcze lepiej.
Olej kokosowy w kosmetyce
Olej kokosowy jest kupowany głównie z myślą o użyciu go w kuchni. Nie oznacza to jednak, że na tym jego wykorzystanie ma się kończyć. Nic nie stoi na przeszkodzie, by postawić go również w łazience obok innych kosmetyków. Jest ku temu wiele powodów, a jego uniwersalność sprawia, że nada się do pielęgnacji włosów, skóry i paznokci.
Olej kokosowy nierafinowany może z powodzeniem zastąpić oliwkę. Właściwości nawilżające pozwolą zadbać o dobrze nawodnioną cerę dłoni i twarzy. Sprawią też, że wykorzystasz olej na przykład do olejowania włosów – wystarczy użyć łyżeczki oleju, aby nadać włosom blasku i gładkości.
Olej może być też komponentem domowej roboty kremów i balsamów do ciała, a po wymieszaniu z sodą oczyszczoną nawet stanowić naturalną pastę do zębów. Co istotne, w oleju kokosowym nie ma żadnych czynników mogących wywoływać reakcje uczuleniowe.
Nierafinowany olej kokosowy – korzyści ze stosowania
Olej kokosowy to prawdziwa skarbnica dobrych składników i wartości odżywczych, z której warto korzystać. Zawiera dużo witaminy D i E oraz A, kwasy omega 3, dostarcza naszemu organizmowi zdrowych tłuszczy, które są niezbędne do prawidłowego wchłaniania witamin i mikroelementów zawartych w jedzeniu.
Właściwości zdrowotne oleju kokosowego są równie szerokie, jak jego możliwości wykorzystania. Na szczególną uwagę zasługują zawarte w oleju kokosowym trójglicerydy średniołańcuchowe (czyli MCT - medium chain triglycerides). Nie tylko są szybciej i łatwiej trawione, ale do tego nakręcają metabolizm i wspomagają odchudzanie. Nie bez powodu MCT jest często wykorzystywany przez osoby aktywne fizycznie, które dbają o sylwetkę.
To jednak nie koniec zalet, jakie płyną z używania oleju kokosowego. Jedną z nich jest zawartość kwasu laurynowego. Kwas laurynowy, to występujący naturalnie w tłuszczach i olejach związek budujący odporność organizmu, którego znaczne ilości znajdują się właśnie w oleju z kokosa.
Olej kokosowy rafinowany, a nierafinowany
W sklepach obok wersji extra virgin spotkać można również olej kokosowy rafinowany. Mogłoby się wydawać, że dzielić je będzie niewiele, ale w rzeczywistości mają wiele cech, które je różnią. Kiedy lepiej sięgać po rafinowany olej kokosowy, a kiedy po nieprzetworzony?
Największa różnica to tak zwany punkt dymienia, czyli tolerancja i odporność tłuszczu na działanie wysokiej temperatury. Olej kokosowy rafinowany zaczyna dymić dopiero w wysokiej temperaturze około 200 stopni. W przypadku oleju extra virgin jest to nadal rozsądne, ale jednak niższe 175 stopni. Oczywiście nie należy dopuszczać do sytuacji, gdy tłuszcz zaczyna dymić, bo wydziela przy tym wiele szkodliwych substancji. Jeśli dojdzie do takiej sytuacji, należy pozbyć się takiego oleju - nie nadaje się on już do dalszej obróbki i trzeba zastąpić go nowym.
Generalna zasada jest taka, że w przypadku przygotowywania potrawy, która wymagać będzie uzyskania wysokiej temperatury smażenia, to wersja rafinowana oleju kokosowego będzie lepszym wyborem.
Rafinacja oleju kokosowego
Druga rzecz to sama rafinacja, czyli proces oczyszczenia. Olej kokosowy rafinowany pozbawiony jest smaku i zapachu i w żaden sposób nie wpływa na smak przyrządzanych z jego użyciem potraw. Dzięki temu możliwe jest wykorzystanie zalet oleju bez obaw o to, że danie "przejdzie" kokosem. Jeśli jednak wysoka temperatura nie jest wymagana, a sam posmak kokosa nam nie przeszkadza, to zdecydowanie lepiej wybierać naturalny olej tłoczony na zimno.
Olej kokosowy nierafinowany – gdzie kupić?
Jak każdy tłuszcz, również kokosowy może jełczeć. Dzieje się to jednak stosunkowo wolno dlatego olej kokosowy nierafinowany ma przeważnie dłuższy termin przydatności. W czasie zakupów warto wybierać sprawdzone produkty i dostawców, którzy są gwarantem wysokiej jakości surowca. Z tego powodu warto przyglądać się w pierwszej kolejności ofercie sklepów ze zdrową żywnością takich jak Naturalnie Zdrowe.
Ze względu na swoje właściwości, olej kokosowy nierafinowany to tłuszcz, który może być wykorzystywany znacznie częściej, niż mogłoby się wydawać. Nie tylko doskonale sprawdza się w kuchni, gdzie zapewni pełnię smaku wielu potrawom - wartości odżywcze zawarte w jego składzie poprawią kondycję organizmu na wielu płaszczyznach.
Prócz tego olej kokosowy nierafinowany wspomaga odchudzanie, a przez to zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób typu nadciśnienie tętnicze. Jest też nieoceniony w celach kosmetycznych. Należy tylko pamiętać, że nie lubi bardzo wysokich temperatur - w takich zastosowaniach lepiej sprawdzi się wersja rafinowana.
Olej kokosowy nierafinowany - cena
Zakup oleju kokosowego nie powinien przysparzać żadnych problemów. Jeszcze kilka lat temu był to produkt mniej popularny i przez to rzadziej spotykany w sklepach. Obecnie zarówno w wyspecjalizowanych sklepach ze zdrową żywnością, jak i w dużych sieciach handlowych oleje kokosowe są dostępne od ręki.
Co może wpływać na ich cenę? Przede wszystkim, wersją jaką chcemy kupić. Olej kokosowy nierafinowany jest produktem wyższej jakości, bardziej naturalnym i mniej przetworzonym. Z tego powodu jest on droższy niż wersja rafinowana przeznaczona do smażenia. Na szczęście różnice w cenie obu wariantów nie są duże, a i sam olej kokosowy nie należy do przesadnie drogich. Jest oczywiście znacznie droższy ot najczęściej używanych w kuchniach olejów: słonecznikowego i rzepakowego.
Dodatkowo o cenie oleju kokosowego może decydować również termin zdatności do spożycia. Produkty z krótszymi datami mogą trafić na wyprzedaż. Jeśli akurat mamy w planach zużyć szybko większą ilość to może być to dobry pomysł na zaoszczędzenie kilku złotych. W przeciwnym razie warto przed zakupem upewnić się jaka data widnieje na opakowaniu.
Skład:
olej kokosowy, tłoczony na zimno 100% bez konserwantów
Kraj pochodzenia:
Indonezja
Sposób przechowywania: przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym i zaciemnionym miejscu. Po otwarciu najlepiej trzymać w temperaturze od 4 do 10°C. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru. Termin przydatności znajduje się na etykiecie.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko