Różnice między olejem rafinowanym, a nierafinowanym

Różnice między olejem rafinowanym, a nierafinowanym

Oleje to niezastąpiony element w każdym domu, bez którego ciężko wyobrazić sobie pracę w kuchni. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów oleju i dobrze wiedzieć, które z nich i dlaczego warto stosować.

Przejdź do następnych akapitów:


Wszystkie oleje jadalne podzielić można na dwie główne grupy: rafinowane i nierafinowane. Zarówno jedne, jak i drugie można bez problemu znaleźć na półkach sklepowych. Oba typy olejów mają swoje wady i zalety, dlatego warto znać różnice między nimi i wybierać odpowiedni w zależności od tego, jaką akurat potrawę przygotowujemy.

Oleje rafinowane

Rafinacja to w dużym skrócie proces oczyszczenia oleju. Głównym celem takich działań jest usunięcie wszelkiego rodzaju metali ciężkich czy zanieczyszczeń, do których zaliczyć można chociażby środki ochrony roślin czy nawozy. Przy tej okazji produkt pozbawiany jest również smaku, zapachu czy barwy i dużej części pożądanych składników. Cała operacja składa się z 4 etapów, podczas których wykorzystywana jest wysoka temperatura, woda oraz środki chemiczne. Co daje taka metoda obróbki oleju? Przede wszystkim znacznie wydłuża się trwałość produktu, a przez to może być on przechowywany znacznie dłużej. Poza tym otrzymywany olej ma wyższą temperaturę dymienia, dzięki czemu dobrze nadaje się do użycia w czasie smażenia czy pieczenia. Pozostaje bezsmakowy i bezzapachowy, dlatego jest neutralny i nie odbija się na smaku i aromacie potraw. W naszej ofercie tego typu olejem jest olej kokosowy rafinowany.

Oleje nierafinowane

Jak nietrudno się domyślić, oleje nierafinowane to zupełne przeciwieństwo olejów rafinowanych. Często spotykane określenia tych produktów to „olej tłoczony na zimno”, „olej z pierwszego tłoczenia” czy „olej virgin”. W porównaniu do wersji rafinowanych oleje nieprzetworzone cechują się bogactwem składników odżywczych, a w szczególności kwasów omega-3, witaminy E czy steroli. Otrzymywane są tylko i wyłącznie przez mechaniczne wyciskanie i nie używa się przy tym wysokich temperatur, dzięki czemu można mieć pewność, że cała zawartość nasion trafia finalnie do butelki. Taki sposób wytwarzania niesie za sobą kilka konsekwencji. Przede wszystkim oleje nierafinowane:

- zawsze będą przenosiły smak i zapach rośliny, z której są produkowane;
- ze względu na niższą temperaturę dymienia gorzej poradzą sobie przy obróbce termicznej;
- poprzez nieoczyszczoną formę, która wpływa na ich trwałość, szybciej będą ulegać procesowi utlenienia, czyli mówiąc wprost - szybciej się zepsują.

Mimo wszystko naturalny olej jest bardziej polecamy do codziennego spożycia, szczególnie jako dodatek do sałatek czy surówek. Z naszej oferty szczególnie rekomendujemy olej kokosowy extra virginolej z czarnuszki oraz olej lniany. Wszystkie tłoczone na zimno.

< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania