Czytaj Na Blogu
Inulina – cukier, który wspomaga odchudzanie
Inulina w ostatnim czasie zyskała olbrzymią popularność. I nie bez przyczyny. Nie dość, że ma szeroki wachlarz...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych.
Wartość energetyczna 848 kJ / 210 kcal
Tłuszcz 0, 0 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,0g
Węglowodany 8 g w tym cukry 8 g
Błonnik 89 g
Białko 0 g
Sól 0.5 g
Inulina to naturalny polisacharyd, czyli cukier złożony. Pozyskujemy ją głównie z korzeni cykorii czy mniszka lekarskiego oraz kłączy topinamburu. Najczęściej spotykaną formą jest inulina w proszku. Inulina z cykorii jest naturalnym prebiotykiem, pozytywnie wpływa na układ odpornościowy oraz regulację cukru we krwi. Najczęściej wykorzystywana jest w przemyśle spożywczym.
Inulina nie jest trawiona w naszym przewodzie pokarmowym, przez co działa podobnie jak błonnik pokarmowy. Jest 10 razy mniej słodka niż cukier. Dodatkowo posiada niski indeks glikemiczny, a jej kaloryczność wynosi poniżej 2 kcal/g, co oznacza, że jest to świetny produkt dla diabetyków oraz, osób chcących zrzucić wagę.
Najważniejszą cechą inuliny jest to, że ma właściwości prebiotyczne. Oznacza to, że wspomaga pracę układu pokarmowego w podobny sposób, w jaki robi to np. jogurt. Działanie inuliny wspiera zdrowie jelit.
Zastosowanie inuliny w diecie może okazać się korzystne szczególnie dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością. Inulina może nie tylko regulować poziom cukru we krwi, ale również obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi. Co więcej, ma pozytywny wpływ na układ odpornościowy.
Inulina to suplement diety, który powoli zyskuje sobie coraz większą popularność. My również nie mogliśmy przejść obojętnie obok jej prozdrowotnych oraz dietetycznych właściwości (np. może zapewnić uczucie sytości i łagodzić łaknienie), dlatego nie mogło zabraknąć jej w naszej ofercie!
Inulinę można zastosować jako zamiennik cukru i tłuszczu. Dzięki temu obniża kaloryczność i indeks glikemiczny potraw.
Inulina, przez to, że ma słodki smak, jest szeroko stosowana w kuchni jako składnik wielu potraw, takich jak ciasta, budynie czy kisiele, a także jako zagęszczacz w galaretkach. Jej dodatek do ciast sprawia, że wypieki stają się bardziej chrupiące.
Dzięki swoim właściwościom stabilizującym, doskonale sprawdza się przy przygotowywaniu domowego majonezu. Może być również używana do zagęszczania zup i sosów.
Inulina może także pełnić rolę zamiennika cukru w napojach takich jak kawa, herbata.
Inulina, którą znajdziesz w naszym sklepie, pozyskiwana jest z cykorii, dzięki czemu jest łagodna oraz przyjemna w smaku. Podobnie jak w przypadku pozostałych produktów, nasza inulina ma doskonały skład, całkowicie wolny od konserwantów, polepszaczy i innych szkodliwych dodatków.
Skład: inulina z korzenia cykorii 100%
Kraj pochodzenia: Belgia/Holandia
Masa netto: od 200 g
Informacja o alergenach: W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, soję, gorczycę, orzeszki ziemne, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte, w niskiej temperaturze. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Kraj pochodzenia znajduje się na etykiecie lub opakowaniu.
Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.
Specyficzne kody
Polecam!!
Inuline kazał mi kupić lekarz gastrolog. Mam duże problemy z jelitami po antybiotykach na borelioze i już widzę dużą poprawę. Mam mniej wzdęć i czuję się lżejszy. Na pewno kupię kolejne opakowanie
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupemInulina w ostatnim czasie zyskała olbrzymią popularność. I nie bez przyczyny. Nie dość, że ma szeroki wachlarz...