Cynamon laski 100g
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Cynamon laski 100 g
Tabela wartości odżywczych:
- Wartość energetyczna 1033 kJ/247 kcal
- Tłuszcz 1,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,3 g
- Węglowodany 81 g w tym cukry 2,2 g
- Białko 4,0 g
- Sól 0,03 g
To produkt o intensywnym zapachu, który nada Twoim potrawom niepowtarzalny smak i aromat. Cynamon w laskach jest aromatyczną przyprawą, idealną do wykorzystania w różnorodnych kuchennych kreacjach.
Laski cynamonu - pochodzenie
Laski cynamonu pochodzą z drzewa znanego jako Cynamonowiec (Cinnamomum verum). Jest ono gatunkiem wiecznie zielonej, tropikalnej rośliny. Największym producentem lasek cynamonu jest Sri Lanka, oprócz tej wyspy cynamonowiec cejloński uprawiany jest również w innych regionach o podobnych warunkach klimatycznych, takich jak Indie, Kraje Azji Południowo - Wschodniej np. Indonezja czy Mjanma, a także niektóre obszary Afryki i Ameryki Środkowej.
Cynamon w laskach pozyskiwany jest poprzez obieranie kory z młodych pędów drzewa. Następnie kora jest suszona i zwijana w charakterystyczne laski cynamonu. Proces ten wymaga precyzji i doświadczenia, aby zachować jakość i silny aromat przyprawy.
Jak wydobyć aromat z laski cynamonu?
Aby wydobyć pełnię aromatu z laski cynamonu, warto przestrzegać kilku prostych zasad podczas jej użytkowania. Najczęściej cynamon w laskach wykorzystywany jest w procesie gotowania, pieczenia ciast czy przyrządzania napojów. Przed dodaniem do potraw, zaleca się rozbicie laski na mniejsze kawałki lub jej rozdrobnienie, co umożliwi uwolnienie esencji i intensywnego smaku kory cynamonowca.
Z czym łączyć laskę cynamonu?
Laska cynamonu posiada słodko korzenny posmak. Jest więc idealnym dodatkiem do potraw słodkich, takich jak ciasta, musy, czy kompoty. Dodanie jej do gorących napojów, takich jak herbaty czy kawy, nadaje im wyjątkowy aromat i korzenny smak. Laska cynamonu może również być stosowana do przyrządzania sosów, gulaszy, czy dań mięsnych, Jej lekko piekący smak doda wyrazistości potrawie. W przypadku deserów warto eksperymentować z kombinacjami, łącząc cynamon z pieczonym jabłkiem, lodami czy puddingiem. Przyprawa posiada korzenny i słodki smak. Sprawdzi się także jako dodatek do grzanego piwa. Idealnie komponuje się również z grzanym winem w otoczeniu innych korzennych przypraw takich jak anyż czy goździki.
Cynamon w laskach jest niezwykle aromatyczną przyprawą będąca niezastąpionym składnikiem kulinarnym, który wzbogaca smak i zapach wielu potraw.
Produkt sprzedawany jest w zamkniętym opakowaniu.
Dlaczego warto dodawać cynamon do potraw i deserów?
Jedzenie cynamonu może przynieść różnorodne korzyści zdrowotne, zarówno w kontekście fizycznym, jak i psychicznym. Spożywanie tego produktu:
-
Wspomaga regulację poziomu cukru we krwi, co jest korzystne zarówno dla osób z cukrzycą, jak i dla tych, którzy chcą utrzymać stabilny poziom glukozy.
-
Może działać przeciwbakteryjne i przeciwwirusowo i wspierać układ odpornościowy.
-
Wspiera walkę ze stanami zapalnymi w organizmie.
-
Wspomaga procesy trawienne.
-
Może łagodzić stres i zmęczenie i działać relaksująco, ma działanie rozgrzewające.
-
Wspiera zwalczanie wolnych rodników w organizmie dzięki zawartości antyoksydantów.
-
Wspomaga metabolizm glukozy, co może być korzystne dla osób dążących do utraty wagi.
Warto jednak pamiętać, żeby spożywać cynamon umiarkowanie, gdyż w dużych ilościach może być szkodliwy.
Skład:
laski cynamonu 100%
Kraj pochodzenia: Indonezja
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczycę, seler, składniki mleka i jaj, soja. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.