Sól czarna kala namak drobna 1kg

sól czarna kala namak

Sól czarna kala namak drobna 1kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

9,50 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Sól czarna kala namak

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli. Do grona lepszych odmian można zaliczyć, chociażby sól kłodawską albo himalajską. Wbrew pozorom nie różnią się one od siebie aż tak bardzo pod względem składu. Jak w każdej soli głównym składnikiem jest w większości chlorek sodu. Jest jednak jeden rodzaj soli, którego nie sposób jest pomylić z żadnym innym. To sól czarna kala namak.

Sól kala namak to prawdopodobnie najbardziej niezwykła sól wśród wszystkich, które dostępne są w sklepach. Pozyskiwana jest w krajach, które są też miejscem wydobywania soli himalajskiej - w Pakistanie, Nepalu i Indiach. Co ciekawe jednak sól czarną wytwarza się również na wyspach jak Islandia, czy Hawaje, które charakteryzują się wysoką aktywnością wulkaniczną.

Czarna sól himalajska - to rodzaj soli mineralnej, która powstaje w wyniku procesu geologicznego. Sól Kala Namak jest wydobywana z kopalni soli w okolicach góry Sindh w Indiach oraz z rejonu Kaszmiru w Pakistanie. Proces powstawania soli Kala Namak jest związany z formacją geologiczną znaną jako formacja soli himalajskiej.

Czarna sól to formacja soli himalajskiej powstała w wyniku długotrwałego osadzania się soli morskiej i skał związanych z tym procesem. Sól Kala Namak ma charakterystyczną czarną barwę ze względu na obecność siarczanów żelaza i innych minerałów siarki.

Po wydobyciu, sól Kala Namak jest starannie oczyszczana, suszona i przerabiana na drobne kryształki lub proszek, które są używane jako przyprawa w kuchniach indyjskiej, pakistańskiej i innych kuchniach południowoazjatyckich.

Warto zaznaczyć, że sól Kala Namak jest powszechnie stosowana jako przyprawa, zwłaszcza w kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, aby dodać charakterystyczny smak jajek. Odpowiedzialny za specyficzny smak jest siarczek żelaza. Powstaje w wyniku działania wysokiej temperatury, która wywołuje reakcję chemiczną, w której powstaje siarczek żelaza oraz siarczek sodu.

Czarna sól kala namak - wyjątkowy smak i aromat

Czym sól kala namak wyróżnia się na tle innych soli? Pod względem smaku, różnica może nie być aż tak wyczuwalna. Co prawda posiada lekko gorzkawy smak, ale nie jest to to co od razu pozwala stwierdzić, że mamy do czynienia z solą czarną. Czarna sól himalajska to przede wszystkim bardzo charakterystyczny, jajeczny zapach. Wszystko przez obecność w soli czarnej związków siarki, której zapach wielu osobom kojarzy się właśnie z jajkami. To właśnie aromat jest odpowiedzialny za popularność tej soli w kuchni wegańskiej i potrawach regionalnych, szczególnie indyjskich.

Co ciekawe, sól czarna mimo swojej nazwy niekoniecznie musi mieć faktycznie głęboko czarną barwę. Często może być to kolor szary, czy brunatny. Niezmienny pozostaje jednak wyjątkowy zapach siarki.

Co za dużo, to nie zdrowo

Nie ulega wątpliwości, że sól jest niezbędna w zrównoważonej diecie. Problemem jest jednak jej zbyt duża ilość. Rekomendowana dzienna dawka to wprawdzie kilka gramów, co odpowiada małej łyżeczce. Taka ilość powinna w zupełności wystarczyć, ale większość osób zapomina o soli, która w dużych ilościach ukryta jest w wielu produktach kupowanych w sklepach. W takim wypadku sumaryczna ilość przekracza znacząco zalecane ilości. A to z kolei może prowadzić do nadciśnienia, czy wystąpienia chorób autoimmunologicznych.

Gdzie użyć soli kala namak?

Sól czarna kala namak jest szczególnie polecana w dietach wegańskich, bo pozwala uzyskać “jajeczne” smaki w daniach, gdzie jajka z racji ograniczeń nie będą obecne. Dobrymi przykładami takich potraw mogą być tofucznica albo wegański majonez. Dodatek czarnej soli sprawi, że wegańskie odpowiedniki będą jeszcze bardziej przypominać swoje prawdziwe wersje. Innym przykładem na wykorzystanie czarnej soli kala namak to dania i przyprawy indyjskie, gulasze warzywne, ale też inne potrawy kuchni orientalnych. Sól kala namak świetnie nada się też do sosów, dipów i past kanapkowych - zyskają one nowy, oryginalny smak.

Czarna sól kala namak to naturalna i czysta sól o wyjątkowym smaku i właściwościach. O ile nie jest solą, która sprawdzi się zawsze i wszędzie (tutaj lepiej używać białych wariantów jak sól kłodawska) to zdecydowanie warto mieć ją na podorędziu, szczególnie jeśli jesteśmy zwolennikami diety wegańskiej.

Sól czarną kala namak można także z powodzeniem stosować do kąpieli w wannie. Będzie ona miała korzystny wpływ na organizm przy bólach mięśni czy stawów. Wykorzystanie czarnej soli imituje źródła termalne, które wspomagają także leczenie pękających czy opuchniętych stóp.

Skład:

sól czarna kala namak 100%

Kraj pochodzenia:

Pakistan

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E2003

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło