Sól czarna kala namak drobna 1kg

9,50 zł
Brutto
  • Nowy
sól czarna kala namak

Sól czarna kala namak drobna 1kg

Bezpłatna dostawa już od 199zł

9,50 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Sól czarna kala namak

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów soli. Do grona lepszych odmian można zaliczyć, chociażby sól kłodawską albo himalajską. Wbrew pozorom nie różnią się one od siebie aż tak bardzo pod względem składu. Jest jednak jeden rodzaj soli, którego nie sposób jest pomylić z żadnym innym. To sól czarna kala namak.

Sól kala namak to prawdopodobnie najbardziej niezwykła sól wśród wszystkich, które dostępne są w sklepach. Pozyskiwana jest w krajach, które są też miejscem wydobywania soli himalajskiej - w Pakistanie, Nepalu i Indiach. Co ciekawe jednak sól czarną wytwarza się również na wyspach jak Islandia, czy Hawaje, które charakteryzują się wysoką aktywnością wulkaniczną.

Czarna sól kala namak - wyjątkowy smak i aromat

Czym sól kala namak wyróżnia się na tle innych soli? Pod względem smaku, różnica może nie być aż tak wyczuwalna. To, co jednak od razu pozwala stwierdzić, że mamy do czynienia z solą czarną to bardzo charakterystyczny, jajeczny zapach. Wszystko przez obecność w soli czarnej związków siarki, której zapach wielu osobom kojarzy się właśnie z jajkami. To właśnie aromat jest odpowiedzialny za popularność tej soli w kuchni wegańskiej i potrawach regionalnych, szczególnie indyjskich.

Co ciekawe, sól czarna mimo swojej nazwy niekoniecznie musi mieć faktycznie głęboko czarną barwę. Często może być to kolor szary, czy brunatny. Niezmienny pozostaje jednak wyjątkowy zapach siarki.

Co za dużo, to nie zdrowo

Nie ulega wątpliwości, że sól jest niezbędna w zrównoważonej diecie. Problemem jest jednak jej zbyt duża ilość. Rekomendowana dzienna dawka to wprawdzie kilka gramów, co odpowiada małej łyżeczce. Taka ilość powinna w zupełności wystarczyć, ale większość osób zapomina o soli, która w dużych ilościach ukryta jest w wielu produktach kupowanych w sklepach. W takim wypadku sumaryczna ilość przekracza znacząco zalecane ilości. A to z kolei może prowadzić do nadciśnienia, czy wystąpienia chorób autoimmunologicznych.

Gdzie użyć soli kala namak?

Sól czarna kala namak jest szczególnie polecana w dietach wegańskich, bo pozwala uzyskać “jajeczne” smaki w daniach, gdzie jajka z racji ograniczeń nie będą obecne. Dobrymi przykładami takich potraw mogą być tofucznica albo wegański majonez. Dodatek czarnej soli sprawi, że wegańskie odpowiedniki będą jeszcze bardziej przypominać swoje prawdziwe wersje. Innym przykładem na wykorzystanie kala namak to dania i przyprawy indyjskie, gulasze warzywne, ale też inne potrawy kuchni orientalnych. Sól kala namak świetnie nada się też do sosów, dipów i past kanapkowych - zyskają one nowy, oryginalny smak.

Czarna sól kala namak to naturalna i czysta sól o wyjątkowym smaku i właściwościach. O ile nie jest solą, która sprawdzi się zawsze i wszędzie (tutaj lepiej używać białych wariantów jak sól kłodawska) to zdecydowanie warto mieć ją na podorędziu, szczególnie jeśli jesteśmy zwolennikami diety wegańskiej.

Skład:

sól czarna kala namak 100%

Kraj pochodzenia:

Pakistan

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E2003

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło