PISTACJE PRAŻONE SOLONE

  • -2,10 zł
pistacje prażone solone

PISTACJE PRAŻONE SOLONE

Bezpłatna dostawa już od 199zł

16,75 zł
14,65 zł Zniżka 2,10 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy. Twój koszyk wyniesie 1 point które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,20 zł.


Pistacje prażone solone

Wartość odżywcza w 100 produktu

  • Wartość energetyczna 2542 kJ/ 613 kcal

  • Tłuszcz 49 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 6,1 g

  • Węglowodany 19 g w tym cukry 16 g

  • Białko 21 g

  • Sól 2 g

Seans domowego kina? Impreza ze znajomymi? A może leniwe popołudnie z książką? Wszystkie te czynności łączy jedno, trudno wyobrazić je sobie bez smacznej przekąski. Jeżeli planujesz przyjęcie lub po prostu szukasz zdrowszych zamienników chipsów, mamy dla Ciebie doskonałą propozycję. Pistacje solone prażone w pełni usatysfakcjonują Twoje kubki smakowe i sprawią, że zapomnisz o wszystkich niezdrowych przysmakach!

Pistacje prażone

Pistacje to jedne z najstarszych orzechów, których ślady znajdowano już na wykopaliskach na Bliskim Wschodzie sięgających kilku tysięcy lat wstecz. Popularnością cieszą się do dzisiaj i stanowią podstawę i dodatek do wielu dań z regionu Morza Śródziemnego - są obecne w bardzo popularnym, tureckim deserze – baklawie. Pistacje prażone solone stanowią również bazę do jednego z najbardziej lubianych i oryginalnych zimnych specjałów – lodów pistacjowych, które można bez problemu wykonać również w domu. Oczywiście dobrze sprawdzają się też jako samodzielna przekąska. Pistacje prażone solone oferowane w naszym sklepie to doskonały wybór dla osób, które pragną zdrowiej się odżywiać i szukają zamienników popularnych przegryzek. Naturalne pistacje to bardzo pożywne orzeszki, które doskonale zaspokajają ochotę na słone chipsy czy paluszki, a przy tym mają bardzo korzystny wpływ na nasz organizm. Na tle innych orzechów wyróżniają się stosunkowo słodkim, przyjemnym i charakterystycznym smakiem. Ta oryginalność to jedno ze źródeł ich popularności.

Pistacje solone – dlaczego warto spożywać?

Dlaczego warto wybrać właśnie pistacje solone? Przede wszystkim ze względu na ich wysoką jakość, o której świadczy nie tylko piękny, jasnozielony kolor obłuszczonego orzecha. W składzie naszych orzeszków, oprócz pistacji, znajdziesz jedynie odrobinę soli do smaku. Bakalie dostępne w Naturalnie Zdrowe to produkt najwyższej jakości. Surowiec jest wolny od wszystkiego, co zbędne: konserwantów, polepszaczy smaku i innych szkodliwych substancji, które sztucznie podbijają naturalny smak i aromat pistacji. Dodatkowo staramy się, by pozyskiwany surowiec pochodził z miejsca, z którego faktycznie się wywodzi, czyli Bliskiego Wschodu. W naszym przypadku jest to Iran.

Pistacje prażone właściwości

Pistacje prażone solone, jak większość orzechów, to bardzo bogate źródło zdrowych tłuszczy. Jest to przekąska wysokoenergetyczna pozwalająca szybko uzupełnić niedobory energii. Pistacje mają przy tym niski indeks glikemiczny wynoszący raptem 15. Oznacza to, że nie podnoszą cukru we krwi i nie powodują zwiększonych wyrzutów insuliny. Są w pełni bezpieczne dla diabetyków, ale te cechy docenią również osoby odchudzające się. Oczywiście należy pamiętać o dużej wartości energetycznej w przeliczeniu na 100g, ale kontrolowanie spożywanych ilości i ograniczenie się do sugerowanych dziennych dawek (około garści orzechów pistacji) pozwoli czerpać korzyści bez obaw o wzrost wagi.

Kolejną zaletą pistacji jest wyjątkowo duża ilość aminokwasów i pierwiastków, a także witamin z grupy B, szczególnie B6. Pod tym względem pistacje biją na głowę chociażby popularną wątróbkę – ta informacja powinna szczególnie zainteresować wszystkich wegan i wegetarian, którzy przez brak mięsa w diecie są narażeni na niedobory witamin w tej grupy. Prócz tego podkreślić trzeba również dużą zawartość fosforu, który odgrywa kluczową rolę w budowaniu mocnych kości i zębów. Pistacje mogą także przyczynić się do zmniejszenia niedoborów miedzi, potasu, magnezu i żelaza. Pistacje zawierają w swoim składzie - w przeliczeniu na 100 g - następujące ilości składników odżywczych: ok. 1090 mg potas, ok. 500 mg fosfor, ok. 160 mg magnez, ok. 135 mg wapń, ok. 58µg kwas foliowy, 5,2 mg witamina E, 0,82 mg witamina B1. Jak widzimy, orzeszki pistacjowe mają silne właściwości odżywcze. Poza wymienionymi tu składnikami, w składzie pistacji znajdziemy też błonnik pokarmowy (10,3 g/100g orzechów) oraz spore ilości antyoksydantów.

Co istotne, pistacje są również orzechami, które zawierają w sobie sporą dozę antyoksydantów i błonnika. To pozwala im na wspomnianą już regulację ilości cukru we krwi, ale także na obniżenie poziomu złego cholesterolu LDL. Pozwalają na zaspokojenie uczucia głodu na dłuższy czas oraz na usprawnienie perystaltyki jelit. Warto podkreślić, że ilość błonnika jest w pistacjach największa wśród wszystkich odmian orzechów.

Przeciwutleniacze to z kolei większa odporność organizmu, a także skuteczniejsze zwalczanie wolnych rodników, które mogą prowadzić do powstawania zmian nowotworowych. Wysoka zawartość tokoferolu (pochodnej witaminy E) w orzechach pistacjowych zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów, zwłaszcza nowotworu prostaty i płuc. Naukowcy z USA dowodzą, że aby uzyskać taki efekt, wystarczy zjadać zaledwie 60 - 70 g  pistacji każdego dnia.

Nie można też zapominać, że te maleńkie orzeszki o oryginalnym kolorze skrywają w swoim wnętrzu także mnóstwo właściwości sprzyjających pracy umysłowej i kondycji mózgu. Pistacje w diecie nie tylko działają uspokajająco i antystresowo, ale również sprzyjają pracy układu nerwowego. Szczególnie polecane uczniom i studentom w okresie wzmożonej nauki. Kto systematycznie spożywa pistacje, jest bardziej odporny na stres. Pistacje stanowią szczególnie bogate źródło witaminy B6, która wspomaga zdolność koncentracji, zmniejszają drażliwość, podnoszą odporność na stres. W mniejszych ilościach zawiera także inne witaminy z grupy B. Pamiętajmy jednak, że niedobór witamin z grupy B objawia się nie tylko nerwowością - mają bardzo silny wpływ na funkcjonowanie różnych narządów i układów ludzkiego organizmu. Pistacje to jeden z produktów spożywczych o największym potencjalne antyoksydacyjnym, a to dzięki witaminie E. powszechnie uważana za witaminę młodości, pomaga zachować młody wygląd skóry i zapobiega procesom starzenia się organizmu, wyłapując i neutralizując wolne rodniki. A to także ma spore znaczenie w walce z komórkami nowotworowymi.

Dodatkowo pistacje wykazują pozytywny wpływ na układ trawienny, poprawiają przemianę materii, pracę jelit i  procesy enzymatyczne organizmu. Dzięki zawartości fosforu i wapnia, ich spożywanie wpływa na wzmocnienie kości. Z kolei dzięki sporej zawartości żelaza polecane są dla osób, które uprawiają sporty związane z wytrzymałością.

Pistacje to bogate źródło karotenoidów, luteiny i zeaksantyny. Jest to o tyle istotne, że tylko w pistacjach możemy spotkać te związki – żadna inna odmiana orzechów ich nie zawiera. Dlaczego luteina i zeaksantyna są tak ważne? Mają bowiem duży wpływ na jakość widzenia i zdrowe oczy – chronią siatkówkę oka i redukują rosnące z wiekiem ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. To dzięki temu, że nie tylko są jej naturalnymi składnikami, ale też mają zdolność odnajdywania i neutralizacji wolnych rodników. W ten sposób chronią siatkówkę oka przed uszkodzeniem.  Pistacja odznacza się wśród innych orzechów zawartością witaminy A, która pomaga zapobiegać wystąpieniu zespołu suchego oka oraz ślepoty zmierzchowej, tak zwanej kurzej ślepoty.

Pistacje zastosowanie

Pistacje, podobnie jak inne rodzaje orzechów, możemy spożywać na różne sposoby. Są one składnikiem często używanym w przemyśle spożywczym, na przykład do wypieku ciast czy wyrobu batoników i pralin. A jednak zawsze najlepszym pomysłem jest spożywanie ich w formie nieprzetworzonej lub samodzielne przygotowanie pysznych smakołyków z pistacjami w roli głównej. Garść pistacji będzie stanowić zdrową przekąskę. Polecamy w szczególności pistacje prażone solone, są niesamowicie smaczne.

Możesz na przykład uprażyć je z olejem i solą albo zrobić domowe masło pistacjowe, miksując orzechy z odrobiną oliwy z oliwek i soli. To świetny sposób na wzbogacenie diety niejadków. Drobno posiekane orzechy pistacjowe stanowią idealny dodatek do lodów, deserów i sałatek - pomysłów jest mnóstwo!

Ciąża a pistacje

Właściwości i wartości odżywcze pistacji sprawiają, że wydają się one szczególnie wartościowym składnikiem diety kobiet ciężarnych. Jednak w tym przypadku nie da się jednoznacznie stwierdzić, czy kobiety czasie ciąży powinny lub nie powinny ich spożywać. Badania prowadzone pod kątem wpływu alergenów przyjmowanych przez ciężarne na występowanie uczulenia u ich dzieci w przyszłości - dały sprzeczne wyniki.

Jedne bowiem wykazały, że kiedy matki jadły orzechy w ciąży, ich dzieci rzadziej miały alergię na orzechy. Inne badania dały wyniki wręcz odwrotne. Za każdym razem kobieta ciężarna powinna więc skonsultować włączenie pistacji do swojej diety z lekarzem prowadzącym.

Jak często i w jakich ilościach należy jeść pistacje?

Najlepiej oczywiście chrupać je codziennie - to zapewni Ci regularną podaż wszystkich prozdrowotnych składników odżywczych. Natomiast co do rekomendowanej ilości spożywanych pistacji, to zależy ona od dziennego zapotrzebowania na makro- i mikroelementy i inne składniki pokarmowe. Przyjmuje się jednak, że ilość 20 - 70 g będzie optymalna.

Warto jednak pamiętać, że pistacje są kaloryczne - wartość energetyczna 100 g tych orzechów stanowi aż 560 kcal. Jeden orzeszek pistacjowy ma około 3 kalorii. Mimo więc że pistacje mają sporo błonnika, regulują metabolizm i zapobiegają odkładaniu się tkanki tłuszczowej - osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością powinny spożywać je w mniejszych ilościach.

Pistacje - gdzie kupić

Jak kupować pistacje aby cieszyć się ich działaniem prozdrowotnym? Orzechy pistacjowe, podobnie jak inne rodzaje orzechów czy bakalii, należy kupować wyłącznie w sprawdzonych źródłach. W nieprawidłowo przechowywanych produktach spożywczych może się bowiem pojawić pleśń - może być ona niewidoczna gołym okiem, ale doprowadzić do zatrucia toksynami. Jeśli więc kupione przez Ciebie pistacje mają "dziwny" smak lub pachną stęchlizną, absolutnie ich nie jedz. Po otwarciu pistacje należy przechowywać w suchym miejscu.

Aż trudno uwierzyć, że tak smaczna przekąska może być równocześnie tak dobra dla zdrowia!

Skład: pistacje prażone 98%, sól 2%

Kraj pochodzenia: Iran

Masa netto: od 80 g

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.

Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.

Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.

Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4

E462

Specyficzne kody

ean13
5902721170725
Ocena 

Moje ulubione

Nie przepadam za orzechami, ale pistacje uwielbiam. Fajnie, że te są z łupinkami - naturalne i można sobie podłubać przed telewizorem :)

  • 1 z 1 osób uznało tą opinię za przydatną.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło