Czytaj Na Blogu
Orzechy w ciąży – czy jeść i jakie?
Jednym z najbardziej wartościowych produktów, gdy chodzi o składniki odżywcze, są orzechy. Kobiety w ciąży często...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Wartość energetyczna 2785 kJ / 674 kcal
Tłuszcz 62 gw tym kwasy tłuszczowe nasycone 4,5 g
Węglowodany 11 g w tym cukry 4,6 g
Błonnik-Białko 14 g
Sól 0 g
Przejdź do następnych akapitów:
Orzechy nerkowca to prawdopodobnie jedne z najsmaczniejszych orzechów dostępnych w sklepach. Za sprawą ich wyjątkowego smaku (są bardzo delikatne) doskonale pasuje zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Są zdecydowanie bardziej miękkie niż inne orzechy i nie posiadają charakterystycznej goryczki jak, chociażby orzechy włoskie. Cechują się lekko słodkim smakiem i są mocno aromatyczne. Co ciekawe, orzechy nerkowca są blisko spokrewnione z pistacjami i… mango. Nic dziwnego więc, że niezmiennie cieszą się dużą popularnością.
Orzechy nerkowca zachwycają jednak nie tylko wyjątkowym smakiem, lecz także wartościami odżywczymi! Żeby jednak w pełni cieszyć się ich zdrowotnymi właściwościami, należy wybierać orzechy najwyższej jakości, bez dodatku konserwantów i innych zbędnych substancji – orzechy wzbogacone w procesie produkcji o zbędne dodatki mogą być znacznie mniej wartościowe. W 100% naturalne orzechy nerkowca znajdziesz w naszej ofercie, w dodatku w bardzo atrakcyjnej cenie! W Naturalnie Zdrowe dokładamy starań, by udowodnić Ci, że dobrej jakości produkty nie muszą dużo kosztować. Sięgnij już teraz po garść nerkowców i przekonaj się, co to znaczy dobra jakość!
Orzechy nerkowca rosną w owocach drzewa o nazwie nanercz zachodni, które pochodzi z Ameryki Południowej. Do wzrostu wymagają odpowiedniej temperatury oraz wilgotności. Z tego powodu uprawia się je w wielu krajach, znajdujących się głównie w strefie klimatu tropikalnego. Dużymi producentami wartymi wzmianki są Indie, Wietnam, Sri Lankę oraz Wybrzeże Kości Słoniowej.
Co ciekawe, o ile w Afryce produkowana jest niemal połowa asortymentu, który trafia na światowe rynki, to samo przetwarzanie orzechów nerkowca nie odbywa się już w miejscu pozyskiwania. Za proces przetwórstwa odpowiadają w głównej mierze wszystkim kraje azjatyckie. Następnie gotowy do spożycia produkt trafia na główne rynki zbytu, czyli przeważnie do krajów Europy, jak i do USA i Kanady.
Orzechy nerkowca są wartościowym dodatkiem do codziennej, zbilansowanej diety, głównie ze względu na bogatą zawartość zdrowych tłuszczów oraz witamin, w tym witaminy E. Ich włączenie do zbilansowanej diety może pomóc zachować zdrowe włosy i skórę.
Ponadto orzechy nerkowca są doskonałym źródłem błonnika dietetycznego, w tym kwasów tłuszczowych, takich jak kwas oleinowy i palmitynowy, których organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać. Regularne spożywanie orzechów nerkowca (jako dodatku do codziennej, zbilansowanej diety) może pomóc w utrzymaniu uczucia sytości na dłużej oraz wspierać prawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego.
Należy jednak pamiętać, że kluczem do zachowania zdrowia jest prawidłowa, zrównoważona dieta połączona z aktywnością fizyczną.
Co z pewnością dla wielu osób będzie sporym zaskoczeniem, konsumpcja orzechów - i orzechy nerkowca nie są tutaj wyjątkiem - przyczynia się do utraty wagi! Mimo wysokiej kaloryczności, orzechy nerkowca zawierają ogromne ilości kwasów tłuszczowych, a wśród nich NNKT, czyli Omega-3 i Omega-6, które odgrywają w naszym organizmie niezwykle istotne role.
Jak postępować z orzechami nerkowca? Jak najlepiej spożywać je w domowych warunkach? Orzechy nerkowca przede wszystkim świetnie spełniają się w roli przekąski – świetnie smakują bez żadnych dodatków, dlatego można po nie sięgać zarówno w domu, jak i w pracy, szkole, czy na wycieczce. Można je dodawać też do różnych dań, nie tylko deserów. Dorzucenie kilku orzechów do sałatki, czy robionego w domu musli nada posiłkom dodatkowej słodyczy i chrupkości.
Należy oczywiście pamiętać, że jak każde orzechy, również nerkowiec jest dość kaloryczny i jeśli zależy nam na utrzymaniu wagi, to powinniśmy kontrolować zjadane ilości, by nie przesadzić – a to nie będzie trudno biorąc pod uwagę pyszny smak orzechów nerkowca.
Orzechy nerkowca można zmiksować z suszonymi owocami, dodać do jogurtu, owsianki, ciast, a nawet surówek. Możesz z nich zrobić także domowe masło orzechowe. Niezbędne do tego będzie urządzenie odpowiedniej mocy, które będzie w stanie blendować nerkowce na tyle długo, by uzyskać z nich gładką i jednolitą masę.
Jeśli planujesz upiec mięso lub rybę, przed włożeniem do piekarnika posyp każdy kawałek ziołami i rozdrobnionymi orzechami. Nerkowce dobrze komponować będą się też z serami, winem oraz innymi orzechami jako składnik mieszanki studenckiej.
Jak widać, jedzenie orzechów nerkowca ma same zalety. Jeżeli więc chciałbyś włączyć je do swojej diety, odwiedź nasz sklep i uzupełnij swoją zapasy bakalii. Orzechy nerkowca 1 kg wystarczą Ci na bardzo długo!
Nerkowce to często wykorzystywane orzechy w wielu potrawach kuchni regionalnych. Sprzyja temu ich słodki posmak i stosunkowo niska twardość w porównaniu z innymi odmianami orzechów. W Indiach są powszechnie używane jako jeden ze składników słynnego curry. Nerkowiec jest też używany do wytwarzania orzechowego likieru zwanego feni. Z kolei we Włoszech orzechy nerkowca są często dodawane do licznych przepisów na makarony i zapiekanki, by dodać do nich nieco słodyczy.
Nerkowce, jak większość orzechów, cieszą się dużą popularnością wśród konsumentów nie tylko ze względu na wyjątkowy smak, ale również bogaty skład. Są one bogate w kwasy tłuszczowe nasycone, a także pozytywnie wpływają na wiele funkcji naszego organizmu. Stanowią one pomoc w profilaktyce wielu schorzeń, które uznawane są obecnie za problemy cywilizacyjne, czyli otyłość, choroby sercowo-naczyniowe i cukrzyca. Poleca się je również osobom, które borykają się z ciągłym uczuciem zmęczenia, chcą zadbać urodę, czyli zdrową skórę i włosy.
Dobre orzechy nerkowca, jak pokazują obserwacje prowadzone przez naukowców, przyczyniają się do zapobiegania chorób serca. Ich regularne spożywanie sprawia, że obniża się poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów. Poprawa profilu lipidowego znacznie minimalizuje ryzyko wystąpienia problemów kardiologicznych i zawałów serca. Ponadto decydując się na wybór wysokiej jakości produktu z naszej oferty, możesz efektywnie zadbać o swoje kości, ponieważ orzechy są dobrym źródłem miedzi, której niedobór może doprowadzić do osteoporozy.
Spożywanie orzechów nerkowca przyczynia się również do prawidłowego metabolizmu energetycznego, co ma istotne znaczenie dla osób dbających o sylwetkę. Mają wprawdzie sporą ilość kalorii, ale jednocześnie są bardzo sycące i mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powodują nagłego wzrostu poziomu glukozy we krwi. To z kolei pozwala zapanować nad apetytem i ogranicza chęć podjadania. Nie bez znaczenia jest też wysoka zawartość błonnika.
Niski indeks glikemiczny (IG) orzechów nerkowca sprawia, że mogą one być spożywane przez diabetyków oraz osoby na dietach niskowęglowodanowych i wysokotłuszczowych. Oczywiście każdorazowo przed rozszerzeniem swojej diety o przepyszne orzechy nerkowca należy skonsultować się z lekarzem prowadzącym.
Orzechy nerkowca pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz utrzymaniu zdrowych zębów. Na dodatek prowadzą do zmniejszenia uczucia zmęczenia, a dzięki temu, że są słodkie, stanowią świetną przekąskę szczególnie dla najmłodszych.
100 gramów orzechów nerkowca w naszym produkcie dostarcza 674 kcal, z czego większość pochodzi z tłuszczów (głównie jedno i wielonienasyconych). Ponadto orzechy nerkowca są bardzo dobrym źródłem wysokiej jakości białka roślinnego i mogą uzupełniać ilość tego makroskładnika w diecie wegan i wegetarian.
W porównaniu do innych orzechów nerkowce mają mniej błonnika pokarmowego, którego najwięcej mają migdały i pistacje, jednak wyróżniają się wysoką zawartością żelaza.
Wśród pozostałych składników mineralnych wymienić można pierwiastki jak magnez, fosfor, cynk, wapń i selen. Chrupiące orzechy nerkowca zawierają także sporo witamin - między innymi witaminy z grupy B, witamina E i witamina K.
Gdzie najlepiej zaopatrywać się w orzechy nerkowca? Cena zachęca, by zakupów dokonywać w dobrze zaopatrzonych sklepach internetowych. Przemawia za tym również wysoka jakość surowca. W Naturalnie Zdrowe wszystkie produkty spełniają rygorystyczne normy jakości tak, aby spełniały wymogi zdrowej żywności. Orzechy w naszym zakładzie pakowane są bardzo szczelnie, dzięki czemu masz pewność, że otrzymujesz od nas zawsze świeże produkty.
W naszej ofercie znajdziesz również orzechy brazylijskie, laskowe i włoskie. Zachęcamy do sprawdzenia całej oferty asortymentu. Dla Klientów zarejestrowanych w naszym sklepie za każde zakupy przydzielamy punkty programu lojalnościowego, które pozwalają na uzyskanie dodatkowych zniżek przy okazji następnych zakupów.
orzechy nerkowca 100% bez konserwantów
Indie
W zakładzie wykorzystywane są produkty zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, szczelnie zapakowane. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Sp. z o.o.
Specyficzne kody
Bardzo dobre
Bardzo smaczne orzechy. Nic nie pokruszone, miękkie. Nie czuć stęchlizny.
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupemJednym z najbardziej wartościowych produktów, gdy chodzi o składniki odżywcze, są orzechy. Kobiety w ciąży często...