Gałka muszkatołowa mielona 100g

gałka muszkatołowa mielona

Gałka muszkatołowa mielona 100g

Bezpłatna dostawa już od 199zł

14,70 zł
Brutto

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Gałka muszkatołowa mielona 100 g

Tabela wartości odżywczych:

  • Wartość energetyczna 525 kcal/ 2197,65 kJ
  • Tłuszcz 36 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 26 g
  • Węglowodany 49 g w tym cukry 28 g
  • Białko 6 g
  • Błonnik 21 g
  • Sól 32 mg

Gałka muszkatołowa to kluczowy składnik, który nadaje głęboki i wyrazisty smak potraw. To roślina pochodząca z archipelagu Malajskiego, szczególnie z wysp Banda, będących częścią Indonezji. Drzewo, którego owocem jest gałka muszkatołowa to odmiana wrażliwa na mróz, dlatego rośnie ono głównie w strefach o klimacie ciepłym.

Owoce gałki muszkatołowej

Owoce gałki muszkatołowej to pochodzące z zielonego drzewa z rodziny mirtowatych żółtawo-pomarańczowe, gruszkowate jagody o mięsistej skorupie. Wewnątrz owoców znajdują się nasiona, które są właściwie gałkami muszkatołowymi. Po zbiorze owoce są rozłupywane, a nasiona suszone. Proces ten uwydatnia charakterystyczny dla gałki muszkatołowej aromat charakteryzujący się lekko gorzkawym smakiem.

Gałka muszkatołowa mielona - właściwości

Gałka muszkatołowa, oprócz charakterystycznego smaku i aromatu, dzięki zawartości olejków eterycznych może pobudzać enzymy trawienne, co ułatwia pracę jelit. Gałka muszkatołowa wspomaga także układ odpornościowy i dzięki właściwościom bakteriobójczym pomaga w zwalczaniu infekcji.

Warto jednak pamiętać, że spożycie gałki muszkatołowej powinno być umiarkowane. To intensywna i charakterystyczna w smaku przyprawa.

Zastosowanie Kulinarnie

Gałkę muszkatołową używa się jako przyprawę w kuchni. Jej intensywny aromat wyróżniający się korzenną nutą z jednocześnie nieco gorzkawym smakiem sprawia, że przyprawa ta świetnie sprawdza się jako dodatek do pikantnych potraw mięsnych, zup, sosów (w szczególności sosów serowych czy beszamelowych), dań jednogarnkowych, ciast, a także napojów korzennych.

Podsumowując, gałka muszkatołowa jest rośliną tropikalną, cenioną za swoje nasiona, które stanowią jedną z najważniejszych przypraw w kuchni. Jej uprawa i zbieranie są związane z tradycyjnymi metodami, a charakterystyczny smak gałki muszkatołowej wzbogaca dania na całym świecie.

Gałka muszkatołowa mielona - jak jej używać?

Ze względu na intensywny smak gałka muszkatołowa mielona jest stosowana głównie jako przyprawa do tradycyjnych dań. Jednak równie dobrym pomysłem na jej użycie jest dodawanie jej do kawy, kakao czy innego ciepłego napoju, by dodać mu rozgrzewającej, korzennej nuty smakowej.

Gałka muszkatołowa mielona może być także składnikiem mieszanek przypraw. Doskonale komponuje się m.in. z pieprzem, cynamonem, imbirem czy goździkami. Jest także składnikiem klasycznej przyprawy do piernika. Inny sposób na gałkę muszkatołową to dodawanie jej np. do owsianki czy płatków śniadaniowych. Szczególnie sprawdzi się ona jako dodatek w zimowych odsłonach tego rodzaju przysmaków.

Skład:

gałka muszkatołowa 100%

Kraj pochodzenia: Indonezja

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy, gorczycę, seler, składniki mleka i jaj, soja. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.

E2301

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło