Keto chleb z ziaren

 –  NaturalnieZdrowe.pl  09/16/2022 11:07:24     Kuchenne inspiracje , Przepisy na pieczywo    Komentarze 0

Obecnie coraz trudniej znaleźć osoby, które nie słyszałyby o diecie ketogenicznej. Od kilku lat popularność keto rośnie wręcz lawinowo. I nic w tym dziwnego - keto pozwala osiągać rezultaty, z którymi mało która dieta może konkurować. I chociaż dieta ketogeniczna opracowana była jako wsparcie w terapii chorób neurologicznych to "efekt uboczny" jakim jest utrata wagi, sprawił, że zainteresowały się nią również osoby niecierpiące na żadne dolegliwości układu nerwowego.

Dieta keto - cudowny sposób na odchudzanie?

Na czym dokładnie polega dieta ketogeniczna? Najprościej ujmując, to zastąpienie tłuszczami węglowodanów jako podstawowego źródła energii. Wymaga to, jak nie trudno się domyślić mocnego zredukowania węgli w codziennej diecie. Po kilku dniach organizm przestawia się na spalanie tłuszczy, również tych zgromadzonych jako "zapas" w tkance tłuszczowej. Stan ten zwany jest ketozą. Dzięki temu w stosunkowo krótkim czasie można uzyskać spektakularne rezultaty odchudzania.

keto chleb z ziaren

Pieczywo na diecie ketogenicznej

O ile same założenia diety ketogenicznej są raczej proste i zrozumiałe, tak wprowadzenie ich w życie to inna para kaloszy. Przede wszystkim dużą trudność przysparza wyeliminowanie z diety produktów o dużej zawartości węglowodanów. Niestety w większości przypadków są to rzeczy stanowiące podstawę naszego codziennego jadłospisu. Na liście produktów do wykreślenia znajdują się wszelkie produkty zbożowe - pieczywo, makarony, płatki śniadaniowe, ale też warzywa i owoce z wysoką zawartością skrobi, czyli chociażby ziemniaki.

Dużo osób nie jest w stanie sobie wyobrazić życia bez kromki chleba. Na szczęście są sposoby, by nie rezygnować z pieczywa, ale nadal być na diecie keto. Jednym z rozwiązań jest nasza dzisiejsza propozycja - keto chleb z ziaren.

Pieczywo keto z ziaren

Ma to oczywiście wpływ nie tylko na smak, ale przede wszystkim konsystencję - chleb jest bardziej zbity, ciężki i treściwy. Takie keto pieczywo jest za to bardzo odżywcze, bogaty w tłuszcze i błonnik oraz białko.

Składniki:

  • 100 g sezamu łuskanego

  • 150 g siemienia lnianego

  • 150 g słonecznik łuskany

  • 100 g pestki dyni

  • 4 jajka

  • szczypta soli kłodawskiej

  • nasiona czarnuszki do posypania z wierzchu

keto chleb na desce

Jak przygotować keto chleb z ziaren?

  1. Na początku należy wsypać do naczynia wszystkie suche składniki, wymieszać dobrze i dodać jajka. W zależności od potrzeb można dodatkowo słonecznik albo pestki dyni rozdrobnić, ale nie jest wymóg. Opcjonalnie można posypać wierzch czarnuszką.

  2. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć masę i wygładzić. Można używać form zarówno metalowych, jak i silikonowych.

  3. W piekarniku nagrzanym do 180 ustaw program góra-dół. Wstaw formę do środka i piecz przez około 45-50 minut. Przed wyjęciem sprawdź patyczkiem, czy ciasto jest gotowe.

  4. Na koniec należy pozostawić pod przykryciem do ostygnięcia.

Nasz przepis jest prosty, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by trochę go zmodyfikować. Jeśli macie ochotę dodać odrobinę nasiona babki płesznik albo babki jajowatej w celu zwiększenia ilości błonnika to nie ma z tym żadnego problemu. Podobnie siemię lniane i nasiona konopi - w obu przypadkach są to bogate źródła błonnika i zdrowych tłuszczy. Jeśli chcesz dowiedzieć się, czym jest chleb proteinowy, to zapraszamy do lektury naszego wpisu https://naturalniezdrowe.pl/blog/182_chleb-proteinowy-czym-jest-i-jak-go-zrobic.

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło