
Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!

Orkisz to prastare zboże, które po latach wraca do łask. W przeciwieństwie do pszenicy, nie zostało poddane modyfikacjom. Jest bardziej odporną i zdrowszą odmianą. Do tego świetnie sprawdza się do wypieków i bez problemu zastąpi mąki pszenne. Sprawdź dlaczego warto piec chleby z mąki orkiszowej.

Ciecierzyca to druga, zaraz po soi najczęściej wykorzystywana roślina strączkowa. Jest szczególnie popularna w dietach bezmięsnych jako źródło białka, zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów. Wytwarzana z niej mąka pozwala zastąpić mąki glutenowe. Możną ją wykorzystać na wiele innych sposobów. Wyjaśniamy, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni.

Po kaszę jaglaną chętnie sięgają sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Co istotne, jest uniwersalna i dobrze sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i do obiadu lub kolacji. Kluczem do sukcesu jest jednak jej prawidłowe gotowanie. Podpowiadamy, jak to zrobić.

Płatki orkiszowe to bardziej wartościowa odmiana płatków śniadaniowych. Z powodzeniem zastąpią płatki owsiane, a przy tym mają mnóstwo innych zalet. To bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Czym są i jak je wykorzystać? Sprawdźmy.

Nie ma chyba bardziej popularnej przekąski dla kinomaniaków niż prażona kukurydza. Popcorn jest prosty i szybki do zrobienia i stanowi dobrą alternatywę dla smażonych czipsów, czy słodyczy. Jak go przygotować? Sprawdź nasz poradnik.

Orzechy to przykład typowego superfood, czyli pokarmu wypchanego po brzegi substancjami odżywczymi. Ta popularna przekąska jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia, również w przypadku poważnych przypadłości jak cukrzyca. Szczególnie warto zwrócić uwagę na orzechy włoskie. Dlaczego? Sprawdźmy.

Orzechy to bogate źródło zdrowych tłuszczów, białka oraz wielu witamin i minerałów. Mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie wielu układów w organizmie człowieka dlatego powinny znajdować się w każdej zrównoważonej diecie. Wiele odmian pozwoli każdemu znaleźć swój ulubiony rodzaj.

Błonnik pokarmowy powinien stanowić integralną część naszej diety. Wiele osób lekceważy lub zapomina o jego obecności. Zbyt mała ilość błonnika może powodować wiele dolegliwości zdrowotnych, także tych związanych z układem trawiennym. Dlaczego błonnik jest tak ważny i gdzie go szukać? Wyjaśniamy.

Jasne, ciemne, słodsze i bardziej wytrawne. Co kraj to obyczaj i w każdym zakątku świata natkniemy się na inny rodzaj chleba. Jednak wbrew pozorom, przy tak dużej różnorodności, pieczywo ma wiele cech wspólnych. Czym się charakteryzują poszczególne odmiany i które warto jeść częściej? Poznajmy rodzaje chleba.

Jajka pełne są wartości odżywczych, ale nie wszyscy mogą lub chcą je spożywać. Trudno jednak totalnie z nich zrezygnować zarówno ze względu na smak, jak i właściwości. Co zrobić, gdy jajka z takich, czy innych powodów muszą zniknąć z naszego menu? Najlepiej sięgnąć po sprawdzone, roślinne zamienniki.

Pieczywo na diecie keto musi spełniać określone założenia. Wysoka zawartość tłuszczy, a do tego białko i błonnik. Chleb z mąki migdałowej jest idealnym przykładem jak w prosty sposób można wykonać keto chlebek.

Pieczywo na diecie ketogenicznej jest wykluczone i niezbędne jest szukanie alternatyw. Najczęściej do wypieku stosuje się różne mąki orzechowe, kokosową i migdałową. Innym sposobem na keto chleb jest pieczywo w całości składające się z ziaren. Jest zdecydowanie cięższy i bardziej zbity, ale stanowi ciekawą odmianę od bardziej tradycyjnych wypieków.