Blog
- Zdrowa żywność
- Zdrowie i uroda
- Odchudzanie
- Kuchenne inspiracje
- Przepisy na pieczywo
- Ciekawostki żywieniowe
- Nie przegap!
Błyszczące i gęste włosy to marzenie zarówno kobiet, jak i mężczyzn. Ich wypadanie może mieć różne podłoże, ale kiepska dieta i niedobory makroskładników, witamin i minerałów są częstymi przyczynami słabej kondycji włosów. Co jeść by długo cieszyć się burzą lśniących włosów?
Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo jego obecności w wielu produktach spożywczych, obecne tempo i styl życia sprawiają, że wystąpienie niedoborów jest realnym zagrożeniem. Które źródła magnezu są najlepsze?
Brak mięsa może stanowić nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli dopiero zaczynamy przygodę z dietami roślinnymi i zwyczajnie brakuje nam w diecie typowo mięsnych pozycji. Na szczęście istnieją sposoby pozwalające na przygotowanie wege posiłków, które do złudzenia przypominają swoje mięsne oryginały.
Wegetarianizm i weganizm to dwie diety roślinne mające wiele cech wspólnych. Jest jednak między nimi kilka istotnych różnic, a wybory wegan wychodzą znacznie poza sam jadłospis. Czy warto rozważyć odstawienie mięsa? Jakie są zalety i wady obu reżimów żywieniowych? Odpowiedzi szukamy w poniższym artykule.
Źródłami białka w diecie mogą być zarówno zwierzęta, jak i rośliny. W przypadku protein roślinnych, bardzo wskazana jest rotacja i łączenie różnych źródeł białka w celu dostarczenia pełnego zestawu aminokwasów. Gdzie najlepiej szukać białka wśród produktów roślinnych?
Tradycyjny biały cukier jest obecny dosłownie wszędzie. Przetworzona żywność i słodzone napoje zawierają ogromne ilości "białej śmierci". Na szczęście zwykły cukier można z powodzeniem zastąpić bardziej wartościowymi naturalnymi słodzikami. Sprawdźmy, które z nich są najlepsze.
Ciecierzyca to jeden z filarów diet bezmięsnych. Często mylona z cieciorką, jest smacznym, sycącym i odżywczym dodatkiem, który zawsze warto mieć pod ręką. Kojarzona głównie z arabskim humusem i falafelami, jest często wykorzystywana w daniach indyjskich i innych. Sprawdźmy co jeszcze ma do zaoferowania.
Orkisz to prastare zboże, które po latach wraca do łask. W przeciwieństwie do pszenicy, nie zostało poddane modyfikacjom. Jest bardziej odporną i zdrowszą odmianą. Do tego świetnie sprawdza się do wypieków i bez problemu zastąpi mąki pszenne. Sprawdź dlaczego warto piec chleby z mąki orkiszowej.
Ciecierzyca to druga, zaraz po soi najczęściej wykorzystywana roślina strączkowa. Jest szczególnie popularna w dietach bezmięsnych jako źródło białka, zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów. Wytwarzana z niej mąka pozwala zastąpić mąki glutenowe. Możną ją wykorzystać na wiele innych sposobów. Wyjaśniamy, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni.
Po kaszę jaglaną chętnie sięgają sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Co istotne, jest uniwersalna i dobrze sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i do obiadu lub kolacji. Kluczem do sukcesu jest jednak jej prawidłowe gotowanie. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Płatki orkiszowe to bardziej wartościowa odmiana płatków śniadaniowych. Z powodzeniem zastąpią płatki owsiane, a przy tym mają mnóstwo innych zalet. To bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Czym są i jak je wykorzystać? Sprawdźmy.
Nie ma chyba bardziej popularnej przekąski dla kinomaniaków niż prażona kukurydza. Popcorn jest prosty i szybki do zrobienia i stanowi dobrą alternatywę dla smażonych czipsów, czy słodyczy. Jak go przygotować? Sprawdź nasz poradnik.