Blog

Blog

Źródła magnezu
Magnez jest jednym z najważniejszych pierwiastków i jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Mimo jego obecności w wielu produktach spożywczych, obecne tempo i styl życia sprawiają, że wystąpienie niedoborów jest realnym zagrożeniem. Które źródła magnezu są najlepsze?
Czytaj więcej
Wegańskie kotlety mielone
Brak mięsa może stanowić nie lada wyzwanie, szczególnie jeśli dopiero zaczynamy przygodę z dietami roślinnymi i zwyczajnie brakuje nam w diecie typowo mięsnych pozycji. Na szczęście istnieją sposoby pozwalające na przygotowanie wege posiłków, które do złudzenia przypominają swoje mięsne oryginały.
Czytaj więcej
Wegetarianizm a weganizm - różnice i podobieństwa
Wegetarianizm i weganizm to dwie diety roślinne mające wiele cech wspólnych. Jest jednak między nimi kilka istotnych różnic, a wybory wegan wychodzą znacznie poza sam jadłospis. Czy warto rozważyć odstawienie mięsa? Jakie są zalety i wady obu reżimów żywieniowych? Odpowiedzi szukamy w poniższym artykule.
Czytaj więcej
Białko roślinne - co to jest i jakie są jego źródła?
Źródłami białka w diecie mogą być zarówno zwierzęta, jak i rośliny. W przypadku protein roślinnych, bardzo wskazana jest rotacja i łączenie różnych źródeł białka w celu dostarczenia pełnego zestawu aminokwasów. Gdzie najlepiej szukać białka wśród produktów roślinnych?
Czytaj więcej
Czym zastąpić cukier w diecie? Zdrowe zamienniki cukru.
Tradycyjny biały cukier jest obecny dosłownie wszędzie. Przetworzona żywność i słodzone napoje zawierają ogromne ilości "białej śmierci". Na szczęście zwykły cukier można z powodzeniem zastąpić bardziej wartościowymi naturalnymi słodzikami. Sprawdźmy, które z nich są najlepsze.
Czytaj więcej
Ciecierzyca - dlaczego warto spożywać ją regularnie
Ciecierzyca to jeden z filarów diet bezmięsnych. Często mylona z cieciorką, jest smacznym, sycącym i odżywczym dodatkiem, który zawsze warto mieć pod ręką. Kojarzona głównie z arabskim humusem i falafelami, jest często wykorzystywana w daniach indyjskich i innych. Sprawdźmy co jeszcze ma do zaoferowania.
Czytaj więcej
Dlaczego warto wybrać chleb orkiszowy
Orkisz to prastare zboże, które po latach wraca do łask. W przeciwieństwie do pszenicy, nie zostało poddane modyfikacjom. Jest bardziej odporną i zdrowszą odmianą. Do tego świetnie sprawdza się do wypieków i bez problemu zastąpi mąki pszenne. Sprawdź dlaczego warto piec chleby z mąki orkiszowej.
Czytaj więcej
Mąka z ciecierzycy - właściwości i zastosowanie
Ciecierzyca to druga, zaraz po soi najczęściej wykorzystywana roślina strączkowa. Jest szczególnie popularna w dietach bezmięsnych jako źródło białka, zdrowych tłuszczy, witamin i minerałów. Wytwarzana z niej mąka pozwala zastąpić mąki glutenowe. Możną ją wykorzystać na wiele innych sposobów. Wyjaśniamy, dlaczego warto mieć ją w swojej kuchni.
Czytaj więcej
Jak ugotować kaszę jaglaną?
Po kaszę jaglaną chętnie sięgają sportowcy i osoby aktywne fizycznie. Jest pożywna i łatwa w przygotowaniu. Co istotne, jest uniwersalna i dobrze sprawdza się zarówno na śniadanie, jak i do obiadu lub kolacji. Kluczem do sukcesu jest jednak jej prawidłowe gotowanie. Podpowiadamy, jak to zrobić.
Czytaj więcej
Płatki orkiszowe - właściwości, kalorie, wartości odżywcze
Płatki orkiszowe to bardziej wartościowa odmiana płatków śniadaniowych. Z powodzeniem zastąpią płatki owsiane, a przy tym mają mnóstwo innych zalet. To bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Czym są i jak je wykorzystać? Sprawdźmy.
Czytaj więcej
Jak zrobić popcorn w garnku lub na patelni w domu?
Nie ma chyba bardziej popularnej przekąski dla kinomaniaków niż prażona kukurydza. Popcorn jest prosty i szybki do zrobienia i stanowi dobrą alternatywę dla smażonych czipsów, czy słodyczy. Jak go przygotować? Sprawdź nasz poradnik.
Czytaj więcej
Orzechy włoskie a cukrzyca
Orzechy to przykład typowego superfood, czyli pokarmu wypchanego po brzegi substancjami odżywczymi. Ta popularna przekąska jest niezwykle korzystna dla naszego zdrowia, również w przypadku poważnych przypadłości jak cukrzyca. Szczególnie warto zwrócić uwagę na orzechy włoskie. Dlaczego? Sprawdźmy.
Czytaj więcej
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło