Chcesz zacząć piec chleb? Co musisz wiedzieć i czego potrzebujesz?
Niewiele jest zapachów tak przyjemnych dla naszych nosów jak aromat świeżego pieczywa. Wypiekanie własnego chleba...
Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.
UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!
Liczba punktów lojalnościowych za produkt: 2 . Suma punktów za Twój koszytk to: 2 Punkty te mogą być zamienione na bon o wartości 0,40 zł.
Bezpłatna dostawa już od 249 zł!
3,99 zł
Mąka żytnia chlebowa to jeden z najpopularniejszych, obok pszennej, typów mąki, wykorzystywanej do produkcji różnego rodzaju pieczywa i zakwasów chlebowych.
Ten typ mąki żytniej ma do zaoferowania ciekawy szaro-brązowy kolor i teksturę, w której widoczne są ciemniejsze drobiny grubo zmielonego zboża, będące efektem przetworzenia całego ziarna. Zboże wykorzystane do powstania tej mąki żytniej nie podlega przesiewowi, co dodatkowo wzmaga ilość zawartych w nim otrąb. Dzięki temu oferowana mąka żytnia typ 720 nie traci cennych właściwości odżywczych, jak może to mieć miejsce w przypadku ziaren wysoko przetworzonych. Większa ilość otrąb oznacza również, że mąka jest także bardziej bogata w błonnik i dzięki temu poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości. Dodatkowo zawiera też magnez, potas, a nawet fluor. Dzięki temu ma korzystny wpływ na kondycję układu krwionośnego oraz silnych kości i zębów.
Przez wielu konsumentów mąka żytnia jest postrzegana jako lepsza alternatywa wobec mąk pszenicznych. Możliwe, że dzieje się tak z powodu przeświadczenia o wyższości chleba na zakwasie. Przez to wiele osób łączy długotrwałą świeżość i lepszy smak właśnie z chlebami robionymi z mąki żytniej.
Mąka żytnia typ 720 zwana też chlebową, jak sama nazwa wskazuje, służy głównie do pozyskania aromatycznego pieczywa, stąd jest produktem wykorzystywanym na szeroką skalę przez przetwórców spożywczych. Idealna do zakwasu nada smak także domowym wypiekom i posłuży podczas gotowania żuru, któremu nada delikatnie kwaśny posmak. Przygotowany na bazie uprażonej mąki żytniej piernik zaskoczy gości niezwykłym smakiem i aromatem.
Mąka żytnia chlebowa wymieszana z goździkami, kardamonem i innymi składnikami stanie się idealną alternatywą wobec gotowych przypraw korzennych. Mąka typ 720 nadaje się także do przygotowania chlebka skandynawskiego oraz razowych gofrów - dania lubianego przez osoby aktywne fizycznie, które jednak mają czasami ochotę na coś słodszego.
Wartość odżywcza w 100 g produktu | |
Wartość energetyczna | 322 kcal/1426 kJ |
Tłuszcz | 1,4 g |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone | 0,5 g |
Węglowodany | 71 g |
w tym cukry | 2,6 g |
Białko | 5,4 g |
Sól | 0,02 g |
PRODUCENT:
NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Bardzo dobra
polecam do wypieków chleba
Niewiele jest zapachów tak przyjemnych dla naszych nosów jak aromat świeżego pieczywa. Wypiekanie własnego chleba...
Wiele osób kupując mąkę, nie zwraca uwagi na to, w co jest pakowana. Jest to błąd i nie tylko ze względu dbania o...
Czy wiesz, że chleb to jeden z najstarszych i największych wynalazków człowieka? Zdaniem historyków był on wypiekany...
Zapraszamy do zakupów i kontaktu z naszym personelem
Zapisz się i bierz udział w konkursach i promocjach naszego sklepu:
Sklep wykorzystuje technologię plików cookies a jednocześnie nie zbiera w sposób automatyczny żadnych informacji, z wyjątkiem informacji zawartych w tych plikach (tzw. „ciasteczkach”). |