Ksylitol brzozowy fiński

  • -0,20 zł
ksylitol brzozowy

Ksylitol brzozowy fiński

Bezpłatna dostawa już od 199zł

19,90 zł
19,70 zł Zniżka 0,20 zł
Brutto

Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 18,80 zł +0,90 zł

Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.


Ksylitol fiński

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

  • Wartość energetyczna: 1000 kJ / 240 kcal

  • Tłuszcz 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g

  • Węglowodany 99,8 g, w tym cukry 0,2 g, w tym alkohole wielowodorotlenowe (poliole) 98,5 g

  • Białko 0 g

  • Błonnik 0 g

  • Sól 0 g

Ksylitol fiński - alternatywa dla cukru

Najnowsze badania mówią jednoznacznie – spożywanie tradycyjnego cukru jest jedną z głównych przyczyn chorób cywilizacyjnych, a ilości, jakie obecnie spożywa średnio każdy człowiek, przekraczają kilkadziesiąt razy to, ile pochłaniane było jeszcze kilkadziesiąt lat temu. Mimo to wielu osobom trudno jest sobie wyobrazić życie bez słodkości. Cukier to substancja słodząca, którą wielu z nas codziennie używa do słodzenia napojów: kawy i herbaty. Co robić, gdy słodki smak gra Ci w duszy, a ze względów zdrowotnych chcesz odstawić zwykły cukier, a słodziki syntetyczne nie wchodzą w grę? Odkryj zdrowy, niskokaloryczny zamiennik cukru - naturalny ksylitol (cukier brzozowy).

Ksylitol, czyli cukier brzozowy - czym jest?

Ksylitol to organiczny związek cukrowy pozyskiwany z drewna brzozy. Prócz tego gatunku drzewa, często wykorzystuje się do tego celu również kukurydzę. Ta substancja słodząca naturalnie występuje również w niektórych owocach i warzywach (w jagodach, malinach, kalafiorze) oraz grzybach. Ksylitol należy do grupy alkoholi cukrowych (grupy polioli) - węglowodanów charakteryzujących się wolniejszym wchłanianiem w przewodzie pokarmowym. Ten zamiennik cukru ogranicza rozwój bakterii, drożdżaków i pleśni, podczas gdy tradycyjny cukier tworzy dla nich wyśmienite warunki do wzrostu. Włączenie do diety cukru z brzozy poprawia odporność organizmu. Substancja nie zawiera glutenu i ma bardzo niski indeks glikemiczny - każdy diabetyk będzie zadowolony!

Ksylitol dla cukrzyków? Indeks glikemiczny ksylitolu

Niski glikemiczny indeks ksylitolu (IG=8) to ważna informacja dla osób chorych na cukrzycę oraz borykających się z nadwagą, dla których niezdrowe cukry w jadłospisie to powód do zmartwień. Zamiennik białego cukru - ksylitol - stanowi naturalny stabilizator insuliny. Jego spożycie nie powoduje nagłych skoków oraz spadków poziomu tego hormonu, które są wywoływane przez produkty zawierające tradycyjny cukier (IG=100).

Ksylitol fiński – dobry produkt zastępujący cukier tradycyjny

Jeśli preferujesz diety bez dodatku cukru w produktach (albo z ich minimalnym udziałem), szukasz skutecznych metod na zmniejszenie ilości spożywanych kalorii oraz cenisz sobie zdrowy tryb życia, wówczas ksylitol powinien spełnić Twoje oczekiwania. Produkt zapewni słodycz porównywalną z tradycyjnym cukrem (doskonały zamiennik), "fundując" znacznie mniej kalorii niż biały cukier. Dodatkowo używa się go w takich samych ilościach, co sprawia, że we wszystkich przepisach można stosować go w proporcji 1:1 w stosunku do zwykłego cukru.

Właściwości ksylitolu - czy ksylitol jest zdrowy?

Fiński ksylitol ma pozytywny wpływ na procesy trawienne: wpływa korzystnie na mikroflorę jelit, dlatego nazywany jest naturalnym prebiotykiem. Nie dostarcza organizmowi substancji toksycznych. Zmniejsza łaknienie na słodycze.

Czy ksylitol chroni przed próchnicą?

Ksylitol charakteryzuje się delikatnie miętowym posmakiem. Właśnie dlatego znajduje się go w składzie gum do żucia oraz odświeżaczy do ust. Fiński cukier brzozowy nie fermentuje w jamie ustnej, dzięki temu nie jest przekształcany w kwasy szkodliwe dla zębów, powodujące próchnicę. Przeciwdziała paradontozie.

Regularne stosowanie ksylitolu zwiększa mineralizację, czyli przyswajanie wapnia przez kości, która to zapobiega próchnicy. Po spożyciu go bakterie nie przylegają do powierzchni zębów i dzięki temu zmniejsza się ilość płytki nazębnej. To produkt szeroko polecany przed dentystów szczególnie dzieciom i młodzieży.

Jak stosować ksylitol fiński brzozowy?

Cukier brzozowy to produkt, który wykorzystasz w kuchni podczas wypieku ciast. Przygotuj desery z dodatkiem ksylitolu albo posłódź nim herbatę lub kawę. Ksylitol fiński przyda Ci się podczas robienia sezonowych przetworów owocowych - jest odporny na działanie wysokich temperatur. Jest tak samo wszechstronny jak zwykły cukier i bez problemu zastąpi go w kuchni. Używany jest w proporcji 1:1, więc pomyłki w przepisach kulinarnych nie będą mieć miejsca. Ksylitolem posłodzisz wszystko! Ciasto, muffiny, ciasteczka. Skosztuj domowego pieczenia i uzyskaj słodkości zdrowsze niż te, które masz na wyciągnięcie ręki w pobliskim sklepie spożywczym, czy cukierni.

Jak odróżnić fiński ksylitol od chińskiego?

Ksylitol brzozowy to produkt europejski, zgodny z unijnymi standardami. Jest substancją w 100% naturalna. Oryginalny fiński ksylitol pozyskiwany jest z brzozy, natomiast wersja chińska może również być wytwarzana z drzew liściastych, ale częściej wykorzystywana jest do tego kukurydza. Ta jak wiadomo, jest surowcem znacznie tańszym. Dodatkowo jest jedną z najchętniej modyfikowanych genetycznie roślin. W zestawieniu ksylitolu fińskiego i chińskiego więcej zatem przemawia za wariantem europejskim. Ma to odzwierciedlenie również w cenie sklepowej obu wariantów.

Ksylitol czy erytrol? Oba mają niski indeks glikemiczny

Kwestia gustu lub... liczenia kalorii. Erytrol uważany jest za najzdrowszy do napojów. Ma jeszcze mniej kalorii niż ksylitol oraz... bardzo niski indeks glikemiczny (prawie 0). Wartość energetyczna 100 g tego słodziku to 20-40 kcal (ksylitol: 240 kcal). Jest mniej słodki niż ksylitol. O ile oba produkty z powodzeniem zastąpią zwykły cukier biały, to w przypadku erytrolu należy pamiętać, że ze względu na niższą słodkość, sypie się go około 25% więcej.

Czy ksylitol brzozowy o słodkim smaku jest całkowicie bezpieczny? Jak ze wszystkim - najlepiej zachować umiar. Spożycie ksylitolu w nadmiernych ilościach może prowadzić do gromadzenia gazów w jelitach, a w efekcie powodować biegunkę i wzdęcia. Ma on bowiem działanie przeczyszczające. Dotyczy to zresztą większości naturalnych słodzików. Wielkość dawki dziennej nie jest ściśle określona i jest to kwestia indywidualna. Należy po prostu obserwować własny organizm i kierować się jego reakcjami. Przyjęło się, że bezpieczne ilości, których nie powinno się przekraczać to mniej więcej 30-40 g (4 łyżeczki u dorosłych, 2-3 u dzieci). Jeśli niższy indeks glikemiczny jest dla Ciebie istotny - wybierz cukier z brzozy.

Ksylitol brzozowy - cena

Ksylitol zyskał bardzo dużo na popularności w ostatnich latach. To jednak nie sprawiło, że jest powszechnie dostępny w każdym sklepie spożywczym. Większe szanse na zakup będą w dużych sieciach handlowych. Najlepiej jednak skorzystać z oferty sprawdzonych i dobrze zaopatrzonych sklepów ze zdrową żywnością, zarówno tych stacjonarnych, jak i internetowych. W takich miejscach nie powinno być żadnego problemu z dostaniem ksylitolu i innych naturalnych słodzików od ręki.

Jaka jest cena ksylitolu? Wpływ na nią może mieć wiele czynników. Przede wszystkim miejsce zakupu. W sieciach stacjonarnych przeważnie ksylitol będzie kosztować trochę więcej niż podczas zakupu w internecie. Poza tym cenę będzie kształtował sam surowiec oraz kraj pochodzenia. Przykładowo ksylitol (cukier brzozowy) pochodzący z Finlandii uznawany jest za najlepszy na rynku i jego cena będzie wyższa niż ksylitolu pochodzenia chińskiego.

W tym miejscu trzeba również podkreślić, że ksylitol chiński nie powinien być całkowicie dyskredytowany. Faktycznie, często surowcem, z którego się go wytwarza, jest kukurydza. W sprzedaży można jednak spotkać ksylitol chiński, który podobnie jak ten z Finlandii, został wyprodukowany z wykorzystaniem materiały pochodzącego z drzew liściastych.

Skład: 

ksylitol brzozowy krystaliczny 100%

Kraj pochodzenia:

Finlandia

Produkt może zawierać śladowe ilości glutenu pochodzącego ze zbóż oraz soi i sezamu. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko

E166

Specyficzne kody

ean13
5904730501507
Ocena 

ksylitol brzozowy fiński- zamiennik cukru

Dobra jakość produktu. Szukałem zamiennika cukru, znalazłem ksylitol cukier brzozowy i jestem zadowolony. Polecam zakupy w tym sklepie.

Ocena 

idealny zamiennik cukru

Ksylitol to dla mnie idealny zamiennik cukru jako dla diabetyka. Polecam zakupy w tym sklepie internetowym - produkty są w przystępnej cenie, dostawa błyskawiczna.

Ocena 

słodko i zdrowo

Polecam fiński cukier brzozowy! Wolę ten naturalny słodzik zamiast cukru białego.

Ocena 

Tylko brzozowy

Kupuje tylko ksylitol brzozowy. Nie mam zaufania do innych. Fiński oryginalny smakuje mi najbardziej.

  • 1 z 1 osób uznało tą opinię za przydatną.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

Czytaj Na Blogu

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło