Ostropest plamisty – zrób coś dla swojej wątroby!

Ostropest plamisty – zrób coś dla swojej wątroby!

Ostropest plamisty to roślina o szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie, gdyż wykazuje cenne dla zdrowia właściwości. Jest naturalnym środkiem o działaniu detoksykacyjnym, regenerującym, wzmacniającym i przeciwzapalnym. Jak stosować te drogocenne nasionka? Czy ostropest plamisty wspomaga odchudzanie?

Co to ostropest plamisty?

Ostropest plamisty (Silybum marianum L.) to jednoroczna roślina należąca do rodziny astrowatych, która budową morfologiczną przypomina oset. Liście zioła pokrywają nierówne, białe plamy. Gruba, prosta łodyga osiąga od 1,5 do 2 metrów wysokości, a na jej szczycie wyrastają 4-5 cm kwiaty o purpurowej barwie. Otoczone są one skórzastymi, odgiętymi kolcami.

Ostropest swoje cenne właściwości zawdzięcza głównie sylimarynie. W nasionach obecne są też inne cenne składniki: taksyfolina, kwas linolowy, kwercetyna, dihydrokamferol, apigenina, histamina, tyramina, garbniki, fitosterole, cukry, białka, kwasy organiczne, a także witaminy (C, E, K) i naturalne minerały.

Naturalny lek wzmacniający i chroniący wątrobę

Całe i zmielone nasiona ostropestu zalecane są w leczeniu wielu chorób i dolegliwości. Sylimaryna obecna w ziarnach rośliny regeneruje wątrobę, ale też chroni przed wirusowym zapaleniem wątroby. Wykazuje silne właściwości odtruwające i ochronne przed szkodliwym działaniem m.in. metali ciężkich, leków, pestycydów, alkoholu, toksyn bakteryjnych. Ziele stosuje się przy stłuszczeniu wątroby, marskości czy też po żółtaczce. Ostropest plamisty jest też skutecznym lekiem na kamienie żółciowe i nieżyty dróg żółciowych.

Ostropest plamisty a odchudzanie

Nasiona ostropestu spożywane codziennie korzystnie wpływają na wydzielanie soków trawiennych, co ułatwia trawienie. Błonnik przyspiesza perystaltykę jelit, a kwas linolowy pomaga utrzymać prawidłową masę ciała. Nasionka działają lekko moczopędnie, pomagają więc oczyścić organizm i pozbyć się obrzęków. Ostropest plamisty jest więc dobrym środkiem na odchudzanie. Ponadto ziele jest zalecane na:

  • obniżenie poziomu cholesterolu,
  • wzmacnianie ścian naczyń krwionośnych,
  • poprawę pamięci i koncentracji,
  • wsparcie organizmu przy cukrzycy.

Owoce ostropestu wykazują działanie antynowotworowe, zalecane są w profilaktyce, ale też leczeniu m.in. raka jelita grubego, gruczolakoraka prostaty.

Ostropest plamisty – przeciwwskazania

Stosowanie cennych małych ziarenek nie wykazuje skutków ubocznych, a efekty są nieprzecenione.

Nie zaleca się podawania ostropestu dzieciom poniżej 12. roku życia i kobietom w ciąży, co wynika z braku badań potwierdzających jego całkowite bezpieczeństwo stosowania u tych osób.

Ziele można kupić w sklepach ze zdrową żywnością - takich jak Naturalnie Zdrowe, a także w aptekach. Informacja, jak parzyć ostropest plamisty, umieszczona jest na opakowaniu.

Ostropest plamisty – sposób użycia

Nasiona ostropestu dostępne są w postaci zmielonej, jak również jako całe nasiona. Od najdawniejszych czasów stosowane są one w kuchni. Dawniej stanowiły nawet namiastkę kawy. Współcześnie nasiona dodaje się do pieczywa, sałatek, jogurtu, koktajli oraz potraw warzywnych, ale też i mięsnych.

Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) ustaliła dobową doustną dawkę nasion ostropestu – 12-15g, a w postaci preparatów – 200-400 mg sylimaryny.

Leczniczo zaleca się spożywanie 2 łyżeczek zmielonych nasion ostropestu dziennie. Zazwyczaj popija się je letnią przegotowaną wodą.

Jogurt z ostropestem i jabłkiem

Do przygotowania potrzebujemy:

- jogurt naturalny,

- 1 łyżeczka mielonych nasion ostropestu plamistego

- jabłko.

Jabłko pokroić w kostkę. Składniki wymieszać.

Jaglanka z borówkami i ostropestem

Do przygotowania potrzebujemy:

- 4 łyżki kaszy jaglanej,

- garść borówek,

- 1 łyżeczka mielonych nasion ostropestu plamistego.

Kaszę ugotować na wodzie. Przełożyć do miseczki, dodać nasiona i owoce.

Sałatka z ostropestem

Do przygotowania potrzebujemy:

- mix sałat

- pomidor,

- jajko

- cebula,

- ½ awokado

Składniki sosu:

- 1 łyżka oliwy z oliwek,

- 1 łyżka octu winnego,

- 1 łyżeczka mielonych nasion ostropestu,

- sól, pieprz,

- ulubione zioła (np. bazylia).

Warzywa umyć i pokroić. Na półmisku wyłożyć sałaty, potem pokrojone warzywa i ugotowane na twardo jajko. Całość polać sosem ziołowym.

Napar z ostropestu

Jedną łyżeczkę zmielonych nasion zalać 1/2 szklanki wrzątku, wymieszać, odstawić na 15 minut, po czym wypić.

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania