Czytaj Na Blogu
Ostropest plamisty – zrób coś dla swojej wątroby!
Ostropest plamisty to roślina o szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie, gdyż wykazuje cenne dla zdrowia...
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
Wartość energetyczna 1256 kJ /302 kcal
Tłuszcz 11 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 2 g
Węglowodany 5,1 g w tym cukry 3,4 g
Błonnik 26 g
Białko 34 g
Sól 0,1 g
Ostropest plamisty znany i stosowany był już w starożytności. Nawet łacińska nazwa rośliny (silybum marianum) nawiązuje do Maryi, która podczas karmienia miała mlekiem zrosić liście ostropestu, nadając im charakterystycznych białych plam. Wywodząca się z rejonu basenu Morza Śródziemnego roślina z rodziny astrowatych jest obecnie rozpowszechniona w wielu miejscach na świecie i o ile nadal rośnie dziko, to jest też uprawiana. Czym charakteryzuje się ostropest plamisty i skąd pochodzi jego popularność? Na te i inne pytania postaramy się odpowiedzieć w poniższym artykule.
Przejdź do następnych akapitów:
Ostropest plamisty można dość często spotkać w Polsce na łąkach jednak ze względu na podobieństwo liści i kształt oraz kolor kwiatów jest często mylony z ostem. W naszych kraju roślina osiąga średnio około 1,5 m wysokości. Powszechnie znana jest jako remedium na różnego rodzaju dolegliwości związane głównie z wątrobą, ale wachlarz właściwości i zalet jest znacznie szerszy. Co ciekawe, roślina może być podawana również zwierzętom przy wystąpieniu problemów z tym samym organem.
Najbardziej znanym powodem zażywania, czy suplementacji ostropestu są jego właściwości wspierające i regenerujące miąższ wątroby. Tę niewątpliwą zaletę ostropest plamisty zawdzięcza obecności w swoim składzie sylimaryny – związkowi flawonolignanów, który działa ochronnie na komórki wątroby i mający silne właściwości antyoksydacyjne. Związek ten nie tylko działa osłonowo, ale także gwarantuje prawidłową pracę wątroby w momencie jej dużego obciążenia. Najczęściej takie sytuacje mogą wystąpić w momencie spożycia dużych ilości alkoholu. Co istotne, dotyczy to zarówno przypadków jednostkowych, jak i długotrwałego nadwyrężenia organu spowodowanego np. chorobą alkoholową. Ostropest plamisty stosuje się w takim wypadku nie tylko do ochrony, ale też, by przyspieszyć usuwanie substancji toksycznych z organizmu.
W podobny sposób ostropest plamisty może ratować nie tylko zdrowie, ale i życie, ponieważ jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów, jakie stosuje się w przypadkach zatruć muchomorami. Grzyby te powodują szybko postępujące uszkodzenia wątroby, a ostropest spowalnia te procesy i dodatkowo pobudza regenerację komórek wątroby i powrót do pełnej sprawności. Warto tutaj zaznaczyć, że o ile wypadki z muchomorami zdarzają się dość rzadko to zdecydowanie częściej, ale w mniej wyczuwalnym stopniu, oddziaływają na nas pestycydy zawarte w żywności. Ostropest również wtedy chroni nas przed ich skutkami, chociaż w tym przypadku rekomendowana jest ciągła suplementacja i ochrona na bieżąco.
Ochrona wątroby to nie koniec zbawiennego wpływu ostropestu na nasz układ trawienny. Dodanie go do codziennej diety równie dobrze wspiera pracę zarówno żołądka, jak i jelit, a nawet nerek. Ostropest plamisty stymuluje wydzielanie się żółci, a dzięki zawartości olejków eterycznych wpływa pozytywnie na proces trawienia. Działa też osłonowo na błony śluzowe w przewodzie pokarmowym. Powoduje delikatny efekt przeczyszczający i ma działanie rozkurczowe więc można go traktować jako uzupełnienie codziennej porcji błonnika. Poprawia również apetyt.
Chociaż owoce ostropestu plamistego głównie kojarzone są z układem trawiennym i wątrobą to sprawdzą się też w profilaktyce przeciwnowotworowej i jako środek na zdrowy i silny układ krwionośny. To wszystko przez nienasycone kwasy tłuszczowe, sterole roślinne i witaminę E, które znajdują się w składzie. Właściwości antyoksydacyjne wynikające z dużej ilości witaminy E sprawiają, że ostropest może spowalniać rozwój komórek rakowych i zapobiegać stanom zapalnym, szczególnie organów wchodzących w skład układu pokarmowego. Ostropest dodany do posiłków pozwala też na regulację poziomu zarówno cukru, jak i cholesterolu we krwi. Niższy cholesterol to również mniejsze ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, a omega-3 obecna w nasionach ostropestu to gwarancja zdrowego i silnego serca.
O ile spożywanie w takiej, czy innej formie ostropestu, czy nawet suplementacja w postaci tabletek nie wydaje się niczym dziwnym, to obecność rośliny w kosmetyce może być dla niektórych sporym zaskoczeniem. Właściwości ostropestu sprawiają jednak, że możemy go wykorzystywać również zewnętrznie, głównie w postaci maseczek na twarz, ale też na włosy. Podobnie jak w przypadku narządów wewnętrznych, ostropest również na cerę działa regenerująco i nawilżająco. Witaminy i tłuszcze zawarte w składzie spowalniają i niwelują efekty starzenia i stanowią znakomitą kurację dla podrażnionej skóry np. po opalaniu.
Ostropest plamisty jest dostępny w sklepach w wielu postaciach. Najczęściej są to zmielone nasiona ostropestu lub całe ziarna. Oprócz tego spotkać można również olej z ostropestu oraz tabletki będące skondensowaną dzienną dawką. Każda z form ma swoje zalety i od nas zależy, która z nich najlepiej wpisuje się w nasze preferencje. Warto jednak wiedzieć, do czego wykorzystać każdą z nich.
Ostropest plamisty mielony to chyba najbardziej uniwersalna forma, jeśli chodzi o możliwości wykorzystania w kuchni. Będzie ją najłatwiej dodać do kanapek, jogurtów, musli czy zup i naleśników. Ostropest mielony wzbogaci również domowe wypieki, zarówno ciasta, jak i chleby. W tym drugim przypadku również nasiona dobrze sprawdzą się zarówno jako składnik masy, jak i posypka. Ostropest doda potrawom lekko orzechowego posmaku.
Ostropest mielony jest też wart polecenia z innego powodu – w takiej formie jest znacznie lepiej wchłaniany i przyswajany przez organizm niż nasiona. Nie ma jednak róży bez kolców. Po zmieleniu ostropest traci częściowo swoje właściwości wraz z upływem czasem. Jeśli nie będziemy spożywać go regularnie, a tylko od czasu do czasu to warto rozważyć zakup ziaren i mielenie ich bezpośrednio przed spożyciem. Ziarna ostropestu przydadzą się również do zabiegów kosmetycznych – to z nich zrobimy odżywcze maceraty do cery i włosów.
Olej z ostropestu, o ile rzadko spotykany, może być ciekawym dodatkiem do sałatek i odskocznią od bardziej popularnych olejów, czy oliwy.
Ostropest plamisty może być traktowany jako doraźny sposób na detoks i wtedy dawka potrzebna do oczyszczenia wątroby i organizmu, jest większa. Zasadniczo jednak zaleca się stosowanie go w mniejszych ilościach, ale w sposób ciągły, trwający przez wiele miesięcy. Dopiero wtedy faktycznie możemy zauważyć efekty i poczuć zmiany płynące z przyjmowania tego suplementu.
O ile nie ma przyjętej jednej sugerowanej dawki dziennej, to przyjęło się, że w przypadku ostropestu plamistego mielonego powinny być to 3 łyżeczki. Jest to wartość, która pozwoli uzyskać wszelkie korzyści płynące ze stosowania, bez jednoczesnych obaw o skutki uboczne przy zbyt dużych ilościach. Jest to też dość łatwe do zapamiętania – zakładając 3 duże posiłki dziennie, do każdego z nich dodajemy 1 łyżeczkę wedle uznania.
Ostropest plamisty nie jest lekiem i jako taki nie ma stwierdzonego szkodliwego wpływu na organizm. Nie oznacza to jednak, że w wyjątkowych przypadkach nie mogą wystąpić skutki uboczne, kiedy przyjmowane ilości są zbyt duże. Najczęściej objawiać się to może podrażnieniem żołądka, rozwolnieniami, czy poczuciem osłabienia i wymiotami. Innym równie rzadkim zjawiskiem może być wystąpienie alergii pokarmowej. Z tego powodu nie zaleca się podawania ostropestu plamistego dzieciom do 12. roku życia oraz kobietom w okresie ciąży i karmiącym.
Opinii lekarskiej powinny również zaciągnąć osoby przyjmujące medykamenty, szczególnie w większych ilościach. Ostropest może zmniejszać metabolizm niektórych leków i w takich przypadkach może zachodzić konieczność zwiększenia przyjmowanych dawek.
Bez względu na to, czy doskwierająca wątroba jest jednostkowym przypadkiem, czy sprawą ciągnącą się od dłuższego czasu – ostropest plamisty to jeden z najbardziej wartościowych suplementów diety, który zdecydowanie warto dodać do codziennego jadłospisu. Obecne tempo życia, niskiej jakości jedzenie i stres sprawiają, że wątroba jest narażona na uszkodzenia znacznie bardziej niż kiedyś.
Pozytywny wpływ ostropestu plamistego docenią nie tylko osoby borykające się z zapaleniem czy w przypadku marskości wątroby, ale również te przyjmujące dużo leków, które mocno obciążają ten organ. Ostropest mielony to także nieoceniona pomoc dla wszystkich miłośników napojów alkoholowych oraz w przypadku niedrożnych kanalików żółciowych. Warto też podkreślić, że sól w składzie ostropestu wynika z obecności naturalnie występującego sodu i nie jest wyznacznikiem jakości surowca.
Ponieważ ostropest plamisty jest rośliną występującą lokalnie, jego cena jest zadziwiająco niska. Żeby jednak w pełni skorzystać z jego właściwości, wybierz ostropest bez dodatków. Gdzie można go kupić? Między innymi w naszym sklepie Naturalnie Zdrowe, gdzie przygotowaliśmy dla Ciebie najwyższej jakości mielone nasiona ostropestu.
Skład: 100% zmielonego ziarna ostropestu plamistego
Kraj pochodzenia: Polska
Masa netto: od 250 g
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Specyficzne kody
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować i zakupić ten produkt.
Ostropest plamisty to roślina o szerokim zastosowaniu w ziołolecznictwie, gdyż wykazuje cenne dla zdrowia...