Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Co to jest czystek? Właściwości, o których nie wiedziałeś.

Co to jest czystek? Właściwości, o których nie wiedziałeś.

Czystek w ostatnim czasie cieszy się olbrzymią popularnością. Uważany jest za zioło lecznicze pomagające na wiele dolegliwości. Czy faktycznie tak jest?

czystek kwiat

Czystek jest rośliną kojarzoną głównie z regionem Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Na tamtych obszarach można go spotkać rosnącego w lasach iglastych i liściastych. W Polsce natomiast nie znajdziemy go w dzikiej postaci. Jest za to całkiem popularny w uprawie przydomowej nie tylko jako roślina lecznicza, ale co ciekawe, również ozdobna. Dodatkowo ma tę zaletę, że dzięki swoim właściwościom pomaga odstraszać komary i kleszcze, co odbija się pozytywnie nie tylko na ludziach, ale również zwierzętach.

Czystek – zielona herbata z domowego ogródka

Wprawdzie herbata nigdy nie była uprawiana w Polsce, ale czystek uprawiany w swoim domu czy ogrodzie może mieć każdy. Bez względu czy roślina trzymana jest dla ozdoby, czy dla właściwości czystka. A jak właściwie smakuje parzony czystek? Część osób pewnie powie, że ma coś z zielonej herbaty, część wyczuje smaki mięty, szałwii czy czerwonej herbaty typu rooibos ze słodko-miodowymi nutami. I wszystkie te skojarzenia będą prawidłowe. Czystek może być łagodny w smaku, ale może być też gorzkawy. Wszystko zależy od tego, gdzie został pozyskany surowiec. Przyjęło się, że odmiany pochodzące z Turcji mają przyjemniejszy smak, niż te pochodzące np. z Albanii. Oczywiście bez względu na to, którą wersję wybierzemy, możemy osłodzić sobie jej smak dodając miód. Można do naparów wrzucić również inne dodatki, które na co dzień lądują w kubkach z herbatą, jak chociażby cytryna czy imbir.

Jak najlepiej sporządzić herbatkę z czystka? Jest to proste i szybkie. Wystarczy do szklanki wsypać łyżeczkę suszu i zalać go prawie wrzątkiem (temperatura około 90 stopni), a następnie przykryć spodkiem i zostawić na 10 minut. Następnie po odcedzeniu napój jest gotowy do wypicia. Warto podkreślić, że najlepiej jest wypić go niezwłocznie, zostawienie go na dłużej sprawia, że napar straci część ze swoich właściwości. Co nie oznacza, że nie można go wykorzystać w innym charakterze, ale do tego jeszcze wrócimy w dalszej części tekstu.

kubek herbaty z czystka

Czystek – na co jest?

Czystek powszechnie kojarzony jest z rośliną wspierającą odporność i pomagającą oczyszczać organizm. To oczywiście jest prawda, ale to nie wszystko, co kryje w sobie czystek. Właściwości, jakimi się charakteryzuje, są znacznie szersze.

Spożywanie czystka to w pierwszej kolejności dobroczynny wpływ zawartych z nim polifenoli. Ich duża zawartość, większa niż w winie, sprawia, że czystek działanie ma silnie przeciwutleniające i pozwala na neutralizację wolnych rodników, które jak wiadomo, są przyczyną wielu groźnych schorzeń z nowotworami i cukrzycą na czele. Trzeba pamiętać, że do ich powstawania przyczyniają się nie tylko zła dieta, obfita w smażone potrawy, ale też palenie papierosów, codzienny stres czy zanieczyszczenie środowiska. Jednym słowem: niezdrowy tryb życia. Czystek jest naszym sprzymierzeńcem, który nie tylko zmniejsza ryzyko wystąpienia wspomnianych chorób, ale też spowolni procesy starzenia i pozwoli zachować młody wygląd skóry. Wszystko dzięki zawartości antyoksydantów.

Zwalczanie wolnych rodników to nie koniec zalet czystka. Włączenie go do codziennej diety pozwoli na zwiększenie odporności przed infekcjami wszelkiego typu. Dotyczy to zarówno zwykłych przeziębień, jak i powracających sezonowo cięższych chorób jak grypa. Dodatkowo czystek ma potwierdzone działanie antyalergiczne i może pomóc przy zmianach naskórnych spowodowanych uczuleniami. To jednak nadal nie koniec zalet, jakie daje spożywanie czystka.

Czystek to również świetny sposób na oczyszczenie naszego ciała. Detoks pozwala usunąć z organizmu metale ciężkie jak rtęć i ołów, które dostają się przy wdychaniu dymu papierosowego czy wszechobecnego smogu. Sprawia też, że zmienia się nasza cera, paznokcie i zęby, a nawet zapach. Już po jakimś czasie stosowania widoczne są ewidentne zmiany: skóra na twarzy bez widocznego trądziku i wyprysków, zęby bielsze, a wydzielany zapach mniej intensywny. Warto mieć jednak na względzie, że wspomniane efekty nie będą widoczne po kilku dniach. Czystek musi być regularnie spożywany, a pierwsze rezultaty powinny pojawić się po miesiącu. Efekty spożywania czystka to także stabilizacja poziomu cukru we krwi oraz redukcja złego cholesterolu LDL co szczególnie powinno zainteresować diabetyków.

O ile nie ma przeciwwskazań w spożywaniu, to należy jasno podkreślić, z czym mamy do czynienia. Czystek właściwości lecznicze wprawdzie posiada, ale nie jest to środek leczniczy i nie należy traktować go w takich kategoriach. Świetnie sprawdzi się jako uzupełnienie tradycyjnych metod leczenia różnych dolegliwości, ale jest i pozostanie suplementem diety. Co istotne, napar z czystka nie zawiera substancji psychoaktywnych jak np. teina, która obecna jest w zwykłej herbacie. To ważne, ponieważ oznacza, że czystek może być bez obaw podawany dzieciom, a także może być spożywany nawet wieczorem, bez obaw o problemy z zaśnięciem.

Czystek – jak spożywać?

Najpopularniejszym sposobem na spożywanie czystka to robienie z niego naparów. Wytyczne na jego wykonanie podaliśmy już wcześniej. Nie jest to jednak jedyna metoda. Drugim sposób to zrobienie odwaru. W tym przypadku stosujemy 10 g suszu na szklankę wody (250 ml). Czystek wsypujemy do wody, a następnie doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez około 5 minut. Po przestudzeniu jest gotowy do wypicia. Tak sporządzony roztwór można też użyć do oczyszczania skóry, a także do robienia okładów po śladach po ukąszeniach owadów. Można nim też płukać zęby w celu poprawy zapachu z ust, wybielenia zębów i redukcji płytki nazębnej, a także dla przyspieszania gojenia ran i skaleczeń w jamie ustnej.Kolejne zastosowanie czystka to inhalacje. Pomagają one głównie w czasie infekcji górnych dróg oddechowych. Zalanie 2 łyżek czystka gorącą wodą i wdychanie przez kwadrans oparów przynosi szybką i natychmiastową ulgę. Polecamy szczególnie w okresie wzmożonych zachorowań.

kubek herbaty z miodem

Czystek – zmiana na lepsze

Bez względu na to, w jaki sposób przyjmujemy czystek, bardzo ważne jest, by był to proces ciągły i długotrwały. Nie powinniśmy traktować czystka jako doraźnej pomocy na dolegliwości, a raczej włączyć go do naszej diety na stałe. Tylko wtedy efekty będą widoczne i co istotne, będą się utrzymywać. Oczywiście zawsze warto zwrócić uwagę na jakość kupowanego surowca. W Naturalnie Zdrowe zawsze stawiamy na produkty sprawdzone i bez zbędnych dodatków. Nie inaczej jest w tym przypadku. Czystek w naszej ofercie pochodzi z Turcji oraz Albanii, a w składzie nie znajduje się nic prócz suszonych liści.

< Wróć do bloga Następny wpis >

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania