Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Figi – przepisy na zdrowe posiłki i przekąski, które pokochasz!

Figi – przepisy na zdrowe posiłki i przekąski, które pokochasz!

Figi w naszym kraju kojarzy się głównie z suszonymi owocami. Od jakiegoś czasu coraz częściej można jest dostać świeże w sklepach. Czemu warto spożywać te południowe owoce?

figi rosnące na drzewie

Wielu osobom figa kojarzy się głównie z wakacjami i letnim wypoczynkiem na południu Europy. Odwiedzając wtedy Grecję, Włochy czy Chorwację bez problemu można skosztować tych pysznych, soczystych i bardzo słodkich owoców. Zresztą nic dziwnego - w obrębie Morza Śródziemnego uprawa fig istnieje od prawie 5000 lat. Jednak nawet poza sezonem można delektować się ich oryginalnym smakiem, ponieważ są one też bardzo popularne w swojej suszonej odmianie.

Figa to stosunkowo niewielki owoc i jest spożywany w całości, nie musimy go obierać. Kolor skórki może przyjmować różne kolory, od zielonych do prawie czarnych, ale najbardziej popularne są te z ciemnofioletową otoczką. Wnętrze owocu jest czerwone, mięsiste i posiada dużo drobnych żółtych pestek. Są one na tyle małe, że nie przeszkadzają w konsumpcji, a tylko wpływają na smak owoców.

Figa jest owocem bardzo słodkim, a pod względem kalorii plasuje się mniej więcej na równi z bananem. Jest za to bardzo bogata w sole mineralne i witaminy z grupy B oraz C. Zawiera w sobie też dużo potasu, wapnia, magnezu i fosforu. Szczególnie ilość wapnia jest tutaj warta odnotowania, ponieważ skutecznie pozwala wzmacniać kości i zęby szczególnie u osób starszych i dzieci.

Figi mają w sobie sporo błonnika, co wpływa korzystnie na procesy trawienne, ale w nadmiarze może powodować dolegliwości w postaci rozwolnienia. Co warto podkreślić, podczas suszenia figi nie tracą swoich substancji czynnych, co oznacza, że możemy czerpać korzyści z ich spożywania przez cały rok.

Figi – jak jeść?

Figi nie nadają się do długiego przechowywania po zbiorze. Muszą szybko trafić do niskiej temperatury. Dlatego owoce fig są świetną i orzeźwiającą przekąską w gorące dni, ale można je również użyć do sporządzania różnych bardziej skomplikowanych dań, jako dodatek do mięs, a także robić z niej przetwory jak dżemy i konfitury. Można z nich sporządzić również domowy kompot, a także użyć jako dekoracji do ciast i słodyczy. Po wysuszeniu i w połączeniu z orzechami stworzą oryginalną odmianę „mieszanki studenckiej”. Poniżej przedstawiamy kilka propozycji wykorzystania zarówno świeżych, jak i suszonych fig.

Figi – przepisy

Zacznijmy od śniadania. Jednym z najszybszych, najprostszych i jednocześnie najbardziej odżywczych posiłków, jakie możemy zrobić przed wyjściem z domu jest musli. W sklepach są oczywiście dostępne gotowe produkty tego typu, ale czy nie lepiej zdecydować się na świeże i robione w domu? Naszym zdaniem, jest to zdecydowanie lepsze rozwiązanie

Proporcje składników możemy oczywiście modyfikować w zależności od osobistych preferencji. Nasza propozycja to tylko sugestia i punkt wyjścia.

Musli z figami i bakaliami

jogurt z figami i migdałami

Składniki:

  • płatki owsiane górskie 500 g
  • orzechy włoskie 125 g
  • rodzynki jumbo 125 g
  • 60g fig suszonych lub świeżych
  • 60g żurawiny suszonej
  • 60g migdałów kalifornijskich

Nie licząc fig, wszystkie składniki wystarczy wrzucić do dużego słoika i solidnie wymieszać. W przypadku owoców świeżych warto pamiętać, że nie mają one długiego terminu zdatności do spożycia i o ile nie zamierzamy zjeść przygotowanego musli w przeciągu 2-3 dni, to warto zdecydować się na owoce suszone. Ze względu na wielkość, warto je wtedy pokroić na odpowiednio małe kawałki, zbliżone do migdałów czy żurawiny. Następnie zostaje tylko zalać porcje musli mlekiem i poranna, zbilansowana porcja energii gotowa!

Sałatka z rukolą i figami

Świetna propozycja na lekki i pyszny lunch, który przywróci wspomnienia z wakacji spędzonych na ciepłych, południowych wyspach. Poniższy przepis jest bez dodatku mięsa, więc zadowoli też wszystkich wegetarian.

Składniki:

  • 250 g rukoli, szpinaku baby albo mieszanki sałat – do wyboru
  • 50 g sera typu feta, ale może być też inny np. gorgonzola
  • suszone figi 10-12 sztuk
  • migdały kalifornijskie lub orzechy włoskie 50 g
  • pomidorki koktajlowe 10 szt.

Dodatkowo na dresing potrzebne będzie:

  • oliwa z oliwek (3 łyżki)
  • ocet balsamiczny (3 łyżeczki)
  • musztarda (1/3 łyżeczki)
  • miód (płaska łyżeczka)
  • sól, pieprz

Figi suszone możemy pokroić na mniejsze kawałki, jeśli uznamy, że całe są zbyt duże. To samo możemy zrobić z pomidorkami koktajlowymi – unikniemy dzięki temu „strzelania” przy przegryzaniu. Ser najlepiej pokruszyć w dłoniach. Składniki dresingu mieszamy w małej miseczce, pamiętając o dobrym połączeniu składników, szczególnie miodu, który może wymagać odpowiednio długiego mieszania w zależności od rodzaju. Na koniec łączymy wszystko i voila – sycąca i pyszna sałatka jest gotowa do spożycia!

Pałki kurczaka z figami

talerz z mięsem i figami

Ciekawa alternatywa dla popularnego kurczaka. Połączenie go ze słodkim smakiem fig będzie ciekawą odmianą od tego, co najczęściej ląduje na naszych talerzach.

Składniki:

  • 4 pałki kurczaka lub pierś
  • mała cebula
  • 6-8 fig świeżych
  • sól, pieprz, świeży tymianek
  • łyżka masła
  • 1 duży batat

Posiekaną drobno cebulę szklimy na maśle. Następnie na osobnej patelni obsmażamy pałki kurczaka, oprószamy solę i pieprzem. Przekładamy wszystko do żaroodpornego naczynia, dodajemy figi, tymianek oraz dolewamy oliwy. Dusimy około 40 minut na średnim ogniu. Kurczaka podajemy z połówką batata upieczonym w piekarniku (200 stopni, około 20 minut).

Kogiel mogiel z figami i mascarpone

Na deser polecamy szybki kogiel mogiel w wersji wakacyjnej. Świeże figi, cytryny, serek mascarpone – pycha! Idealne zarówno w lato, jak i w zimę!

Składniki:

  • żółtko jajka
  • 1,5 łyżki ksylitolu lub erytrolu
  • 125 g serka mascarpone
  • sok z cytryny
  • kilka świeżych fig

Na początek ucieramy żółtko ze słodzikiem oraz dodajemy mascarpone i sok z cytryny. Po solidnym wymieszaniu odstawiamy na przynajmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem świeże figi pokrój na mniejsze kawałki i ułóż w miseczce. Całość polej wyciągniętym z lodówki masą. Udekorować można listkiem mięty. Życzymy smacznego!

figi w słoikach

Figi zarówno w postaci suszonej, jak i świeżej, to pyszny i zdrowy dodatek do codziennego jadłospisu. A jak jeść? Figi suszone polecamy szczególnie jako samodzielną przekąskę, którą zabierzemy ze sobą z domu lub jako dodatek do deserów czy sałatek. Ze względu na to, że suszone owoce nie różnią się od świeżych pod względem zawartości składników odżywczych, to są dzięki temu świetnym rozwiązaniem w czasie zimy. W sezonie letnim, gdy dostęp do świeżych jest znacznie łatwiejszy, lepiej decydować się właśnie taki wariant. Świeże figi doskonale sprawdzą się jako podstawa do dań robionych na ciepło albo na surowo szczególnie w okresie wakacyjnym. Duża zawartość składników mineralnych i witamin, a także błonnika gwarantują, że prócz pysznego smaku dostarczymy też wielu korzystnych dla organizmu substancji. Należy jednak pamiętać o umiarze ze względu na sporą ilość cukrów zawartych w tym owocu, jak i ewentualnej biegunki, która może wystąpić po skonsumowaniu zbyt dużej liczby fig.

< Wróć do bloga

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania