Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

UWAGA! Ze względu na stan epidemiczny w kraju - brak możliwości płatności gotówką przy odbiorach osobistych w siedzibie firmy!

Co zrobić z orzechów włoskich? Zobacz najciekawsze propozycje!

Co zrobić z orzechów włoskich? Zobacz najciekawsze propozycje!

Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych i najbardziej popularnych odmian. Są też chętnie wykorzystywane w wielu przepisach. Sprawdź nasze propozycje dań i deserów!

Orzechy włoskie to ścisła czołówka pod praktycznie każdym względem. Najzdrowsze, najpopularniejsze, ale też najbardziej kaloryczne. Dzięki bardzo dużej zawartości zdrowych tłuszczy, białka, pierwiastków, witamin i substancji odżywczych orzechy włoskie można polecić każdemu bez względu na płeć czy wiek. Zacznijmy jednak od początku.

Orzech włoski jest gatunkiem obecnym w wielu miejscach na świecie. Na dziko występuje zarówno na południu Europy, ale też w środkowej Azji, a nawet w Himalajach. Jest też bardzo popularny w Polsce, gdzie często uprawiany jest w przydomowych ogródkach. Jadalną częścią orzecha włoskiego jest jego nasiono, otoczone twardą skorupą. Ciekawostką jest to, jak długowieczną rośliną jest orzech. Mało kto wie, że najstarsze znane przypadki miały nawet 500 lat i więcej. Tak niesamowite wyniki są jednak możliwe tylko w sprzyjających warunkach, w ciepłym klimacie i na żyznych glebach.

orzechy włoskie łupiny

To, czym orzech włoski może imponować to wspomniany już wcześniej bardzo bogaty skład. Na pierwszym miejscu są to oczywiście zdrowe tłuszcze. Już kilka orzechów pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega-3. Jeśli dodamy do tego L-argininę, to otrzymamy remedium, którym powinni zainteresować się wszyscy dbający o serce i kondycję układu krwionośnego. Spożywanie orzechów włoskich każdego dnia pozwala obniżyć ciśnienie i realnie zredukować ryzyko zawału. Nie bez znaczenia będzie również regulacja poziomu złego cholesterolu LDL.

Na tym oczywiście lista zalet się nie kończy. Orzechy włoskie to też sporo białka (16 g na 100 g produktu), dzięki czemu jest to solidne uzupełnienie tego makroelementu szczególnie w dietach wegańskiej i wegetariańskiej. W tego powodu również sportowcy i osoby aktywne fizycznie powinny uwzględnić je w swoich planach żywieniowych.

Kolejne ważne pierwiastki, które znajdziemy w składzie orzechów włoskich to magnez i fosfor. Nie tylko poprawiają i wspierają pracę mózgu, ale także niwelują efekty stresu i zmęczenia. Pomagają też na takie dolegliwości jak kłopoty ze snem oraz polepszają koncentrację. Szczególnie wskazane dla osób pracujących dużo przy komputerze.

Orzechami włoskim szczególnie powinny zainteresować się przedstawicielki płci pięknej. Są ku temu dwa powody. Po pierwsze są to orzechy bogate w witaminę E, a ta pozwala poprawiać nawilżenie skóry i chroni przed działaniem promieni słonecznych. Zmniejsza też oznaki zmęczenia i starzenia. Innym słowy, jedząc orzechy włoskie dbamy, o zdrowy i młody wygląd cery. Ma to oczywiście też wpływ na kondycję włosów i paznokci, które odzyskują blask i gładki wygląd. Druga zaleta, która będzie miała duże znaczenie dla kobiet, to kwas foliowy. Jest on odpowiedzialny za funkcjonowanie organów wewnętrznych jak wątroba i jelita, ale również układu nerwowego. To, co jednak istotne to fakt, że kwas foliowy jest niezbędny w okresie ciąży – pomaga uniknąć wad układu nerwowego u płodu i gwarantuje prawidłowy rozwój dziecka.

Wiemy już, dlaczego warto jeść orzechy włoskie, ale nadal nie wspomnieliśmy o jednym: smaku. Właśnie ze względu na swój wyróżniający się smak orzechy włoskie są tak popularne zarówno jako samodzielna przekąska, jak i dodatek do wielu dań i wypieków. Sposobów ich wykorzystania jest mnóstwo. Sprawdźmy zatem nasze ulubione rekomendacje.

Lekka sałatka z serem, szynką i rukolą

Nasza pierwsza propozycja to lekka i pożywna sałatka, świetna w porze lunchu i w ciepłe dni. Bardzo dobrze spełni się też w roli kolacji w akompaniamencie wina i kawałkiem pieczywa. Orzechy włoskie dobrze komponują się z serami i owocami np. winogronami. W tym przypadku będziemy mieć i jedno i drugie. Całość uwieńczona oliwą i octem balsamicznym. Pycha!

sałatka z rukolą i orzechami włoskimi

Składniki:

  • 50 g rukoli
  • 100 g winogron
  • 50 g sera pleśniowego
  • 2 plastry szynki suszonej typu parmeńska
  • garść orzechów włoskich
  • łyżka oliwek
  • łyżeczka octu balsamicznego

1. Umyć rukolę i winogrona. Po osuszeniu pokroić winogrona na połówki i umieścić na talerzu.

2. Plastry szynki porwać w rękach na małe kawałki, ser rozdrobnić na małe kawałki i dodać do salaterki. Orzechy włoskie wrzucić w całości, można też rozbić je na mniejsze kawałki, jeśli uznamy je za zbyt duże.

3. Oliwę i ocet balsamiczny wymieszać ze sobą, a następnie polać po sałatce. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Masło orzechowe

Klasyczne i najczęściej spotykane na półkach sklepowych masło orzechowe produkowane jest z orzechów arachidowych. Jest to o tyle dziwne, że popularne fistaszki nie są nawet orzechami, a rośliną strączkową i bliżej im do grochu, fasoli czy ciecierzycy. Jeśli jednak mamy ochotę na prawdziwe masło orzechowe, robione z prawdziwych orzechów to nic nie stoi na przeszkodzie, by do tego celu użyć właśnie orzechów włoskich. Takie masło jest nie tylko łatwe do przyrządzenia, ale także nie zajmuje dużo czasu.

pieczywo z masłem orzechowym

Składniki:

  • orzechy włoskie 500 g
  • miód lipowy 125 g
  • sól morska

1. Na początku orzechy muszą zostać namoczone w wodzie przez jakiś czas. Można je też zostawić na noc w lodówce. Ważne, by proces nie trwał krócej niż 2 godziny. Ten zabieg pozwoli na pozbycie się goryczki ze smaku orzechów.

2. W drugim kroku orzechy po przemoczeniu przekładamy do blendera i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy miód lipowy i całość mieszamy dalej, do uzyskania odpowiadającej nam konsystencji.

3. Na koniec dodajemy sól morską według uznania.

Ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

Orzechy to integralna część dużej części wyrobów cukierniczych. Dotyczy to oczywiście również orzechów włoskich, które bardzo często stanowią dekorację ciast i ciasteczek. Przez swój gorzkawy smak stanowią doskonałą przeciwwagę dla słodyczy wypieków. Wprawdzie nie sprawią, że bomba kaloryczna będzie mniejsza, ale przynajmniej może odrobinę zdrowsza. A przynajmniej tej wersji będziemy się trzymać :)

ciasto czekoladowe z orzechami włoskimi

Składniki:

  • 250 g masła
  • 200 mąki cukierniczej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 200 g ksylitolu
  • 5 jajek
  • 3 łyżki kakao naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

1. W rondlu rozpuszczamy masło na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Do środka wbijamy 1 jajko, dodajemy ksylitol i ubijamy do uzyskania jednolitej, puszystej masy.

3. W osobnym naczyniu łączymy ze sobą mąkę i proszek do pieczenia, które następnie przesypujemy łyżką do rondla z masą. Nie zapominamy o ciągłym i dokładnym mieszaniu.

4. Na koniec dodajemy kakao naturalne oraz rozdrobnione orzechy. Po wymieszaniu masa jest gotowa do pieczenia.

5. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik ustawiamy na 175 stopni. Pieczemy przez około 45 minut z górną i dolną grzałką.

Smacznego!

Orzechy włoskie to jedne z najzdrowszych odmian dostępnych na rynku. Nie tylko są niezwykle wartościowe, ale również stanowią świetne uzupełnienie wielu potraw i deserów. Oczywiście, jak większość orzechów, są bardzo kaloryczne, więc nie należy przesadzać z ich ilością, ale spożywane z umiarem nie powinny wpłynąć negatywnie na wagę. Warto również pamiętać o odpowiednim sposobie przechowywania orzechów włoskich. Z powodu dużej zawartości tłuszczu mogą one dość szybko jełczeć. By tego uniknąć, najlepiej jest przechowywać je w chłodnym i ciemnym miejscu, w dobrze zamkniętym opakowaniu. Sugerujemy również kupować mniejsze ilości, które mogą być w miarę szybko spożyte

< Wróć do bloga

Skomentuj

*
**Mail nie będzie opublikowany
*Adres url wraz z http://
*
Produkt dodany do porównania