Jakie wybrać masło orzechowe?
Masło orzechowe staje się coraz częściej stosowaną alternatywą dla tradycyjnego masła i to nie tylko do smarowania pieczywa lecz także np. do naleśników czy racuchów. Duże uznanie znalazło również wśród sportowców i osób żyjących aktywnie. Co sprawia, że tak często jest obecne w diecie osób dbających o swoje zdrowie?
1. Wysoka zawartość białka
Ponad ¼ zawartości masła orzechowego stanowi białko. Jak wiadomo jest to podstawowy budulec masy mięśniowej. 27g białka na 100g produktu to więcej niż ma w sobie łosoś czy wołowina. Jest to zatem ciekawa propozycja dla osób, które nie spożywają mięsa, a chcą uzupełnić niedobory białka.
2. Obecność tłuszczy nienasyconych
Duża zawartość „dobrych” tłuszczy w maśle orzechowym pozwala skutecznie obniżać poziom cholesterolu we krwi, a to automatycznie przełoży się na zmniejszenie ryzyka chorób sercowych i zawałów serca. Dodatkowy wpływ na układ krążenia działa pozytywnie na procesy odchudzania.
3. Niska zawartość cukrów
Masło orzechowe cechuje się niską zawartością węglowodanów, a całościowo cukry to niecałe 4% zawartości w 100g produktu.
4. Witaminy grupy B i E oraz kwas foliowy
Witaminy grupy B i E wpływają bezpośrednio na kondycję układu krwionośnego. Wspomagają również układ nerwowy co ma bezpośredni wpływ na pracę mięśni jak również polepszają pracę intelektualną i zwiększają pamięć. Cechują się właściwościami antyoksydacyjnymi (przeciwutleniacze).
5. Niezbędne minerały
Masło orzechowe to przede wszystkim obecność potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Elementy te wpływają na mocne kości i zęby, ale także są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ich niedobory mogą powodować chociażby bolesne skurcze łydek.
6. Błonnik
Około 10% zawartości masła orzechowe stanowi błonnik, który usprawnia procesy trawienne, a także obniża stężenie glukozy we krwi i zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Minimalizuje również uczucie głodu.
Zobacz także, z czym jeść masło orzechowe.
Trzeba pamiętać, że decydującym czynnikiem przy wyborze odpowiedniego masła jest szczególne zwrócenie uwagi na jego jakość. Na półkach sklepowych często można spotkać się z produktami niskiej jakości, które zawierają niepotrzebne dodatki jak sól , cukier oraz co gorsza dodatki chemiczne. W składzie może pojawić się również olej palmowy, który pełni rolę wypełniacza i pozwala zaoszczędzić na surowcu.
Nasze masła orzechowe są 100% naturalnie zdrowe!