Jakie wybrać masło orzechowe?

 –  NaturalnieZdrowe.pl  06/08/2018 10:46:38     Ciekawostki żywieniowe    Komentarze 0

Masło orzechowe staje się coraz  częściej stosowaną alternatywą dla tradycyjnego masła i to nie tylko do smarowania pieczywa lecz także np. do naleśników czy racuchów. Duże uznanie znalazło również wśród sportowców i osób żyjących aktywnie. Co sprawia, że tak często jest obecne w diecie osób dbających o swoje zdrowie?

1.    Wysoka zawartość białka

Ponad ¼ zawartości masła orzechowego stanowi białko. Jak wiadomo jest to podstawowy budulec masy mięśniowej. 27g białka na 100g produktu to więcej niż ma w sobie łosoś czy wołowina. Jest to zatem ciekawa propozycja dla osób, które nie spożywają mięsa, a chcą uzupełnić niedobory białka.

2.    Obecność tłuszczy nienasyconych

Duża zawartość „dobrych” tłuszczy w maśle orzechowym pozwala skutecznie obniżać poziom cholesterolu we krwi, a to automatycznie przełoży się na zmniejszenie ryzyka chorób sercowych i zawałów serca. Dodatkowy wpływ na układ krążenia działa pozytywnie na procesy odchudzania.

3.    Niska zawartość cukrów

Masło orzechowe cechuje się niską zawartością węglowodanów, a całościowo cukry to niecałe 4% zawartości w 100g produktu.

4.    Witaminy grupy B i E oraz kwas foliowy

Witaminy grupy B i E wpływają bezpośrednio na kondycję układu krwionośnego. Wspomagają również układ nerwowy co ma bezpośredni wpływ na pracę mięśni jak również polepszają pracę intelektualną i zwiększają pamięć. Cechują się właściwościami antyoksydacyjnymi (przeciwutleniacze).

5.    Niezbędne minerały

Masło orzechowe to przede wszystkim obecność potasu, magnezu, fosforu i wapnia. Elementy te wpływają na mocne kości i zęby, ale także są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Ich niedobory mogą powodować chociażby bolesne skurcze łydek.

6.    Błonnik

Około 10% zawartości masła orzechowe stanowi błonnik, który usprawnia procesy trawienne, a także obniża stężenie glukozy we krwi i zmniejsza zapotrzebowanie na insulinę. Minimalizuje również uczucie głodu.

Zobacz także, z czym jeść masło orzechowe.

Trzeba pamiętać, że decydującym czynnikiem przy wyborze odpowiedniego masła jest szczególne zwrócenie uwagi na jego jakość. Na półkach sklepowych często można spotkać się z produktami niskiej jakości, które zawierają niepotrzebne dodatki jak sól , cukier oraz co gorsza dodatki chemiczne. W składzie może pojawić się również olej palmowy, który pełni rolę wypełniacza i pozwala zaoszczędzić na surowcu.
Nasze masła orzechowe są 100% naturalnie zdrowe!

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło