Zamówienia wysyłamy w terminie do 3 dni roboczych.

Pasta z kurkumy i złote mleko – zdradzamy tajemnice Ajurwedy

Pasta z kurkumy i złote mleko – zdradzamy tajemnice Ajurwedy

Ajurweda to jedna z najstarszych koncepcji leczniczych znanych człowiekowi i praktykowana jest z powodzeniem do dnia dzisiejszego. Jakie kryje w sobie tajemnice?

Przejdź do następnych akapitów:

Ajurweda to starohinduska metoda leczenia łącząca w sobie elementy medycyny naturalnej, medycyny konwencjonalnej, ale także elementów duchowych. Z tego powodu powszechnie uznawana jest za pseudonaukę, a spora część naukowców podkreśla brak niezbitych dowodów na jej skuteczność. Nie zmienia to jednak faktu, że jest obecna i praktykowana na terenie Indii od kilku tysięcy lat. O ile do niektórych przesłanek tej ideologii można podchodzić z dystansem, to są też metody wywodzące się z ajurwedy, które z powodzeniem pozwolą nam uzyskać pozytywne i namacalne efekty. Dwie z nich, pasta z kurkumy i złote mleko, przedstawiamy poniżej.

Smak Indii

Kurkuma mielona to przyprawa kojarzona przede wszystkim z Indiami. Charakterystyczny, żółty korzeń jest obecny w bardzo wielu potrawach tamtejszej kuchni. O właściwościach kurkumy i jej zaletach pisaliśmy niedawno w naszym wpisie (https://naturalniezdrowe.pl/blog/82_Wlasciwosci-i-dzialanie-zdrowotne-kurkumy). Dzisiaj skupimy się na tym, jak sporządzana jest pasta z kurkumy. Wykorzystując nasz przepis na pastę potrzebować będziemy:


- 3 płaskie łyżki kurkumy w proszku
- pół szklanki wody
- szczypta zmielonego, czarnego pieprzu
- pół łyżeczki oleju kokosowego


Na początku musimy zagotować odmierzoną ilość wody. Po doprowadzeniu do wrzenia dodajemy wszystkie pozostałe składniki i mieszamy do uzyskania jednolitej, gęstej masy. Ważne jest, aby wszystko trwało co najmniej 8 minut. Według specjalistów od ajurwedy jest to minimalny czas niezbędny do wydobycia z kurkumy wszystkich dobrodziejstw, jakie w sobie kryje. 

W ten sposób powstanie gęsta pasta, ale nie zbita. W razie potrzeby możemy dodać odrobinę wody i zmienić jej konsystencję. W takiej postaci możemy przechowywać gotową pastę z kurkumy przez około 3 tygodnie. Używać możemy jej praktycznie wszędzie: jako dodatek do sałatek, zup lub jogurtu, a nawet jako smarowidło do pieczywa czy bazę do złotego mleka. Pasta z kurkumy z powodzeniem zastąpi również świeżą kurkumę. Łyżeczka pasty z kurkumy wzbogaci walory smakowe wielu potraw i nada im charakterystyczny aromat.

Złoto dla zuchwałych

Innym, bardzo popularnym „lekarstwem” ajurwedy jest złote mleko, czyli w dużym skrócie kurkuma z mlekiem. Specyfik ten ma działanie antybakteryjne i przeciwbólowe, a dodatkowo wspomaga organizm w procesie oczyszczania z toksyn. Dodaje przez to energii i wpływa pozytywnie na samopoczucie. Taki napój z kurkumy najlepiej pić podczas sezonu przeziębień i infekcji. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a jako bazy używamy wcześniej przygotowanej pasty z kurkumy. Potrzebować zatem będziemy:


- 1 łyżeczka pasty
- szklanka mleka
- 1 łyżeczkę oleju migdałowego lub kokosowego
- coś na osłodę: cukier albo syrop klonowy (według uznania)


Sam proces przygotowania jest bardzo prosty, bo wymaga tylko wymieszania wszystkich składników i podgrzania (bez zagotowania!). Voila! Płynne złoto gotowe! Życzymy smacznego i na zdrowie!


< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania