Pasta z kurkumy i złote mleko – zdradzamy tajemnice Ajurwedy

Ajurweda to jedna z najstarszych koncepcji leczniczych znanych człowiekowi i praktykowana jest z powodzeniem do dnia dzisiejszego. Jakie kryje w sobie tajemnice?

Przejdź do następnych akapitów:

Ajurweda to starohinduska metoda leczenia łącząca w sobie elementy medycyny naturalnej, medycyny konwencjonalnej, ale także elementów duchowych. Z tego powodu powszechnie uznawana jest za pseudonaukę, a spora część naukowców podkreśla brak niezbitych dowodów na jej skuteczność. Nie zmienia to jednak faktu, że jest obecna i praktykowana na terenie Indii od kilku tysięcy lat. O ile do niektórych przesłanek tej ideologii można podchodzić z dystansem, to są też metody wywodzące się z ajurwedy, które z powodzeniem pozwolą nam uzyskać pozytywne i namacalne efekty. Poniżej przedstawiamy dwie z nich, pastę z kurkumy i złote mleko (inaczej złoty napój, który zawiera kurkumę i od starożytności jest napojem joginów).

Smak Indii

Kurkuma mielona to przyprawa kojarzona przede wszystkim z Indiami. Charakterystyczny, żółty korzeń jest obecny w bardzo wielu potrawach tamtejszej kuchni.

Zdrowotne właściwości kurkumy

Kurkuma zawiera unikalne składniki tj. tumeron i kurkumina, którym zawdzięcza swoje dobroczynne właściwości. Tumeron skutecznie wspomaga pracę i regenerację mózgu. Z kolei kurkumina wykazuje przede wszystkim działanie antyoksydacyjne, co oznacza, że ma właściwości antynowotworowe, działa także przeciwdepresyjnie i poprawia samopoczucie. Dodatkowo ma działania przeciwzapalne. Kurkuma przyjmowana regularnie leczy zapalenia stawów. Dodatkowo świetnie oczyszcza wątrobę i nerki. Pasta z kurkumy to idealne panaceum na ból gardła i zalegającą wydzielinę. Wystarczy pół łyżeczki pasty uformować w małą kulkę i umieścić na tylnej części gardła po chwili połknąć popijając szklanką ciepłej wody. Powszechnie kurkuma uważana jest za naturalny antybiotyk, co więcej ze względu na działanie rozgrzewające i przeciwwirusowe, warto spożywać kurkumę podczas przeziębienia, grypy czy infekcji, a w okresie jesienno zimowym profilaktycznie na wzmocnienie odporności organizmu. Co więcej, ma naturalne działanie przeciwgrzybiczne, świetnie sprawdza się do zwalczania grzybów Candida. Jest pomocna w przypadku problemów z trawieniem.

Kurkuma ma wyjątkowe właściwości lecznicze, więcej pisaliśmy o jej zaletach niedawno w naszym wpisie (https://naturalniezdrowe.pl/blog/82_Wlasciwosci-i-dzialanie-zdrowotne-kurkumy). Dzisiaj skupimy się na tym, jak sporządzana jest pasta z kurkumy. Wykorzystując nasz przepis na pastę z kurkumy potrzebować będziemy:

Przepis na pastę z kurkumy

  • 3 płaskie łyżki kurkumy w proszku (najlepiej ekologicznej)
  • pół szklanki wody
  • szczypta mielonego, czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki oleju kokosowego

Przygotowanie pasty jest proste. Na początku wodę doprowadź do wrzenia. Kolejno dodaj kurkumę i pozostałe składniki i mieszaj aż powstanie jednolita, gęsta masa. . Następnie na małym ogniu gotuj mieszając (aby pasta się nie przypaliła) co najmniej 8 minut. Według specjalistów od ajurwedy jest to minimalny czas niezbędny do wydobycia z kurkumy wszystkich dobrodziejstw, jakie w sobie kryje. Warto wiedzieć również że kurkuma w połączeniu z tłuszczem wykazuje mocniejsze działanie.

W ten sposób powstanie gęsta pasta, ale nie zbita. Jeśli pasta jest zbyt rzadka dodaj trochę kurkumy, czarnego pieprzu i olej kokosowy, jeśli pasta stanie się zbyt gęsta dodaj odrobinę wody, w ten sposób możesz łatwo zmienić jej konsystencję. Gotową pastę z kurkumy przełóż do szklanego pojemnika. W takiej postaci możemy przechowywać pastę z kurkumy przez około 3 tygodnie. Najlepiej przechowywać ją w lodówce. Gotowa pasta z kurkumą może być używana praktycznie wszędzie: jako dodatek do sałatek, zupy, koktajli, owsianki lubjogurtu, a nawet jako smarowidło do pieczywa czy bazę do złotego mleka. Pasta z kurkumy z powodzeniem zastąpi również świeżą kurkumę. Łyżeczka pasty z kurkumy wzbogaci walory smakowe wielu potraw i nada im charakterystyczny aromat. W zależności od właściwości złotego mleka, jakie chcesz uzyskać, możesz wzbogacić pastę z kurkumy o imbir (starty surowy lub w proszku), cynamon, kardamon, zmielone goździki, pieprz, odrobinę gałki muszkatołowej lub inne przyprawy. Jako tłuszcz zaleca się olej kokosowy lub masło klarowane, możesz jednak użyć także oleju migdałowego, czy konopnego. Możesz także dodać miód do smaku.

Złoto dla zuchwałych

Innym, bardzo popularnym „lekarstwem” ajurwedy jest złote mleko (golden milk), czyli w dużym skrócie kurkuma z mlekiem. Można użyć mleko krowie lub roślinne: migdałowe, kokosowe lub owsiane. To świetny zamiennik porannej kawy. Specyfik ten ma działanie antybakteryjne i przeciwbólowe, a dodatkowo kurkuma wspomaga organizm w procesie oczyszczania z toksyn. Dodaje przez to energii i wpływa pozytywnie na samopoczucie. Taki napój z kurkumy wzmacnia odporność organizmu, więc najlepiej pić go podczas sezonu na przeziębienie i infekcje. Sposób przygotowania jest bardzo prosty, a jako bazy używamy wcześniej przygotowanej pasty z kurkumy. Potrzebować zatem będziemy:

  • 1 łyżeczka pasty
  • szklanka mleka
  • 1 łyżeczkę oleju migdałowego lub kokosowego
  • coś na osłodę: cukier lub syrop klonowy (według uznania)

Sam proces przygotowania jest bardzo prosty, bo wymaga tylko wymieszania wszystkich składników i podgrzania (bez zagotowania!). Voila! Płynne złoto gotowe! Życzymy smacznego i na zdrowie!

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło