SŁÓD DO WYPIEKÓW ORYGINALNY LITEWSKI 500g
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Najniższa cena w ciągu 30 dni przed aktualną promocją: 19,80 zł -3,01 zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 1 punkt lojalnościowy.
SŁÓD DO WYPIEKÓW ORYGINALNY LITEWSKI to rodzaj słodu żytniego, pozyskiwanego ze skiełkowanego i zmielonego ziarna żyta, w wyniku procesu słodowania. Nazywany jest często litewskim, gdyż obok kminku, miodu i czosnku, stanowi podstawowy składnik tamtejszego tradycyjnego chleba.
Jak uzyskać słód żytni?
Oferowany sfermentowany słód żytni jest niemal niemożliwy do samodzielnego pozyskania w zaciszu domowym. Jest bowiem przygotowywany poprzez kiełkowanie, a następnie długie podgrzewanie precyzyjnie wyselekcjonowanych ziaren żyta w piecach, w odpowiedniej temperaturze i specjalnie przystosowanych warunkach.
Słód żytni - zastosowanie
Słód żytni znajduje szerokie zastosowanie zwłaszcza w piekarnictwie, gdzie służy do wyrobu chlebów żytnich, pszenno-żytnich oraz do wypieku ciast.
Jako taki stanowi także składnik gotowych mieszanek chlebowych, oferowanych głównie przez sklepy ze zdrową żywnością. Jest składnikiem mieszanki do chleba litewskiego, zapewniając powstałemu przy jej użyciu bochenkowi oryginalny smak.
Słód - właściwości
Słód żytni nadaje wypiekom charakterystyczny smak i zapach. Wykorzystywany w produkcji chleba sprawia, że skórka staje się chrupiąca i aromatyczna, a miękisz delikatny i miękki. Dodatkowo, dzięki zastosowaniu tego typu słodu wypiek zyskuje szlachetny brązowy kolor, taki sam, jak przy użyciu pełnego ziarna żyta.
Słód należy stosować zgodnie z przepisem na wypiek, jaki chcemy wykonać. Powszechnie jednak tego typu słód wykorzystuje się w proporcji min. 2% w stosunku do ilości mąki.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul Matejki 4
zastosowanie : naturalny słód żytni litewski , niezbędny składnik chlebów litewskich , ale również wszelkich innych gdzie oczekujemy podniesienia smaku , aromatu oraz wybarwienia. Posiada bardzo charakterystyczny , swoisty , niepowtarzalny aromat . Podnosi smak i aromat wypieków a także powoduje , że skórka staje się chrupiąca , a miękisz delikatniejszy. Najlepsze efekty uzyskujemy dozując od 2 do 6 % w stosunku do mąki przewidzianej recepturą .
Tłuszcze: 1,7g [w tym nasycone 0,2g]
Super dodatek do wypieków
znajoma poleciła mi żeby dawać słód jęczmienny do wypieków i ciesze się , że posłuchałam. Chleb wychodzi z fajnym posmakiem, polecam !!!