Chlorella 1000 tabletek/250g
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 3 punktów lojalnościowych.
Chlorella tabletki
Tabela wartości odżywczych
-
Wartość energetyczna 1722 kJ / 410 kcal
-
Tłuszcz 11,2 g w tym kwasy tł. nasycone 0,9 g
-
Węglowodany 16,8 g w tym cukry 0,8 g
-
Błonnik 11,7 g
-
Białko 54,6 g
-
Sól 0,1 g
Pod dźwięcznie brzmiącą nazwą chlorella kryje się niezwykła alga pochodząca z dalekiego wschodu. Należąca do grupy zielenic glon jest od dawna znany jako istna kopalnia różnych związków prozdrowotnych. Jest bogata w składniki odżywcza oraz posiada szereg właściwości prozdrowotnych, co sprawia, że chlorella w pełni zasługuje na miano superfood.
Chlorella zwyczajna (chlorella vulgaris) jest algą rosnącą w słodkich wodach zbiorników we wschodniej Azji. Dzięki swoim właściwościom jest polecana jako suplement diety, który może pomóc w budowaniu lepszej kondycji organizmu.
Skład chlorelli
Mogłoby się wydawać, że chlorelli będącej glonem znacznie bliżej będzie do tradycyjnych roślin i warzyw niż chociażby do mięsa. Nic bardziej mylnego. Ten typ alg to jedno z najlepszych źródeł białka i żelaza dostępny w naturze. Proteiny stanowią grubo ponad połowę zawartości. Dla porównania wysokiej jakości mięso wołowe, czy indycze ma poniżej 30 gramów białka, czyli około połowy tego, co w chlorelli.
Dodatkowo na uwagę zasługuje również wysoka zawartość żelaza. Chlorella zawiera go najwięcej wśród wszystkich roślinnych źródeł. To sprawia, że alga ta stanowi cenny dodatek w diecie, szczególnie dla wegan i wegetarian. Mogą uzupełniać oni ewentualne niedobory protein i żelaza wynikające z braku mięsa w jadłospisie. Sprzyja temu również profil aminokwasów, który jest podobny do tego w jajkach.
Chlorella na silny układ odpornościowy
Wysoka ilość białka to oczywiście nie koniec zalet chlorelli. W jej składzie znajdziemy bogactwo składników odżywczych: wiele mikro i makroelementów, a także witamin i substancji o działaniu antyoksydacyjnym. Na uwagę zasługuje wysoka zawartość tłuszczy (w tym kwasy tłuszczowe omega-3). Chlorella jest również bogatym źródłem witamin z grupy B (w tym B12 i kwas foliowy, czyli B9), D oraz K. Zawiera również kwasy nukleinowe.
Dzięki takiej zawartości chlorella nie tylko potrafi obniżyć poziom cholesterolu LDL, ale również wzmacnia układ odpornościowy i wspiera profilaktykę antyrakową. Wspiera również zwalczanie infekcji i gojenie ran. Świetnie sprawdza się w okresowym oczyszczaniu organizmu z metali ciężkich i innych toksyn.
Suplementacja chlorelli
Chlorella dostępna jest w różnych formach. Mogą być to tabletki, kapsułki albo proszek. Pod względem zawartości i skuteczności, nie ma między nimi większych różnic. Wszystko zatem zależy od naszych preferencji. Dla osób, które mają problem z łykaniem tabletek, lepszym wyborem będzie proszek. Jest on łatwy do dodania do jogurtu, czy soku. Często ma jednak swoisty “rybi” aromat, co niektórym może przeszkadzać. Wtedy lepiej sprawdzi się chlorella w tabletkach.
Jak dawkować chlorellę? Zalecana dzienna porcja to 3-5 g. Istotne jest jednak, by suplementacja nie trwała dłużej niż kilka miesięcy. Potem najlepiej zrobić sobie pauzę i ewentualnie spożywać chlorellę znowu dopiero po jakimś czasie. Chlorella jest wartościowym dodatkiem o wyjątkowych właściwościach zdrowotnych, ale jej nadmiar może mieć skutki uboczne. Najczęstsze objawy to biegunka, nudności, wysypka. Są to jednak symptomy występujące najczęściej u osób mających problem z tarczycą lub nerkami.
Chlorella i spirulina
Trudno nie odnieść wrażenia, że chlorella jest bardzo podobna do spiruliny. Obie mają bardzo zbliżoną barwę, są dostępne w formie suplementów diety i i cechują się podobnym działaniem. Te superfood mają jednak drobne, ale istotne różnice.
Przede wszystkim chlorella jest algą, a spirulina powstaje z cyjanobakterii. Chociaż ta ostatnia nie ma w sobie witaminy B12, to ma w sobie więcej białka i składników mineralnych. Chlorella również ma cenne składniki odżywcze, ale lepiej sprawdza się podczas oczyszczania organizmu. Najlepiej jest łączyć zalety obu suplementów.
Chlorella - przeciwwskazania
Chlorella to superfood więc jej spożywanie jest wręcz wskazane. Jednak w wypadku dzieci przyjmowanie chlorelli warto wcześniej skonsultować z lekarzem. Alga może powodować reakcje uczuleniowe. To samo dotyczy kobiet w ciąży. Stosowanie chlorelli pozwala dostarczyć bardzo ważny w tym czasie kwas foliowy, ale najlepiej będzie o to spytać podczas wizyty u specjalisty.
Skład:
99 % chlorella, krzemionka 1% (substancja przeciwzbrylająca)
Kraj pochodzenia:
Chiny
Masa netto: 250 g (1000 tabletek)
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.