Kwas l-askorbinowy – właściwości i zastosowanie

Kwas l-askorbinowy – właściwości i zastosowanie

Kwas l-askorbinowy czyli popularna witamina C to związek odgrywający bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu człowieka. Dodatkowo ma też inne zastosowania, które pozwolą wykorzystać ją nie tylko do utrzymania dobrego stanu zdrowia.  Kwas l-askorbinowy ma prócz tego także inne atuty.


Witamina C większości osób kojarzy się głównie ze wsparciem odporności w okresie jesienno-zimowym. Oczywiście jest to słuszne podejście i niepodatność na choroby to jedna z podstawowych zalet. Witaminy C można jednak używać na wiele innych sposobów.

1.    Właściwości antyoksydacyjne kwasu askorbinowego

Witamina C to naturalny przeciwutleniacz. Oznacza to, że wspiera system odpornościowy człowieka, ale pomaga również w zapobieganiu chorobom nowotworowym czy chorobom układu krążenia. Właściwości antyoksydacyjne pozwalają ponadto wykorzystywać kwas l-askorbinowy jako środek spożywczy przedłużający trwałość żywności.

2.    Polepszenie kondycji skóry i ścięgien

>Kwas l-askorbinowy jest niezbędny w procesie biosyntezy kolagenu. Jak wiadomo, jest to główne białko tkanki łącznej czyli budulca ścięgien. Ubytek kolagenu prowadzi do powstawania zmarszczek, a także powoduje zmniejszenie elastyczności skóry, która obniża się wraz ze starzeniem. Innymi słowy: mniej witaminy C to dodatkowe lata do naszego wyglądu.  

3.    Zdrowe i mocne zęby

Niewiele osób wie, ale witamina C ma duże znaczenie na stan naszej jamy ustnej. Niszczy bakterie, które odpowiedzialne są za próchnicę. Dobrze znany szkorbut powoduje krwawienie z dziąseł oraz wypadanie zębów dlatego szczególnie istotne jest aby unikać niedoborów witaminy C.

4.    Wsparcie dla sportowców

Osoby aktywne fizycznie doskonale wiedzą o zaletach jakie daje witamina C. Kwas l-askorbinowy nie tylko wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej, ale również pomaga w regeneracji i gojeniu ran. Dodatkowo w czasie treningu zwiększa wytrzymałość organizmu, a po ćwiczeniach pomaga niwelować efekty wysiłku jakie mogą objawiać się w postaci obolałych stawów. Dla osób aktywnych zapotrzebowanie na witaminę C jest większe niż wśród osób prowadzących statyczny tryb życia.

5.    Dodatek do wody w basenach

Dla niektórych może być to zaskoczenie, ale kwas l-askorbinowy świetnie nadaje się do odbarwiania wody w basenach. Ze względu na swoje właściwości asymilacji żelaza, witamina C redukuje jony żelaza, które są odpowiedzialne za brzydką barwę wody. Dzięki temu jesteśmy w stanie w szybki i tani sposób uzyskać krystaliczną, lazurową wodę. Co istotne, wystarczy stosunkowo niewielka ilość kwasu askorbinowego, by uzyskać świetne rezultaty. Nie bez znaczenia jest też fakt, że takie efekty można osiągnąć w naturalny sposób, bez dodawania środków chemicznych.

< Wróć do bloga Następny wpis >
Produkt dodany do porównania