Wegańskie kotlety mielone

 –  NaturalnieZdrowe.pl  03/03/2023 08:58:51    Komentarze 0

Rezygnacja z mięsa u wegan i wegetarian nie koniecznie musi oznaczać "utratę" ulubionych dań. Wbrew pozorom jest wręcz odwrotnie. Osoby na dietach bezmięsnych są mistrzami w zastępowaniu różnego rodzaju potraw ich roślinnymi odpowiednikami. Zresztą, przy tak dużej ilości produktów, które mogą być do tego użyte, nie jest to wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać.

kotlety wegańskie

Z czego zrobić roślinne burgery?

Po co najczęściej sięga się, by zastąpić mięso mielone? Przede wszystkim po soję. To z niej wytwarza się najwięcej wege-imitacji. Popularność zaczyna zdobywać również seitan, czyli wypłukane białko pszenicy. Sporządzone na ich bazie dania, nie tylko mają podobną ilość białka, ale również przypominają mięso pod względem wyglądu i konsystencji.

Wegańskie mielone jak prawdziwe

Tym razem mamy jednak inny pomysł na roślinne mielone. Nie będzie potrzebny ani granulat sojowy, ani płatki drożdżowe. Nie obejdzie się jednak bez bułki tartej. Przepis w dużym stopniu bazuje na świeżych produktach. Naszym zdaniem to właśnie jeden z powodów, dla których gotowe danie jest tak podobne do prawdziwych kotletów mielonych. Całość nie jest trudna do zrobienia, ale wymaga odpowiedniego zaplanowania.

OK, zabierzmy się do roboty!

smażenie cebuli na rozgrzanym oleju

Składniki:

  • 125 g kaszy jaglanej

  • 250 g pieczarek

  • kawałek pora

  • cebula

  • 100 g pestek dyni

  • przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek

  • bułka tarta, oliwa z oliwek albo inny olej

Wykonanie:

  1. Na początku ugotuj kaszę jaglaną. Ilość wody w stosunku do kaszy powinna wynosić 2:1. Kasza jaglana powinna być gotowa przez kilka minut od momentu wrzenia. Następnie wystarczy przelać ją przez sito i zostawić do wystygnięcia.

  2. Czekając na kaszę, kroimy drobno cebulę i pieczarki. Można je też zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystko smażymy na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem.

  3. Dla oszczędności czasu możemy w tym samym czasie na osobną patelnię wrzucić pestki dyni i je uprażyć.

  4. Pora kroimy na drobną kostkę, a następnie wkładamy go razem z wcześniej przygotowanymi składnikami do jednej miski i dokładnie mieszamy lub blendujemy na jednolitą konsystencję. Można doprawić dodatkowo oregano lub majerankiem.

  5. Na koniec formujemy kotleciki odpowiedniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na oliwę. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotej i chrupiącej skórki.

kotlety na patelni

Szybko, tanio i zdrowo, czyli po wegańsku

Tak przygotowane kotlety mielone możemy podawać z innymi warzywami. Mogą być to popularne ziemniaki albo bataty. Do tego sałatka z dressingiem, do którego można wykorzystać ocet balsamiczny albo sos sojowy i pyszny wege obiad gotowy! Szybki, tani i prosty do zrobienia, czyli idealny. Smacznego!

Produkty, które mogą Cię zainteresować:

Jacek Sieradz

W Naturalnie Zdrowe obecny od kilku lat. Gorliwy zwolennik idei slow life i racjonalnego podejścia do spraw żywienia. W swoich wpisach opisuje zdrowe produkty i ich właściwości oraz przedstawia, jak i dlaczego warto z nich korzystać. Zagadnienia związane z szeroko pojętym zdrowym trybem życia stara się prezentować w sposób przystępny, aby nawet laik mógł czerpać z nich maksimum pożytku i informacji. Miłośnik odkrywania nowych destynacji i lokalnych smaków. Po godzinach fan westernów i oddany właściciel staffika.

Komentarze

Zaloguj się lub zarejestruj, aby dodawać komentarze
  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w związku z zamówieniem. Więcej w Polityce prywatności.

Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło