Wegańskie kotlety mielone
Rezygnacja z mięsa u wegan i wegetarian nie koniecznie musi oznaczać "utratę" ulubionych dań. Wbrew pozorom jest wręcz odwrotnie. Osoby na dietach bezmięsnych są mistrzami w zastępowaniu różnego rodzaju potraw ich roślinnymi odpowiednikami. Zresztą, przy tak dużej ilości produktów, które mogą być do tego użyte, nie jest to wcale tak trudne, jak mogłoby się wydawać.
Z czego zrobić roślinne burgery?
Po co najczęściej sięga się, by zastąpić mięso mielone? Przede wszystkim po soję. To z niej wytwarza się najwięcej wege-imitacji. Popularność zaczyna zdobywać również seitan, czyli wypłukane białko pszenicy. Sporządzone na ich bazie dania, nie tylko mają podobną ilość białka, ale również przypominają mięso pod względem wyglądu i konsystencji.
Wegańskie mielone jak prawdziwe
Tym razem mamy jednak inny pomysł na roślinne mielone. Nie będzie potrzebny ani granulat sojowy, ani płatki drożdżowe. Nie obejdzie się jednak bez bułki tartej. Przepis w dużym stopniu bazuje na świeżych produktach. Naszym zdaniem to właśnie jeden z powodów, dla których gotowe danie jest tak podobne do prawdziwych kotletów mielonych. Całość nie jest trudna do zrobienia, ale wymaga odpowiedniego zaplanowania.
OK, zabierzmy się do roboty!
Składniki:
-
125 g kaszy jaglanej
-
250 g pieczarek
-
kawałek pora
-
cebula
-
100 g pestek dyni
-
przyprawy: sól, pieprz, oregano, majeranek
-
bułka tarta, oliwa z oliwek albo inny olej
Wykonanie:
-
Na początku ugotuj kaszę jaglaną. Ilość wody w stosunku do kaszy powinna wynosić 2:1. Kasza jaglana powinna być gotowa przez kilka minut od momentu wrzenia. Następnie wystarczy przelać ją przez sito i zostawić do wystygnięcia.
-
Czekając na kaszę, kroimy drobno cebulę i pieczarki. Można je też zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Wszystko smażymy na oliwie. Doprawiamy solą, pieprzem.
-
Dla oszczędności czasu możemy w tym samym czasie na osobną patelnię wrzucić pestki dyni i je uprażyć.
-
Pora kroimy na drobną kostkę, a następnie wkładamy go razem z wcześniej przygotowanymi składnikami do jednej miski i dokładnie mieszamy lub blendujemy na jednolitą konsystencję. Można doprawić dodatkowo oregano lub majerankiem.
-
Na koniec formujemy kotleciki odpowiedniej wielkości, obtaczamy w bułce tartej i wrzucamy na oliwę. Kotlety smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do uzyskania złotej i chrupiącej skórki.
Szybko, tanio i zdrowo, czyli po wegańsku
Tak przygotowane kotlety mielone możemy podawać z innymi warzywami. Mogą być to popularne ziemniaki albo bataty. Do tego sałatka z dressingiem, do którego można wykorzystać ocet balsamiczny albo sos sojowy i pyszny wege obiad gotowy! Szybki, tani i prosty do zrobienia, czyli idealny. Smacznego!