AGAR
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Kupując teraz ten produkt otrzymasz 2 punktów lojalnościowych. Twój koszyk wyniesie 2 points które mogą być zamienione na jeden bon o wartości 0,40 zł.
Wartość odżywcza w 100 g produktu
-
Wartość energetyczna 720kJ / 172 kcal
-
Tłuszcz 0,1 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,014 g
-
Węglowodany 0,4 g w tym cukry 0 g
-
Błonnik 86 g
-
Białko 0,1 g
-
Sól 0,01 g
Na fali rosnącej popularności zdrowego trybu życia staramy się szukać alternatyw dla najczęściej używanych artykułów. Produkty zawierające gluten zastępujemy wariantami bez tego białka, a wyroby z dodatkiem produktów odzwierzęcych zamieniamy na takie, które spełniają założenia diet bezmięsnych. Jednym z takich produktów jest agar - wegański odpowiednik tradycyjnej żelatyny. Ten wywodzący się z Japonii dodatek do żywności ma jednak więcej właściwości niż mogłoby się wydawać na pierwszy rzut oka.
Przejdź do następnych akapitów:
Agar co to jest
Agar spożywczy, inaczej agar agar lub agar-agar to produkt naturalny, pochodzenia roślinnego, która ze względu na swoje właściwości zyskuje coraz większe zainteresowanie. Przede wszystkim jest to doskonały zamiennik żelatyny w kuchni wegańskiej oraz wegetariańskiej. Agar agar pozyskuje się ze ścianek czerwonych alg morskich - krasnorostów, rosnących na głębokości dochodzącej do 30 metrów. To zresztą tłumaczy, dlaczego agar nazywany jest czasem morską żelatyną.
Chociaż ten rodzaj glonów morskich uprawiany był pierwotnie u wybrzeży Japonii, to obecnie ze względu na rosnącą popularność agaru spotkać je można również w innych częściach świata - nawet w Europie.
Agar przeważnie dostępny jest w formie proszku lub płatków. Co ciekawe, jest bezwonny, nie posiada smaku, a nawet koloru - potrafi być bezbarwny, chociaż spotyka się również surowiec o jasnożółtym kolorze.
Jak powstaje agar
Agar w przemyśle spożywczym oznaczony jest symbolem E406. Zanim jednak przybierze formę spotykaną w sklepach ze zdrową żywnością, musi zostać poddany wieloetapowej obróbce. Cały proces jest dość skomplikowany, bo już samo pozyskanie alg z dużych głębokości nie należy do najprostszych. Po zabraniu wodorostów następuje płukanie w płukanie w słodkiej wodzie, suszenie, gotowanie i mrożenie - z czego wiele etapów powtarza się kilkukrotnie. Wszystko ma na celu pozyskanie substancji żelującej o odpowiedniej czystości surowca oraz pozwala na usunięcie soli i nadmiaru wody
Właściwości agaru
Jest nie tylko idealną alternatywą dla żelatyny, lecz również przewyższa ją pod względem właściwości żelujących – tężeje w temperaturze pokojowej, czyli wyższej niż żelatyna temperaturze więc nawet w lato i gorące dni sporządzone z agarem galaretki powinny zachować swój stan, bez konieczności chłodzenia ich w lodówce. W zimnej wodzie pęcznieje. Jeśli chodzi o sposób użycia, agar rozpuszcza się w temperaturze ok. 90–100°C, a zastyga w 40–50°C zastyga tworząc rodzaj żelu czy też zmieniając konsystencję potrawy. Wysoka temperatura tężenia sprawia, że nie wymaga chłodzenia w lodówce i jest odporny na działanie wysokiej temperatury. Wrzątek nie wpływa na utratę właściwości żelujących tak jak w przypadku żelatyny. Należy go przechowywać w zamkniętym opakowaniu i chronić przed dostaniem się wilgoci.
Agar ma dwie ważne cechy – jest bardzo skuteczny, a przy tym zawiera cenne wartości odżywcze. Jak już wspomnieliśmy, agar jest mocniejszy, niż żelatyna, a dokładniej działa aż pięć razy silniej. Oznacza to, że jako substancja żelująca jest też bardziej wydajny. Co więcej, gdy w czasie przygotowywania ulegnie zastygnięciu, może zostać podgrzany i rozpuszczony bez tracenia swoich właściwości - tego samego nie można zrobić stosując żelatynę. Agar jest produktem niskokalorycznym (w 100 g jest raptem 170 kcal), a dodatkowo jest trawiony w bardzo niewielkim stopniu.
Agar prócz właściwości żelujących zawiera w sobie również kilka pierwiastków ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest żródłem magnezy, żelaza, wapnia, manganu, sodu i cynku. W jego składzie znajdziemy też kwasy omega 3, a nawet kwas foliowy. Stanowi źródło witamin z grupy B. Zawiera także witaminy K i E. Chociaż w produktach przetworzonych obecność agaru można stwierdzić po obecności E406 w składzie, to jest on całkowicie bezpieczny dla zdrowia. Właściwości żelujące i zagęszczające to nie jedyne zalety agaru. Okazuje się, że to również świetny dodatek usprawniający procesy trawienne. Agar agar zawiera duże ilości błonnika, dzięki czemu nie tylko zwiększa uczucie sytości, ale także usprawnia pracę jelit, wpływa na lepsze trawienie oraz przyspiesza przemianę materii. Bardzo rzadko, ale może się zdarzyć, że przy większej spożytej ilości może dawać lekko przeczyszczające efekty. Ciekawostką jest również fakt, że agar może być też nakładany na stawy w celu złagodzenia stanów zapalnych.
Agar zastosowanie
Chociaż agar znajduje zastosowanie w farmacji, kosmetyce, a nawet przemyśle chemicznym, to główną gałęzią gdzie jest wykorzystywany, jest przemysł spożywczy. To właśnie przy produkcji słodyczy i innej żywności można maksymalnie wykorzystać potencjał agaru, który najczęściej używany jest jako zamiennik żelatyny i zagęstnik.
Agar sprawdzi się do potraw, które chcemy zmienić z formy płynnej na stałą. Dlaczego ta wegańska żelatyna jest lepsza? Przede wszystkim - w przeciwieństwie do żelatyny, agar to naturalna substancja żelująca pochodzenia roślinnego. Już samo to otwiera cały wachlarz możliwości dla osób na dietach bezmięsnych. Weganie nie muszą już rezygnować z ciast, galaretek, puddingów, kremów, deserów, pianek na bazie mleka, dżemów i innych przetworów, które tradycyjnie były wyrabiane właśnie z użyciem żelatyny. Agar możemy wykorzystać do zagęszczania dań wegetariańskich i wegańskich w wersji wytrawnej i na słodko. Doskonale nadaje się do sernika na zimno, zagęszczania owoców i do innych deserów. Możesz sok zamienić z galaretkę. Sprawdzi się także jako zagęstnik sosów, zup, dżemów. Dodatkowo agar tężeje szybciej niż żelatyna i w wyższej temperaturze, więc potrawy z jego udziałem nie muszą być wkładane do lodówki. Jeśli chcemy zwiększyć podaż błonnika, agar agar można śmiało dodawać do napojów - dobrze łączy się z mlekiem i napojami roślinnymi, a przez brak smaku można go dodawać nawet do herbaty. Należy jednak pamiętać, że na to jak się rozpuszcza, duży wpływ ma temperatura - najlepiej agar rozpuścić w zagotowanej wodzie, w temperaturze pokojowej, po prostu zacznie pęcznieć. Zwykle stosuje się 4 - 6 łyżeczki agaru w proszku na litr wody. Jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta, można rozcieńczyć ją odrobiną płynu.
Agar – cena
Pomimo swoich licznych zalet agar w postaci proszku wciąż jest stosunkowo trudny do znalezienia w sprzedaży regularnej. Chociaż głównie stosowany wegan i wegetarian, to zdobywa coraz większą popularność także w szerszym gronie.
Agar - gdzie kupić
Gdzie można kupić agar? Na przykład w sklepie ze zdrową żywnością Naturalnie Zdrowe! Nasz sklep internetowy ma w swojej ofercie najwyższej jakości agar, który z powodzeniem zastąpi w Twojej kuchni żelatynę. Z naszym agarem gotowanie stanie się znacznie szybsze i prostsze. Dodatkowo wysoka wydajność w połączeniu z niską ceną za 1 kg sprawi, że taka ilość starczy na dłużej. Zapraszamy na zakupy!
Kraj pochodzenia: Włochy, Hiszpania
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu.
Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu.
Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4
Specyficzne kody
- ean13
- 5902721172002
Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.