Guma guar

8,70 zł
Brutto
  • Nowy
guma guar

Guma guar

Bezpłatna dostawa już od 199zł

8,70 zł
Brutto

Nie ma punktów za ten produkt.


Guma guar

Guma guar to powszechnie używany dodatek do żywności. W przemyśle spożywczym występuje w wielu produktach jako E412, czyli jest częścią dodatków zaliczanych do grupy emulgatorów, środków spulchniających i żelujących. Wbrew pozorom nie jest to jednak sztuczna, a w pełni naturalna substancja, która posiada nie tylko cechy funkcjonalne, ale i zdrowotne.

Czym jest guma guar?

Guma guar to produkt otrzymywany z rośliny o tej samej nazwie. Guar należy do rodziny bobowatych, czyli tej samej, w której znajdują się popularne rośliny strączkowe: groch, ciecierzyca, czy soja. Czołowym wytwórcą gumy guar są Indie, które odpowiadają za ponad 80% światowej produkcji. O ile E412 kojarzy się głównie z przemysłem spożywczym, to gumę guar wykorzystuje się również w kosmetykach, a także produktach farmaceutycznych.

Guma guar to polisacharyd, czyli wielocukier składający się z dwóch cukrów prostych: mannozy i galaktozy. Występuje pod postacią białego lub jasnożółtego proszku i pod względem swoich właściwości jest bardzo podobna w działaniu do błonnika. Nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym i zostaje w całości wydalona z organizmu. Do tego pobudza pracę jelit, a także obniża poziom cholesterolu LDL - zupełnie jak błonnik. Guma guar bardzo dobrze absorbuje wodę i przez pęcznienie w żołądku zapewnia uczucie sytości przez długi czas.

Guma guar, a guma ksantanowa?

Guma guar często bywa mylona z gumą ksantanową. Dzieje się tak częściowo ze względu na pierwszy człon nazwy. Dodatkowo obie substancje mają zbliżone do siebie właściwości. Czym zatem różni się guma guar od gumy ksantanowej? Przede wszystkim sposobem pozyskiwania. Guma guar jest pochodzenia roślinnego, a gumę ksantanową uzyskuje się podczas procesu fermentacji przy obecności bakterii. Pozostałe cechy są podobne, co potwierdza również oznaczenie gumy ksantanowej - E415.

O ile faktem jest, że guma guar jest obecna w wielu wysoko przetworzonych produktach dostępnych w sklepach, to trzeba podkreślić, że jest to dodatek w pełni naturalny i bezpieczny dla zdrowia. Nie stwierdzono żadnych przeciwwskazań do stosowania, chociaż trzeba pamiętać, że wszystko w nadmiarze może powodować niedogodności, czy reakcje uczuleniowe. Dotyczy to jednak wyjątkowych przypadków i w przypadku gumy guar może oznaczać np. wzdęcia.

Guma guar - właściwości

Guma guar jest produktem w pełni bezglutenowym. Nie wpływa w żaden sposób na smak i zapach stąd może być stosowana dosłownie wszędzie. Ze względu na swoje właściwości wykorzystuje się ją przede wszystkim jako wypełniacz lub środek zapewniający odpowiednią konsystencję: teksturę, gęstość i kremowość. Te cechy są szczególnie pożądane w majonezach, lodach, dżemach, galaretkach i innych. Jak więc widać spektrum zastosowań jest naprawdę bardzo szerokie.

Wykorzystanie gumy guar

Jako wypełniacz guma guar znajduje zastosowanie w produktach niskiej jakości - ma za zadanie “maskować” braki jak np. małą ilość owoców w dżemach. Może mieć jednak też inne zastosowanie - może być uzupełnieniem mąk w diecie bezglutenowej. W takim wypadku będzie się świetnie nadawać jako zamiennik mąk zawierających gluten - nada odpowiedniej sprężystości i elastyczności chlebom i ciastom bezglutenowym. Guma guar to także cenny dodatek dla osób na diecie keto, która eliminuje większość mąk z diety. E412 posłuży też do zagęszczania domowych lodów i jogurtów - zadba o ich jednolitą, gładką konsystencję.

Guma guar to wartościowy i naturalny dodatek, który z pewnością znajdzie zastosowanie w wielu domach. Wbrew pozorom nie jest to “chemia spożywcza”, a substancja, która pod wieloma względami przypomina błonnik. Nie zawiera przy tym glutenu i może być stosowana na dietach niskowęglowodanowych. Pomaga zaspokoić uczucie głodu, obniża poziom cholesterolu i glukozy po posiłku, a także poprawia perystaltykę jelit i odżywia mikroflorę jelit. Zapewnia odpowiednią konsystencję potraw i pozwala skutecznie zastępować inne produkty w przepisach keto i bezglutenowych.

Skład:

guma guar 100%

Kraj pochodzenia:

Indie

W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy. Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.

Producent: Naturalnie Zdrowe Barbara Bućko

E2005

Specyficzne kody

EAN13
5902721173832

Aby móc dodać opinię, musisz się zalogować.

Klienci którzy zakupili ten produkt kupili również:

  • Rejestracja

Rejestracja nowego konta
Posiadasz już konto
Zaloguj się lub Zresetuj hasło