Guma guar
Bezpłatna dostawa już od 199zł
Nie ma punktów za ten produkt.
Guma guar
Tabela wartości odżywczych w 100 g:
-
Wartość energetyczna 790 kJ / 195 kcal
-
Tłuszcz 0,7 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,5 g
-
Węglowodany 88 g w tym cukry 1 g
-
Błonnik 87 g
-
Białko 5 g
Guma guar to powszechnie używany dodatek do żywności. W przemyśle spożywczym występuje w wielu produktach pod oznaczeniem E412, czyli jest częścią dodatków zaliczanych do grupy emulgatorów, środków spulchniających i żelujących.
Czym jest guma guar?
Guma guar to naturalny zagęstnik uzyskiwany z bielma nasion rośliny o tej samej nazwie. Guar należy do rodziny bobowatych, czyli tej samej, w której znajdują się popularne rośliny strączkowe: groch, ciecierzyca, czy soja. Czołowym wytwórcą gumy guar są Indie, które odpowiadają za ponad 80% światowej produkcji. O ile E412 kojarzy się głównie z przemysłem spożywczym, to gumę guar wykorzystuje się również w kosmetykach, a także produktach farmaceutycznych.
Guma guar to polisacharyd, czyli wielocukier składający się z dwóch cukrów prostych: mannozy i galaktozy. Występuje pod postacią białego lub jasnożółtego proszku i pod względem swoich właściwości jest bardzo podobna w działaniu do błonnika. Nie jest trawiona w przewodzie pokarmowym i zostaje w całości wydalona z organizmu. Guma guar bardzo dobrze absorbuje wodę. Jak na dodatek tego typu, ma stosunkowo dużą zawartość białka.
Guma guar, a guma ksantanowa?
Guma guar często bywa mylona z gumą ksantanową. Dzieje się tak częściowo ze względu na pierwszy człon nazwy. Dodatkowo obie substancje mają zbliżone do siebie właściwości. Czym zatem różni się guma guar od gumy ksantanowej? Przede wszystkim sposobem pozyskiwania. Guma guar to naturalna substancja pozyskiwana z roślin, a gumę ksantanową uzyskuje się podczas procesu fermentacji przy obecności bakterii. Pozostałe cechy są podobne, co potwierdza również oznaczenie gumy ksantanowej - E415.
Guma guar - właściwości
Guma guar jest produktem w pełni bezglutenowym. Nie wpływa w żaden sposób na smak i zapach stąd może być stosowana dosłownie wszędzie. Ze względu na swoje właściwości wykorzystuje się ją przede wszystkim jako wypełniacz lub środek zapewniający odpowiednią teksturę, gęstość, nadaje kremowej konsystencji oraz zagęszcza produkty. Te cechy są szczególnie pożądane w majonezach, lodach i innych. Jak więc widać spektrum zastosowań jest naprawdę bardzo szerokie.
Zastosowanie gumy guar
Jako wypełniacz guma guar znajduje zastosowanie w produktach przeważnie niskiej jakości - ma za zadanie “maskować” braki w surowcu. Może być też używana jako nieposiadający zapachu zamiennik żelatyny. To substancja żelująca i posiadająca właściwości zagęszczające, stąd często można spotkać gumę guar w składzie tanich wyrobów typu dżemy.
Może mieć jednak też inne zastosowanie, a mianowicie być uzupełnieniem mąk w diecie bezglutenowej. W takim wypadku będzie się świetnie nadawać jako zamiennik mąk zawierających gluten - nada odpowiedniej sprężystości i elastyczności chlebom i ciastom bezglutenowym.
Guma guar to także cenny dodatek dla osób na diecie keto, która eliminuje większość mąk z diety. E412 posłuży też do zagęszczania domowych lodów i jogurtów - zadba o ich jednolitą, gładką konsystencję.
Jak guma guar wpływa na organizm?
Guma guar to wartościowy i naturalny dodatek, który z pewnością znajdzie zastosowanie w wielu domach. Wbrew pozorom nie jest to “chemia spożywcza”, a substancja, która pod wieloma względami przypomina błonnik. Nie zawiera przy tym glutenu i może być stosowana na dietach niskowęglowodanowych. PZapewnia odpowiednią konsystencję potraw i pozwala skutecznie zastępować inne produkty w przepisach keto i bezglutenowych.
Guma guar - stosować czy nie?
Czy warto stosować gumę guar? Opinie są podzielone, ale wszystko wskazuje na to, że pozyskiwana z bielma nasion rośliny gatunku cyamopsis tetragonoloba to naturalna i w pełni bezpieczna substancja żelująca. Oczywiście w takich przypadkach, zawsze warto zachować umiar i zdrowy rozsądek. Gumy guar od dawna używa się w przemyśle i jest obecna w wielu produktach spożywczych, ale w dużych ilościach może powodować niepożądane efekty uboczne jak wzdęcia, biegunkę i nudności.
Guma guar - gdzie kupić?
Gdzie kupić gumę guar - to pytanie często może trapić osoby, które chcą się zapatrzeć w ten dodatek do żywności. Nic w tym dziwnego. Jest to w końcu produkt niszowy i nie będzie łatwo dostępny w większości popularnych sieci handlowych. Nawet sklepy z żywnością ekologiczną mogą nie mieć ich na stanie.
W takim momencie zostaje szukanie gumy guar u naprawdę dobrze zaopatrzonych sprzedawców stacjonarnych i online. W Naturalnie Zdrowe dokładamy starań, by nasza oferta zawierała również te mniej popularne i rzadziej wyszukiwane pozycje. Guma guar w naszej ofercie to produkt rolnictwa konwencjonalnego (certyfikat bio jest w tym wypadku niedostępny).
Skład:
guma guar 100%
Kraj pochodzenia:
Indie
Informacja o alergenach: W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, soję, gorczycę, orzeszki ziemne, różne orzechy. Pomimo dołożenia wszelkich starań nie można w 100% wykluczyć wystąpienia w produkcie tych surowców. Przechowywać w suchym miejscu, szczelnie zamknięte, w niskiej temperaturze. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Kraj pochodzenia znajduje się na etykiecie lub opakowaniu.
Producent: Naturalnie Zdrowe Sp. z o.o.
Specyficzne kody
- EAN13
- 5902721173832
Super zagestnik
Używam jej jako zagęstnika do moich kulinarnych eksperymentów z piekła rodem jak to moja żona mówi. Doskonale nadaje się do bezglutenowych wypieków i sosów. Masz problem z konsystencją potraw bez glutenu, to kupuj śmiało. Ja się już przekonałem, że warto
* opinia zweryfikowana i potwierdzona zakupem