Mąka kukurydziana jest niezwykle popularna w diecie osób z celiakią. Wytwarza się ją ze zmielonych suchych ziaren kukurydzy. Jest grubsza niż skrobia kukurydziana i ma nieco inne zastosowania kulinarne. Jest doskonałym składnikiem, który urozmaici często przygotowywane dania.
Co można zrobić z mąki kukurydzianej?
Mąka kukurydziana ma podobne zastosowanie do zwykłej, białej mąki pszennej. Z powodzeniem można zrobić z niej naleśniki, dodać ją do pieczywa czy nawet ciast i deserów. Nadaje się do przygotowania tradycyjnej włoskiej polenty. Mąki kukurydzianej można użyć do przygotowania dań dla osób starszych i dzieci ze względu na to, że jest lekkostrawna.
Mąka kukurydziana – właściwości i witaminy
Mąka kukurydziana nie ma w swoim składzie glutenu. Dzięki temu może być bezpiecznie spożywana przez osoby z celiakią i nietolerancją tego białka. Mąka kukurydziana ma żółty kolor. Jej smak jest neutralny. Zawiera dużą ilość żelaza i karotenoidów – prekursorów witaminy A. Mąkę kukurydzianą odradza się osobom z cukrzycą z powodu wysokiego IG.
W zakładzie wykorzystywane są surowce zawierające: gluten, sezam, różne orzechy.
Data przydatności i numer partii towaru znajdują się na opakowaniu. Przechowywać szczelnie zamknięte w suchym i chłodnym miejscu. Opakowanie może różnić się wyglądem w zależności od partii towaru.
Wartość energetyczna |
1510 kJ / 361 kcal |
Tłuszcz |
1,8 g |
W tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0,2 g |
Węglowodany |
76,4 g |
W tym cukry |
1,1 g |
Błonnik pokarmowy |
3,0 g |
Białko |
7,19 g |
Sól |
<0,0012 g |
PRODUCENT: NATURALNIE ZDROWE Barbara Bućko 05-420 Józefów ul. Matejki 4